Απορρίφθηκε η αίτηση της Χρυσής Αυγής για την κρατική χρηματοδότηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Απέρριψε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως απαράδεκτη την αίτηση της Χρυσής Αυγής που ζητούσε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιήθηκε η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσής του.

Στην αίτησή της η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ότι η εφαρμογή της προκαλεί ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, καθώς αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται να λάβει για το 2013, η οποία ανέρχεται στα 873.114,83 ευρώ.

Ενώπιον του ΣτΕ το ελληνικό δημόσιο επικαλέστηκε, μεταξύ των άλλων, λόγους δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι επιτάσσουν την άμεση εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για αναστολή της χρηματοδότησης της ΧΑ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη εγκληματικών δράσεων και τρομοκρατικών πράξεων.

Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η Μαρία Καραμανώφ), με την υπ΄ αριθμ. 83/2014 απόφασή του, υπογραμμίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση (23/12/2013) εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω, απλά «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι η αίτηση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει.

Ακόμα, αναφέρουν οι δικαστές ότι εάν ήθελε να θεωρηθεί ότι η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά της αποφάσεως της Βουλής, τότε η αίτηση είναι «προδήλως αβάσιμη», γιατί οι αποφάσεις της Βουλής δεν προσβάλλονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, κ. Καραμανώφ και ο επίσης σύμβουλος Επικρατείας, Διομήδης Κυριλόπουλος, εξέφρασαν άλλη θέση, η οποία όμως καταλήγει στο ίδιο «διά ταύτα».

Η συζήτηση της κύριας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) της Χρυσής Αυγής έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.