Νάνα Μούσχουρη «Είμαστε οι κακοί μαθητές της Ευρώπης»

vm_2011_10_10_mousxouri_01
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

«Προσωπικά δεν μπορώ να δώσω λύσεις στην Ελλάδα. Είναι γνωστό παντού, ότι οι Έλληνες είναι γενναιόδωροι, φιλόξενοι, σέβονται , έχουν κουράγιο, ανεκτικότητα, και δεν χάνουν την ελπίδα τους. Το να βρίσκονται σε κατάθλιψη αυτή την περίοδο δεν τους βοηθάει » δήλωσε η διεθνούς φήμης Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της Cd “Νάνα Μούσχουρη και φίλο «Τραγούδια από τα Ελληνικά νησιά».

Μεταφέροντας τη γνώμη των Ευρωπαίων για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας η διεθνούς φήμης Ελληνίδα ερμηνεύτρια κατέθεσε:

«Όταν μπαίνω σε ένα ταξί μου λένε: «Νάνα, οι Έλληνες είναι οι κακοί μαθητές της Ευρώπης.» Εξακολουθούν να βλέπουν με προσοχή τη χώρα μας , κι όταν κάνει ανοησίες .Όταν υπάρχουν προβλήματα για τα οποία  είμαστε υπαίτιοι δεν τα συγχωρούν εύκολα.   Πρέπει όλοι μαζί να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να αλλάξουμε τα πράγματα.»

Πενήντα πέντε χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση στη Γερμανία με την δισκογραφική εταιρεία fidelity , που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε Universal, η Νάνα Μούσχουρη , «Αυτό το κορίτσι που μοιάζει με ένα καράβι που ταξιδεύει» όπως έλεγε ο Νίκος Γκάτσος  ταξιδεύει ακόμα.

«Και λίγο πριν βγω στη στεριά , γύρισα σε νερά γνώριμα αυτής της μουσικής των Ελληνικών νησιών. Επέστρεψα στις ρίζες μου. Ψάχνοντας και ξανακούγοντας τα νησιώτικα τραγούδια πέταξα από το Αιγαίο στο Ιόνιο και στην Κρήτη και γέμισα νότες και ρυθμούς , ήλιο κύματα και αέρηδες, γέλια, χορούς έρωτα, αγωνίες και ελπίδα. Και αισθάνθηκα, ότι αυτή η υπέροχη , τόσο ζωντανή μουσική , δεν ήταν μουσική για μια φωνή. Δεν είχα λοιπόν, το δικαίωμα να τραγουδήσω μόνη» εξομολογήθηκε η σπουδαία τραγουδίστρια .

Στο άλμπουμ  τη συντροφεύουν οι Χάρις Αλεξίου, Μανόλης Μητσιάς, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλενα Παπαρίζου,  Νίκος Αλιάγας, η Αλίκη Κατσαρού η ανιψιά της η ψυχολόγος, και η Λενού η αγαπημένη της κόρη.

Σε μια μαγική μουσική αναδρομή , που έχει ξεπεράσει το μισό αιώνα η Νάνα Μούσχουρη αναζητά στα ελληνικά νησιά  να μεταφέρει στην Ευρώπη το υπέροχο γαλάζιο των Ελληνικών νησιών με τη φωνή της…

«Η μουσική ήταν η πρώτη μου αγάπη και παραμένει μέχρι σήμερα το πιο σημαντικό μέσο έκφρασής μου. Μέσα από αυτήν επικοινωνώ όλη μου τη ζωή. Εδώ και πενήντα χρόνια έχω τραγουδήσει όλα τα είδη μουσικής και πάντα από αγάπη και ενδιαφέρον: από κλασική και τζαζ μέχρι ποπ και έθνικ. Στη διαδρομή που ο καθένας μας κάνει στη ζωή του, πολλές φορές ξαναγυρνά στην παράδοση και ανακαλύπτει αυτή τη μαγική πηγή , γεμάτη ήχους, ευαισθησία και σοφία, απ΄όπου μπορεί να αντλήσει δημιουργικότητα, ελπίδα και ανανέωση. Έτσι, αποφάσισα να κάνω αυτό το δίσκο , για να μελετήσω κι εγώ η ίδια πιο βαθιά τη μουσική παράδοση της χώρας μας και προσφέρω έτσι και στο κοινό του εξωτερικού κάτι περισσότερο από τη μουσική μας.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.