”Μη μ΄ αγαπήσετε” Μάρλον Μπράντο – ΟΣΚΑΡ 1973 -Γράφει η Ευτυχία Καρύδη – Φαράκου

Brando
Facebook
Twitter
LinkedIn
Farakou 2Γράφει η Ευτυχία Καρύδη – Φαράκου
                  Το Ιερατείο τοποθετημένο κατά πώς πρέπει. Μια ανθρώπινη μέθη δεσποτισμού. Μια ανεξέλεγκτη εξουσία στα χέρια ολίγων, που όμως θέλει να δείξει τί θα πει: “Αφιέντωσαι  σοι αι αμαρτίαι΅”. Και για να λέμε αλήθεια, δεν είναι και λίγες… Η πιο ειλικρινής που μπορεί να πει άνθρωπος: : “Ξέρω τα ελαττώματα μου πολύ καλά, για να μπορέσετε να με αγαπήσετε”
                  “Ο Νονός” του Φράνσις  Φορντ Κόπολα,  η τελευταία, ίσως, ζαριά  για τον Μάρλον Μπράντο, πριν το Χόλιγουντ  τον κατασπαράξει, όπως καθένα που δεν ξέρει να λυγάει τη μέση, στον πολυχρονεμένο βεζίρη” Money, Money”. Μάρλον Μπράντο, λοιπόν, ως Don Vito Corleone στον “Νονό”. Όσκαρ  Α΄ Ανδρικός Ρόλος 1973
                   Βουβή η σκηνή της απονομής Όσκαρ, στράφι τα καλοχτενισμένα μαλλιά στην αίθουσα χειροκροτημάτων. Ο Μάρλον Μπράντο ά φ αν τ ο ς. Μπρος  στο εκλεκτό κοινό , η 26χρονη Ινδιάνα  Σανχίν  Λίτλφεδερ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Γηγενών Αμερικανών, που οι  πολιτισμένοι  άποικοι μαχαιροβγάλτες ευρωπαϊκών  φυλακών, ξεπάτωσαν από την πατρική  τους γη. Και το Χόλιγουντ τους παρουσιάζει ως βάρβαρους, αιμοσταγείς  ΟυάουυυυυυΥ… !!. “Λυπάμαι” λέει η Λίτλφεδερ που δεν μπορώ να σας διαβάσω όλο το κείμενο του Μάρλον. Άλλωστε τα γραπτά μένουν. Θα τα βρούμε  μπρος μας.
                   Όταν το σοκ φαίνεται  να ξεπερνιέται.  Ρότσερ Μουρ  και Λίβ Ούλμαν απονέμουν αναγκαστικά  στην Ινδιάνα το Όσκαρ. Η Λίλφεδερ ευγενικά το επιστρέφει και γυρνάει την πλάτη της. Μετά από χρόνια  όταν ζητείται  συγγνώμη για τη γενοκτονία  των Ινδιάνων και την εμετική χολιγουντιανή παρουσίαση τους ως βαρβάρους, αιμοσταγείς.   Η απάντησή της είναι: “Είναι αλήθεια η φυλή μας έχει υπομονή” 
         1999 όλη η Αθήνα ανάστατη ο Μάρλο Μπράντο στην  Ελλάδα!
         Μάρλον Μπράντο νόμιζα ότι  ήμουν ερωτευμένη μαζί σου στο “Λιμάνι της Αγωνίας” , στο         ”Λεωφορείο ο πόθος” τώρα ξέρω . Είμαι ερωτευμένη μαζί σου γιατί: ”Τώρα ξέρω τα                ελαττώματα μου πολύ καλά . Για να μπορέσετε ν α μ΄ αγαπήσετε ”
Η Ευτυχία Καρύδη -Φαράκου είναι εκπαιδευτικός-ξεναγός-συγγραφέας -ερευνήτρια- Μάστερ Ιστορίας Ινστιτούτου Βαλκανιολογίας Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ- École des Hautes Études Paris

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.