Διάλογοι με τη Μελίνα Μερκούρη στο Λονδίνο

dialogoi_me_tin_melina_merkouri
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Διάλογοι με τη Μελίνα Μερκούρη”, θα προβληθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως σε κινηματογραφική αίθουσα κατά την έναρξη του 4ου

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Μερκούρη γυρίστηκε τον Ιούλιο του 1975 όταν η ίδια είχε βρεθεί στην Κύπρο για λογαριασμό της ΕΡΤ, προκειμένου να καταγράψει στην κάμερα τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή του Αττίλα. Το ντοκιμαντέρ δεν προβλήθηκε ποτέ και όταν η ίδια το αναζήτησε έπειτα από χρόνια ως υπουργός Πολιτισμού δεν κατάφερε να το εντοπίσει.

Το 1997, τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η ΕΤ1 το μετέδωσε για πρώτη φορά ανακαλύπτοντάς το στο αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης σχεδόν ακέραιο. Σε αυτό το ντοκουμέντο η Μελίνα μιλάει με συζύγους και μητέρες των αγνοουμένων, μέλη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και τον τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Η Μελίνα Μερκούρη ερμηνεύει ακόμη το τραγούδι της Ελένης Καραΐνδρου “Αντινανούρισμα”, σε στίχους Κ. Χ. Μύρη. Η διεύθυνση φωτογραφίας του ντοκιμαντέρ ανήκει στον Αρη Σταύρου και η δημοσιογραφική επιμέλεια στον Αρη Καμπάνη. Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου θα ξεκινήσει με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο και θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη. Παρών στη διοργάνωση θα είναι και ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.