Κύκλωπες, μονόκεροι και δράκοι στον Ελληνικό Κόσμο

drakos_ekthesi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Κύκλωπες, μονόκεροι και δράκοι στον Ελληνικό Κόσμο

Κύκλωπες, μονόκεροι, γέτι, δράκοι, η Χίμαιρα, το τέρας του Λοχ Νες… Είναι αυτά τα πλάσματα

πραγματικά ή φανταστικά; Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” φιλοξενεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 μία από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου με τίτλο “Μύθοι και Τέρατα”.

Κύκλωπες, μονόκεροι, γέτι, δράκοι, η Χίμαιρα, το τέρας του Λοχ Νες… Είναι αυτά τα πλάσματα πραγματικά ή φανταστικά; Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” φιλοξενεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2012 μία από τις δημοφιλέστερες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου με τίτλο “Μύθοι και Τέρατα”.

Στην έκθεση αυτή οι επισκέπτες ζουν την εμπειρία ενός εκπληκτικού ταξιδιού από τα Προϊστορικά χρόνια, όταν οι μύθοι παράξενων θηρίων ενσωματώθηκαν σε διάφορους πολιτισμούς, μέχρι τη σύγχρονη εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας η επιστήμη έχει καταφέρει πολλές φορές να διαχωρίσει την πραγματικότητα από το μύθο.

Εντυπωσιακά animatronics και μοντέλα σε φυσικό μέγεθος, πραγματικά απολιθώματα και ευρήματα, γραφικά και φωτογραφίες συνθέτουν μια έκθεση η οποία σε ένα χώρο 600 τετραγωνικών μέτρων προσεγγίζει με απτό και άμεσο τρόπο ορισμένους από τους πιο γνωστούς αρχαίους μύθους.

Η έκθεση εξετάζει κάθε πλάσμα από μυθολογική, ιστορική και επιστημονική άποψη και εξερευνά την επινοητικότητα της ανθρώπινης φαντασίας στη δημιουργία αυτών των τρομακτικών θηρίων. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ως διεθνές επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο, εξετάζει μερικά από αυτά τα παράξενα πλάσματα, όπως το γέτι, και δίνει πιθανές εξηγήσεις για το τέρας του Λοχ Νες.
Κύκλωπες, μονόκεροι και δράκοι στον Ελληνικό Κόσμο

Το κρανίο του γέτι, το οποίο το δανείστηκε για να το αναλύσει ο σερ Έντμουντ Χίλαρι στη διάρκεια των αποστολών του στο Θιβέτ τη δεκαετία του 1960, εξετάστηκε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Υπήρχε η αντίληψη ότι το κρανίο ανήκε σε ένα τεράστιο πλάσμα που έμοιαζε με άνθρωπο και η αποστολή αποκάλυψε την αλήθεια για την προέλευσή του. Είναι γνωστό ότι βαθιά στις ακατοίκητες εκτάσεις της Ασίας μεγάλοι πίθηκοι επέζησαν μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Άλλα πλάσματα που εξετάζονται στην έκθεση είναι οι δράκοι –που στη Δύση συχνά αντιπροσωπεύουν το κακό, ενώ στην Ανατολή τούς αποδίδουν αγαθές δυνάμεις–, ο μονόκερος με το λευκό κέρατο, ο κύκλωπας και το άπιαστο τέρας του Λοχ Νες.

Η Χίμαιρα, η οποία στην ελληνική μυθολογία ήταν ένα τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού, τη σημερινή εποχή παραπέμπει σε κάθε οργανισμό που περιέχει γενετικά διαφορετικούς ιστούς.

Από την εποχή όπου ιστορίες με ασυνήθιστα πλάσματα έρχονταν από άγνωστες ηπείρους, οι απόψεις για τον κόσμο έχουν αλλάξει εντυπωσιακά. Όμως οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μόνο πολύ μικρό μέρος από τα εκτιμώμενα 30 εκατομμύρια είδη στη Γη έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Η έκθεση ολοκληρώνεται θέτοντας το αναπάντητο ερώτημα αν ποτέ θα καταφέρουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία για τη ζωή πέρα από τη Γη.

INFO:
Πότε: 15 Οκτωβρίου 2011 – 15 Ιανουαρίου 2012
Που: Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, Kτήριο 1 , Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 254 0000 – www.hellenic-cosmos.gr

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
– Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”,
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000
– Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
– Τηλεφωνικά στο 212 254 0000 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
– Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
– Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
– Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
– Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023
– Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.