Στον Αλεξίς Ζενί το βραβείο Γκονκούρ 2011

alexis_jenni
Facebook
Twitter
LinkedIn

Για τη «Γαλλική τέχνη του πολέμου»

Το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία, το βραβείο Γκονκούρ, απονεμήθηκε σήμερα

στον 43χρονο Αλεξίς Ζενί για το πρώτο του μυθιστόρημα «Η γαλλική τέχνη του πολέμου», το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση την κληρονομιά των αποικιακών πολέμων.

Ο Ζενί, καθηγητής βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λιόν, επελέγη από τον πρώτο γύρο με 5 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά.

«Η γαλλική τέχνη του πολέμου», ένα έργο με κλασσικό, επικό και ορισμένες φορές στομφώδες ύφος, είναι μια εμπνευσμένη ωδή, αιματοβαμμένη και γεμάτη μάχες, ένας στοχασμός πάνω στην εθνική ταυτότητα και τα επτά χρόνια των αποικιακών πολέμων στην Αλγερία και στην Ινδοκίνα που εξακολουθούν να σημαδεύουν σήμερα το γαλλικό πνεύμα.

Ήδη έχουν πωληθεί περισσότερα από 56.000 αντίτυπα του μυθιστορήματος αυτού.

Με το βραβείο Ρενοντό, το οποίο απονέμεται παραδοσιακά ταυτοχρόνως με το Γκονκούρ, τιμήθηκε φέτος ο Εμανουέλ Καρέρ για το βιβλίο του «Λιμόνοφ» («P.O.L»), που αποτελεί το πορτρέτο του Εντουάρ Λιμόνοφ, του εκκεντρικού συγγραφέα και ηγέτη του απαγορευμένου κόμματος των εθνικομπολσεβίκων.

Ο Καρέρ επελέγη από την κριτική επιτροπή στον δεύτερο γύρο με έξι ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Τα έργα του Καρέρ έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.