Βρέθηκε Μινωικός τάφος στον Ψηλορείτη

kriti_psiloreitis_minoikos_tafos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια έργων για τον δρόμο Γαζίου – Κρουσώνα και επιβεβαιώνει τη θεωρία για την ύπαρξη της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα προς τον Ψηλορείτη.

Μινωικό “πριγκιπικό” τάφο, που χρονολογείται περίπου από το 1300 π.Χ., έφεραν στην επιφάνεια μπουλντόζες κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του νέου δρόμου Γαζίου – Κρουσώνα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για τάφο ομαδικού περιεχομένου, που συνοδευόταν από πλούσιες δωρεές – προσφορές. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ευρήματα σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως μεγάλος αριθμός ζωγραφιστών πήλινων αγγείων, χρυσών κοσμημάτων, μια μεγάλη σαρκοφάγος, χάλκινα αντικείμενα, όπλα της εποχής κ.ά.

Η ανακάλυψη, όπως αναφέρθηκε, έρχεται να επιβεβαιώσει τη διατυπωμένη από χρόνια θεωρία του αείμνηστου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελαράκη για την ύπαρξη της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα προς τον Ψηλορείτη, μιας διαδρομής που είναι στα πλάνα της δημοτικής Αρχής προς τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη των εργασιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας και μάλιστα έχει διαθέσει και τον αρχαιολόγο που διαθέτει ο δήμος Μαλεβιζίου, έτσι ώστε να συνδράμει στο έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, εκφράζει την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί ο τάφος, έτσι ώστε να καταστεί επισκέψιμος και να αποτελέσει ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης για Ελληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Επίσης, ο κ. Μαμουλάκης εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, τις ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής προς την κ. Αθ. Κάντα και τους αρχαιολόγους της ΚΓ’ Ε.Κ.Π.Α. για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς επίσης και προς την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου και τα ΤΑΕ που παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας με τη φύλαξη του μνημείου σε 24ωρη βάση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.