Παίζουν άριες, «χορεύουν» βαλς
Τριπλό ραντεβού με τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Αμστερνταμ, την Ορχήστρα των Ανακτόρων της Βιέννης και την Κρατική Αθηνών.
Αν πράγματι αληθεύει το γεγονός ότι η κλασική μουσική ηρεμεί και γαληνεύει, τότε το ελληνικό κοινό, με τις δυσκολίες που περνά, την έχει ανάγκη περισσότερο από τον καθέναν. Οι λάτρεις πάντως της ορχηστρικής μουσικής, αλλά και εκείνοι που θα ήθελαν να ξεκινήσουν την επαφή μαζί της θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μεγάλα έργα από κορυφαίες παγκοσμίως ορχήστρες.
Το άρωμα των Χριστουγέννων θα μυρίσει νωρίτερα φέτος με την έλευση της περίφημης Ορχήστρας των Ανακτόρων Schoenbrunn της Βιέννης, η οποία θα δώσει συνολικά τρεις παραστάσεις επί ελληνικού εδάφους, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στις 6 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια μαγική ορχήστρα, η οποία καταφέρνει πάντα να συνεπάρει το απανταχού κοινό της με τον καθαρό ήχο των ερμηνειών της, την άψογη εμφάνισή της και την παραμυθένια σκηνική παρουσία της. Μια ορχήστρα που δεν περιορίζεται μόνο στο Παλάτι Schoenbrunn, αλλά συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή της Βιέννης, ενώ παράλληλα περιοδεύει ανά τον κόσμο. Φημίζεται δε για τις συνεργασίες της με τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χώρο της όπερας και του μπαλέτου.
Στις εμφανίσεις της στην Ελλάδα η ορχήστρα θα συμπράξει με τη σοπράνο Patricia Nessy, τον βαρύτονο Sebastian Huppman, αλλά και χορευτικά ζευγάρια από το Μπαλέτο της Οπερας της Βιέννης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει γνωστές άριες, αλλά και αγαπημένα βαλς και πόλκες. Είναι εξάλλου γνωστή η προσήλωσή της στο βιεννέζικο στυλ. Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο προικισμένος μουσικός, συνθέτης και μαέστρος Guido Mancusi.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, θα βρεθεί στον ίδιο χώρο, για δύο συναυλίες, ακόμη μία μεγάλη ορχήστρα. Ο λόγος για τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Αμστερνταμ. Βασικό χαρακτηριστικό της η διαρκής ανανέωσή της, καθώς παρά τα 123 χρόνια καλλιτεχνικής ζωής της παραμένει φρέσκια και ανοιχτή σε νέα μουσικά ρεύματα, αλλά και σε συνεργασίες με νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ισως γι’ αυτό και το έγκυρο μουσικό περιοδικό “Gramophon” την έχει ανακηρύξει “Καλύτερη Ορχήστρα του Κόσμου”. Στις δύο αθηναϊκές συναυλίες της την ορχήστρα θα διευθύνει ο 33χρονος Λετονός Αντρις Νέλσονς, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει κατακτήσει κοινό και κριτικούς. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε ως μουσικός. Επαιζε πιάνο, έπειτα τρομπέτα, ενώ από την εφηβεία του ήταν μέλος της Εθνικής Οπερας της Λετονίας: “Η θητεία μου στην ορχήστρα με βοήθησε να κατανοήσω την ψυχολογία των μουσικών, συνειδητοποίησα τη σημασία της συλλογικής δουλειάς και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλούς μαέστρους στο πόντιουμ. Κατάλαβα ότι άλλοι είναι αυστηροί, άλλοι διπλωματικοί και άλλοι τυραννικοί, τελικά δεν έχει σημασία γιατί η ορχήστρα ανταποκρίνεται μόνο σε μαέστρους που ξέρουν τι ακριβώς να της προσφέρουν…” δηλώνει ο ίδιος.
Στις συναυλίες θα συμπράξει και ο διακεκριμένος Γάλλος πιανίστας Ζαν – Ιβ Τιμπονέ, ο οποίος έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα συμπράττοντας με κάποιες από τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Εκείνο όμως που δεν ξεχνά ποτέ είναι η συμβουλή που του έδωσε στο ξεκίνημά του ο μέγας Αρθούρος Ρουμπινστάιν: “Εχει σημασία να είναι πρώτα το κοινό ευχαριστημένο και μετά οι κριτικοί”.
Επειδή όμως κι εμείς εδώ στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικές ορχήστρες, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τη συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 25 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με αφορμή το μουσικό αφιέρωμα στο “Ετος Μάλερ”, η ΚΟΑ παρουσιάζει την Ενάτη Συμφωνία του Μάλερ, την τελευταία ολοκληρωμένη συμφωνία που έγραψε ο κορυφαίος συνθέτης αποχαιρετώντας έναν κόσμο σε παρακμή… Την ορχήστρα θα διευθύνει ο διάσημος Γάλλος μαέστρος Ζακ Ντελακότ, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με πάρα πολλές διακεκριμένες ορχήστρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αναστασία Κούκα
Πηγή: Έθνος