Σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενακη

yannis_xenakis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Ιάνη Ξενάκη, του πρωτοποριακού αρχιτέκτονα των ήχων, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Φεβρουαρίου 2001 στο Παρίσι.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται συνέδρια με θέμα τη ζωή και το έργο του, καθώς και συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στις αρχιτεκτονικές και μουσικές δημιουργίες του ιδιοφυούς εμπνευστή της «χωροποίησης του ήχου».

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί ένα διήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Ιάνη Ξενάκη σήμερα και αύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα ανοίγει με την ηλεκτρονική αποκατάσταση του Pavillon Philips που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ειδικών του Εργαστηρίου Πολυμέσων Guido Quazza του Πανεπιστημίου του Τορίνου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει ο καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Τορίνου Δρ. Βιντσέντσο Λομπάρντο.

Οι προβολές της σύγχρονης τρισδιάστατης αποκατάστασης του Pavillon Philips που έχουν διάρκεια περίπου 20 λεπτά (της 12λεπτης προβολής προηγείται σύντομο επεξηγηματικό ντοκυμαντέρ), θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 3/12 (επαναλαμβανόμενες) από τις 18:00 έως τις 22:30 στην Αίθουσα MC3.

Στην ίδια αίθουσα ο καθηγητής Λομπάρντο θα δώσει διάλεξη με θέμα το «Virtual Electronic Poem Project» την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά ενώ στο τέλος της διάλεξης ο καθηγητής θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με δελτία προτεραιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.