Κινηματογραφικά Νέα

596856
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη 

Το κρύο παγώνει τα κορμιά και τις αθώες ψυχές στο νορβηγικό κολαστήριο, ένα σύγχρονο Νταχάου, στα νότια του Όσλο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΛΑΣΗ, αναδεικνύεται ο 17χρονος ήρωας του Μάριους Χολστ που υπογράφει ένα σκληρό αριστούργημα για τη διαχρονικότητα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

ΥΠΟΠΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ, είναι η Ρόμπιν Ράιτ που ενσαρκώνει την αινιγματική Μαίρη Σάρατ ,τη μόνη γυναίκα που κατηγορήθηκε για το θάνατο του Λίνκολν. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ φέρνει στο φως τον πιο αμφισβητούμενο φόνο στην Ιστορία της Αμερικής. 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ …ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, μιας μεσοαστικής αμερικανικής οικογένειας με τα ψέματα και τα μυστικά της. Φρεσκάδα και μέτρο από τον πρωτοεμφανιζόμενο Σαμ Λέβινσον.

Στο MONEYBALL, η διαίσθηση και η στατιστική αναμετρώνται και  ο  Μπραντ Πιτ  γράφει τους κανόνες του αγαπημένου του παιχνιδιού.

NEW YEAR’S EVE, παραμονή πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη με τους Τζον Μπον Τζόβι, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μισέλ Φάιφερ Χίλαρι Σουάνκ, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. 

Στο IN TIME , ο χρόνος αγοράζεται και το ερωτευμένο ζευγάρι βρίσκεται στα αντίθετα ταξικά άκρα. Πρωτότυπο, φουτουριστικό θρίλερ με το Τζάστιν Τίμπερλε`ι`κ     

SHARK NIGHT, οι καρχαρίες συνεχίζουν να εμπνέουν και ο Ντέιβιντ ΄Ελις υπογράφει την τρισδιάστατη εκδοχή. Μόνο που ακόμα και ο μεγάλος λευκός καρχαρίας φαντάζει πιο ακίνδυνος από τους `καρχαρίες` που κυκλοφορούν στη γη.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ Α`Ι`ΒΑΣΙΛΗ, δε χρειάζεται συστάσεις. Το πανέμορφο τρισδιάστατο κινούμενο έχει τρελή φαντασία και ακόμη μεγαλύτερη καρδιά για να μας φέρει τα φετινά δώρα των Χριστουγέννων.

Βασιλιάς σε μια κόλαση

του Μάριους Χολστ

με τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Κρίστοφερ Γιόνερ

{youtube}uEuxJzdERW8{/youtube}


η ιστορία: Στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα απομονωμένο σωφρονιστικό ίδρυμα ενός νησιού στα νορβηγικά φιόρδ, μια ομάδα από αγόρια ηλικίας 11 έως 18 ετών βιώνει καθημερινά συνθήκες εντονότατης σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αντί να τους παρέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση,

ο διευθυντής του ιδρύματος και οι φύλακες τους υποβάλλουν σε επίμονες χειρωνακτικές εργασίες και σε κάθε μορφή εξευτελισμούς.

Όμως, η άφιξη του 17χρονου Έρλινγκ στο ίδρυμα, πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα, καθώς η σφοδρή του επιθυμία να αποδράσει, θα οδηγήσει σταδιακά τον ίδιο και τους συγκρατούμενους του σε μια βίαιη εξέγερση ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς.

η άποψη μας: Μια ιστορία παραλογισμού και ωμής, κτηνώδους βίας πάνω στο νησί Bastoy, στα νότια του Όσλο, ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στο ίδρυμα για τα ανεπιθύμητα αγόρια, μια μαύρη σελίδα της νορβηγικής ιστορίας, έφερε στο φως, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριους Χολστ. Άγνωστο στο ευρύ κοινό, το σωφρονιστικό ίδρυμα που έκλεισε το 1970 , αποτελούσε το σύγχρονο Νταχάου της εύπορης  νορβηγικής κοινωνίας. Παιδιά παραμελημένα από τους γονείς οδηγούνται σε μια κόλαση ενώ οι εκπαιδευτές επιχειρούν να τιθασεύουν τις αθώες ψυχές χρησιμοποιώντας τις πλέον αντιπαιδαγωγικές και ανάλγητες μεθόδους.

Η άφιξη του  17χρονου Έρλινγκ, ενός μοναχικού αγριμιού που ζει στην κόψη του ξυραφιού, καταλήγει στο χειρότερο εφιάλτη.

Το παγωμένο τοπίο της νορβηγικής γης συναντά τις φλογισμένες εικόνες της εξέγερσης των νεαρών και ο Χολστ φυλακίζει στα πρόσωπά  -με την βοήθεια και της επιβλητικής φωτογραφίας- όλη την ανθρώπινη τραγωδία.          

Οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν την ωριμότητα της σκηνοθεσίας, και το βάθος της ερμηνείας των νεαρών πρωταγωνιστών.

γκρο πλαν: στην εικαστική ατμοσφαιρική φωτογραφία του Γιον Άντρεας, Άντερσεν 

Moneyball

του Μπένετ Μίλερ

με τους Μπραντ Πιτ, Τζόνας Χιλ


η ιστορία: Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπίλι Μπιν, πολλά υποσχόμενος επαγγελματίας παίχτης του baseball στο παρελθόν και μάνατζερ της ομάδας Oakland Athletics, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση των ιδιοκτητών της να προβούν σε σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπιν αναγκάζεται να προσλάβει τον Πίτερ Μπραντ, έναν ιδιοφυή οικονομικό αναλυτή, με τη βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δυο τους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στατιστικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα τους βοηθήσει να στελεχώσουν την ομάδα με τους καταλληλότερους παίχτες, παραμένοντας παράλληλα εντός προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα θα εκπλήξει τους πάντες.

η άποψη μας: ο Μπίλι Μπιν, επαγγελματίας του baseball , που όμως δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες των μάνατζερ, αναλαμβάνει το σύλλογο των Oakland Athletics, εκμεταλλευόμενος την επιστήμη της στατιστικής. Παλεύοντας, όμως, ενάντια στο κατεστημένο, έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Το ισορροπημένο σενάριο με τις συνεχείς ανατροπές που συνυπογράφουν οι βραβευμένοι Ζέιλιαν και Σόρκιν καταφέρνει σε συνδυασμό με τη δυναμική σκηνοθεσία του Μίλερ να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον φιλμ. Ο Μπραντ Πιτ διαθέτει το ταλέντο  και την εμπειρία για να πάει ένα βήμα παραπάνω το ρόλο και να μη σταθεί μόνο στο baseball  και την λαγνεία της στατιστικής και της αριθμολογίας. 

γκρο πλαν: στο κωμικό ηθοποιό Τζόνα Χιλ

Άλλη μια… χαρούμενη μέρα

του Σαμ Λέβινσον

με τους Έλεν Μπάρκιν, Κέιτ Μπόρσγουορθ

{youtube}TEttOEzlqtM{/youtube}


η ιστορία: Ένας γάμος που θα γίνει στο κτήμα των γονιών της στην Ανάπολις, θα φέρει την Λιν αντιμέτωπη με την οικογένειά της και τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους. Μαζί με τα προβληματικά παιδιά της θα κληθεί να περάσει ένα σαββατοκύριακο παρέα με τους νευρωτικούς συγγενείς της. Η πραγματίστρια μητέρα της Λιν, οι αμείλικτες αδερφές της που είναι με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, και κυρίως ο πρώην άντρας της και η καυστική δεύτερη σύζυγός του “κόβουν και ράβουν“, αφήνοντας τα αιχμηρά τους σχόλια ενώ ζητούν το ….αλάτι στο οικογενειακό τραπέζι. 

η άποψη μας : Σε μια μεσοαστική οικογένεια εστιάζει ο Σαμ Λέβινσον που σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία, την οποία είδαμε στις “Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X “. Προσηλωμένος απόλυτα στην ηρωίδα του κατορθώνει να διεισδύσει στις εσωτερικές διαδρομές της δυνατής και ευάλωτης Λιν που την ερμηνεύει απολύτως πειστικά η Έλεν Μπάρκιν. 

γκρο πλαν: στη βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Μπέρστιν ,ιδανική στο ρόλο της Ντόρις.      

        

Ύποπτη Συνωμοσίας

του Ρόμπερτ Ρέντφορντ

με τους Ρόμπιν Ράιτ, Τζέιμς ΜακΑβόι

{youtube}8XhOq5zp6j4{/youtube}


η ιστορία: Την περίοδο μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, στην Ουάσινγκτον, ο αρχάριος δικηγόρος Φρέντερικ Άικεν δέχεται απρόθυμα να υπερασπιστεί τη Μαίρη Σάρατ, τη μοναδική γυναίκα που κατηγορήθηκε για συνωμοσία στη δολοφονία του Άβραμ Λίνκολν. Όταν οι συνάδελφοι, οι φίλοι και η κοπέλα του αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτόν, ο Φρέντεριχ βασίζεται στην κόρη της Μαίρη, Άννα. Μαζί συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στη δολοφονία. Σύντομα όμως ο Φρέντερικ αρχίζει να πιστεύει ότι η Μαίρη είναι μάλλον αθώα και έχει απλά χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα για να συλληφθεί ο μοναδικός συνωμότης που έχει ξεφύγει από το μαζικό ανθρωποκυνηγητό: ο γιος της, Τζον .

η άποψη μας:Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ πίσω από την κάμερα δίνει μαθήματα αμερικανικής ιστορίας, εγείροντας ερωτήματα που ταλανίζουν την κοινωνία ως σήμερα.. Έχουν άραγε δικαίωμα υπεράσπισης οι εγκληματίες , πόσο επηρεάζει η κοινή γνώμη την απονομή της δικαιοσύνης; Είναι `τυφλή` η δικαιοσύνη; Αυτά τα ερωτήματα δίνουν την ευκαιρία στο Ρέντφορντ να χωρέσει στην περίπλοκη ψυχολογία των ηρώων του όλο το ταραγμένο παρελθόν της Αμερικής. Η ιστορία είναι τόσο πλούσια σε λεπτομέρειες και η αυστηρή καθολική φιγούρα της 

Μαίρη Σάρατ που την υποδύεται εξαίσια η Ρόμπιν Ράιτ στοιχειώνει ακόμα τις συνειδήσεις.   

Αν όχι αριστούργημα, σίγουρα ένα σπουδαίο επίτευγμα ,αποδεικνύοντας ότι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ , είναι ένας λαμπρός δεξιοτέχνης της έβδομης τέχνης.

γκρο πλαν:στην εξαιρετική καθοδήγηση των ηθοποιών.

In time

 του Άντριου Νίκολ

με τους Τζάστιν Τίμπερλε`ι`κ, Αμάντα Σέιφριντ 

 

{youtube}efNzhEKm3w4{/youtube}

η ιστορία: Στο μέλλον, το γονίδιο της ηλικίας έχει σχεδιαστεί να σταματά τη λειτουργία του, όταν τα ανθρώπινα σώματα φτάνουν στα 25 τους χρόνια. Για να αποφευκτεί ο υπερπληθυσμός, ο ίδιος ο χρόνος έχει γίνει εμπορεύσιμο προϊόν. Έτσι οι πλούσιοι μπορούν να ζουν για πάντα, ενώ οι φτωχοί αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Σε αυτή την κοινωνία, δύο εραστές-που ανήκουν στα δύο αντίθετα ταξικά άκρα- βρίσκονται κυνηγημένοι από αξιωματούχους επιβολής της τάξης, γνωστούς ως “Timekeepers“, κατηγορούμενοι για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν.

Η άποψη μας: Την εμμονή με τη νεότητα καυτηριάζει το θρίλερ του ταλαντούχου Άντριου Νίκολ. Μόνο που η επιθυμία για τη νεότητα είναι ταξική αφού οι πλούσιοι μπορούν να αγοράσουν το χρόνο και να μείνουν για πάντα νέοι. Πανέξυπνη η σεναριακή σύλληψη με τον δημιουργό Άντριου Νίκολς να μετατρέπει το “In time“ σε ένα καθηλωτικό φουτουριστικό ταξίδι που δεν του λείπει η κοινωνική συνείδηση.

γκρο πλαν: στον πολυτάλαντο μουσικό και ηθοποιό  Τζάστιν Τιμπερλε`ι`κ.

Ο γιος του Αϊ Βασίλη 3 D

των Μπάρι Κουκ, Σάρα Σμιθ

με τις φωνές των Μπίλι Νάιγκι, Τζέιμς Μακαβόι

{youtube}GfjMjaN_mEE{/youtube}

η ιστορία:Ο Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τ’άλλα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη αυτοπροσώπως! Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ολοταχώς, η high –tech οικογενειακή επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε μια κρυφή τοποθεσία κάπου στο Βόρειο Πόλο, έχει πάρει φωτιά, με τους πάντες να δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως τα δώρα που θα μοιραστούν στα παιδιά όλου του κόσμου. Ωστόσο, μια αναπάντεχη εξέλιξη, θα φέρει τον καλοσυνάτο, πλην όμως αδέξιο Άρθουρ αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να φέρει εις πέρας την κρίσιμη αποστολή του μοιράσματος των δώρων, προτού ξημερώσουν τα φετινά Χριστούγεννα.

η άποψη μας: Τρισδιάστατο κινούμενο, παραγωγή του στούντιο της “Aardman Animation,δημιουργού του “Ποντικούλη“.

Το υπερσύγχρονο εργαστήρι του Αϊ`Βασίλη  δεν πρόκειται να αφήσει κανένα παιδί ανικανοποίητο γιατί όλοι δουλεύουν πυρετωδώς για να ικανοποιήσουν και την πιο απαιτητική παιδική επιθυμία.

Κινούμενο που λάμπει από κάθε άποψη και σε κάνει να ξεχνάς ότι βλέπεις καρτούν .

γκρο πλαν: στα λαμπερά χρώματα που εξαφανίζουν για λίγο τη μίζερη καθημερινότητα.

New Year’s Eve

του Γκάρι Μάρσαλ

με τους Τζέσικα Μπίελ, Τζον Μπον Τζόβι

{youtube}xlpkLDJAE0w{/youtube}


η ιστορία: η ταινία παρακολουθεί τις ιστορίες  ζευγαριών και ελευθέρων, έτσι όπως αυτές εξυφαίνονται μέσα στο πάθος και την προσμονή της Νέας Υόρκης την πιο συναρπαστική βραδιά της χρονιάς.

η άποψη μας: Με μια πλειάδα πρωταγωνιστών ο Γκάρι Μάρσαλ αποτυπώνει τον έρωτα στα πάνω του και στα κάτω του, πότε στο δράμα και πότε στην κωμωδία. Μικροπάθη, ζήλειες, καψόνια και νίκη του έρωτα , παραμονή πρωτοχρονιάς στη Νέα Υόρκη.

Αξιόλογο το καστ από τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και την Μισέλ Φάιφερ ως και τη Χίλαρι Σουάνκ και τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

γκρο πλαν: στα αστέρια της Νέας Υόρκης.

Shark Night 3D

του Ντέιβιντ Ρ. Έλις

με τους Σάρα Πάξτον, Αλίσα Ντίαζ

{youtube}ULybKyCjhnA{/youtube}


η ιστορία: H Σάρα και οι φίλοι της φθάνουν στο εξοχικό της στη λίμνη Λουιζιάνα για ένα ξέγνοιαστο σαββατοκύριακο κάτω από τον ήλιο. 

Όταν όμως ο Μάλικ, κάνει μια βουτιά στη λίμνη και βγαίνει με κομμένο χέρι, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή: η παρέα πρέπει να τον μεταφέρει χωρίς καθυστέρηση στην άλλη πλευρά της λίμνης για να νοσηλευτεί. Επιβιβασμένοι όλοι σε ένα μικρό ταχύπλοο που παθαίνει μια αναπάντεχη βλάβη, αφήνοντας τους χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, θα πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αντιμετωπίσουν τους πεινασμένους καρχαρίες.

η άποψη μας:  έξι διαφορετικά είδη καρχαρία πρωταγωνιστούν στο αιματοβαμμένο θρίλερ “Shark night“, κινηματογραφημένο απευθείας σε 3D.  O σκηνοθέτης Ντέιβιντ Έλις (“Βλέπω το θάνατο σου“) προσεγγίζει την κλασική θεματολογία χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη τεχνολογία. Οι φανατικοί των ταινιών του είδους θα απολαύσουν τις εντυπωσιακές  λήψεις μέσα στο νερό και το καταιγιστικό μοντάζ.

γκρο πλαν: στα οπτικά εφέ της ταινίας.

         ——

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.