«Η κρίση επηρεάζει αναπόφευκτα όλους τους τομείς της κοινωνίας και βεβαίως τον πολιτισμό» ανέφερε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Μη με ξυπνάς απ’τις 6» ο Γάλλος συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Πιέρ Ασουλίν.
Η ποιότητα του πολιτισμού και της τέχνης επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Ασουλίν.
«Η πολιτισμική δραστηριότητα όπως το βιβλίο, το σινεμά, το θέατρο, ο χορός, εξαρτάται άμεσα από την άνοδο της οικονομίας μια χώρας και από την κατανάλωση» ανέφερε ο Γάλλος συγγραφέας.
Παράλληλα, ο κ. Ασουλίν άσκησε κριτική στους ανθρώπους της τέχνης και στους φιλοσόφους τονίζοντας πως «οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της κουλτούρας των νέων που μεγαλώνουν τώρα στην Ευρώπη. Οι φιλόσοφοι της εποχής μας βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη»
Ο κ. Ασουλίν αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. “ Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης” επισήμανε ο κ. Ασουλίν και πρόσθεσε: “όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στην Ελλάδα, ας μην το κάνουν τώρα. Ας επιλέξουν μια άλλη στιγμή. Ούτως ή άλλως, υπήρξε το προηγούμενο καιρό σφοδρή κριτική προς της Ελλάδα. Καλύτερα ας ασκήσουν κριτική προς την Ευρώπη. Αυτή την στιγμή πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα” τόνισε ο κ. Ασουλίν.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Πιερ Ασουλίν γεννήθηκε το 1953 στην Καζαμπλάνκα. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς της Γαλλίας. Διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού για τα βιβλία «Lire» ενώ μέχρι σήμερα εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό «Le Nouvel Observateur» και ως χρονογράφος στην εφημερίδα «Le Monde». To blog του «La Republique des livres», με σχόλια και κριτικές βιβλίων, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές. Σε ότι αφορά το συγγραφικό του έργο, ο Πιερ Ασουλίν έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιογραφιών και ιστορικών μυθιστορημάτων. Το μυθιστόρημά του «Ξενοδοχείο Lutetia» (2005), το οποίο αφηγείται την μεσοπολεμική περίοδο της Ευρώπης, τιμήθηκε με το βραβείο Prix des Maisons de la Presse. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το πορτρέτο» διηγείται την ιστορία της περίφημης οικονομικής δυναστείας των Ρότσιλντ, βασικός μέτοχος μέχρι και σήμερα της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» (εκδόσεις Πόλις).