«Απλά περίπλοκος» στο “Υπόγειο” του “Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν”

apla_periplokos_yiorgos_kimoulis2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γέρος, πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του, είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ, “Απλά περίπλοκος”,

που ανεβαίνει στο “Υπόγειο” του “Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν” από τη Δευτέρα (και για μόνο 10 παραστάσεις). Τον ρόλο υποδύεται ο Γιώργος Κιμούλης (ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία), αγνώριστος εμφανισιακά.

Γέρος, πρώην διάσημος ηθοποιός, τώρα εντελώς ξεπεσμένος, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του, είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Απλά περίπλοκος», που ανεβαίνει στο “Υπόγειο” του “Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν” από τη Δευτέρα (και για μόνο 10 παραστάσεις).

Τον ρόλο υποδύεται ο Γιώργος Κιμούλης (ο οποίος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία), αγνώριστος εμφανισιακά.

Το “Απλά περίπλοκος” είναι ένα έργο για έναν γέρο, πρώην διάσημο ηθοποιό, τώρα εντελώς ξεπεσμένο, ο οποίος μονολογεί διηγούμενος τη ζωή του. Ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σ’ ένα φθαρμένο σπίτι, ως ο τελευταίος επιζών της οικογένειας του, ακόμα και η γυναίκα του έχει πεθάνει, μισώντας τους πάντες και τα πάντα. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτολύπηση, το μίσος και η γεροντικη κατάθλιψη τον έχουν μετατρέψει σε μια αλλόκοτη φιγούρα. Το μόνο πρόσωπο, που βλέπει είναι η Κατερίνα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, που του φέρνει δυο φορές τη εβδομάδα ένα μπουκάλι γάλα. Είναι ο μόνος άνθρωπος που αφήνει να τον πλησιάσει, ο μόνος στον οποίο μιλά. Της ομολογεί ότι μισεί το γάλα, ότι το χύνει αλλά το παραγγέλνει μόνο και μόνο για να βλέπει το κορίτσι. “Οι ηθοποιοί είμαστε σαν τα παιδιά, γι’ αυτό τα πάμε τόσο καλά οι δυο μας”. Η σύνθεση αυτή του Tόμας Μπέρνχαρντ είναι τόσο απλή όσο και σύνθετη. Πρόκειται για έναν διανοητικό χείμαρρο με θέμα τη μοναξιά, το γήρας, τον εγωισμό, τη χαμένη κοινωνική συνείδηση, που δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην παραφροσύνη.

Ο Αυστριακός συγγραφέας Τόμας Μπέρνχαρντ θεωρείται ένας απ’ τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Ο θεατρολόγος Μάρτιν Έσλιν τον παραλληλίζει με τον Σάμουελ Μπέκετ. Έγραψε ποιήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική και εργάστηκε ως δημοσιογράφος.

“Υπάρχουμε μόνο όταν είμαστε το κέντρο του κόσμου”, γκρινιάζει ο γέρος ηθοποιός, περικλείοντας έτσι τον πυρήνα των ενοχλητικών προσώπων, που έχει δημιουργήσει ο αυστριακός συγγραφέας Thomas Bernhard (1931-1989). Τα περισσότερα πρόσωπα του Μπέρνχαρντ είναι δυσαρεστημένοι άνθρωποι που θέλουν οπωσδήποτε να υπάρξουν, έστω κι αν συντρίβουν με συνέπεια όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κατακτήσουν μία θέση στο κέντρο του κόσμου. Γύρω τους οι άλλοι φαντάζουν αποτυχημένοι δημιουργοί μιας ζωής, που δεν τους ανήκει. Μιας ζωής που τη σκηνοθετούν, μόνον όσοι αποφάσισαν να καταστρέψουν ό,τι ανθρώπινο υπάρχει ακόμη στην ανθρωπότητα. Μία σύγχρονη διαστροφή, που συναντάμε συχνά δίπλα μας: άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τη ζωή τους,όπως θα ήθελαν, καταστρέφουν, ό,τι ζωντανό υπάρχει γύρω τους.

Ένας μονόλογος – προειδοποίηση για το επικείμενο τέλος της εγωιστικής ζωής, που ζούμε.

Μετάφραση : Κιμούλης Γιώργος
Σκηνοθεσία : Κιμούλης Γιώργος
Σκηνικά: Σωτηρίου Κατερίνα
Κοστούμια : Σωτηρίου Κατερίνα
Φωτισμοί: Παυλόπουλος Λευτέρης

Διανομή:
Ερμηνεύει ο Γιώργος Κιμούλης
από Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 21.15
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Φοιτητικό-ομάδες-σύλλογοι: 15 ευρώ
Νέοι κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα
τηλ. ταμείου 210 3228706
(δυνατότητα τηλεφωνικής κράτησης θέσεων)
Ώρες και ημέρες λειτουργίας ταμείου: καθημερινά 10.00- 13.00 και 17.00-22.00.

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.