«Εαυτούληδες»: Γιάννης Σκαρίμπας – Διονύσης Τσακνής στο “Μέγαρο Μουσικής Αθηνων”

eavtoulides_yannis_skaribas_dionysis_tsaknis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια μουσική παράσταση του Διονύση Τσακνή εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή που δεν θέλησε να ανήκει πουθενά, παρά μόνον στην ανατροπή.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

«Γύρω από την ιδέα της μελοποίησης ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα τσακωνόμουν με τον εαυτό μου πολλά χρόνια» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τσακνής. «Χρειάστηκε καιρός ώσπου να πιάσω το μολύβι και να καθίσω στο στούντιο με το πιάνο και τα μηχανήματά μου… Έπρεπε να «ξεκλειδώσω» τον περίεργο δάσκαλό μου και να ανακαλύψω μέσα στην έτσι κι αλλιώς άριστη μετρική του τον τρόπο που δεν θα πρόδιδε τα υπερρεαλιστικά του νοήματα».

Το έργο του πρωτοπόρου Χαλκιδαίου ποιητή και λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα (1893-1984) σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού. Η απροσδόκητη, ανατρεπτική και εντελώς προσωπική ποίησή του, αποτέλεσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για τον συνθέτη και ερμηνευτή Διονύση Τσακνή ο οποίος μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950).

Οι συνθέσεις αυτές γίνονται τώρα το αντικείμενο μιας μουσικο-θεατρικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με τη σύμπραξη του ίδιου και καλλιτεχνών «συνεπών, στην καθημερινή τους δράση ανθρώπων, με τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών»: του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Μεράντζα, του ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση (που εμφανίζεται στο ρόλο του Γιάννη Σκαρίμπα σε κείμενα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσακνής) των Χορωδών (ηθοποιών-τραγουδιστών) Αποστόλη, Γιώργου και Ειρήνης Ψυχράμη, Ελένης Καρακάση, Ελένης Ουζουνίδου και Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου, των μουσικών Δημήτρη Μπαρμπαγάλα (κιθάρες) και Θωμά Κωνσταντίνου (τσουμπούς, τζουράς, λαγούτο) όπως και μελών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού).

Η παράσταση «Εαυτούληδες» εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Ελληνικό Τραγούδι. Λίγη ώρα νωρίτερα (στις 6μμ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα προηγηθεί Συμπόσιο για τον ποιητή με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα» με τη συμμετοχή των Κατερίνας Κωστίου (Επίκουρης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών), Σάββα Παύλου (συγγραφέα), Δημήτρη Κοσμόπουλου (ποιητή, δοκιμιογράφου), Γιώργου Παγανού (δοκιμιογράφου, κριτικού) και Συμεών Σταμπουλού (φιλολόγου, νεοελληνιστή).

Πηγή: Σκάι

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.