«Παρίσι-Αθήνα» στο Μουσείο Μπενάκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο

nicos_chatzikyriakos_gikas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία την περίοδο του Μεσοπολέμου, στο διεθνές συνέδριο «Παρίσι-Αθήνα 1919-1939»

Η πορεία των Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Πολ Βαλερί θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο διήμερο συνέδριο

Oι καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία την περίοδο του Μεσοπολέμου αποτελούν το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου, με τίτλο «Παρίσι-Αθήνα 1919-1939: το διπλό ταξίδι», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα. Την πρώτη ημέρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και τη δεύτερη στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31).

Στα χρόνια που ακολούθησαν του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναπτύχθηκε μια μεγάλη κινητικότητα καλλιτεχνών, λογοτεχνών και διανοουμένων από τη μία πρωτεύουσα προς την άλλη και κυρίως των Ελλήνων προς το Παρίσι. Αυτοί οι πνευματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί ήταν και το θέμα ενός τετραετούς ερευνητικού προγράμματος, το οποίο διεξήχθη από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ (2008 -2011).

Κατάληξη εκείνου του προγράμματος αποτελεί το τωρινό συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν περιπτώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, διανοουμένων και συγγραφέων που σπούδασαν ή έδρασαν στη Γαλλία, μεταφέροντας στην Ελλάδα τις επιδράσεις που δέχτηκαν. Ανάμεσά τους, οι Κώστας Βάρναλης, Νικόλας Κάλας, Θανάσης Απάρτης, Δημήτρης Γαλάνης, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Κριστιάν Ζερβός, Τεριάντ κ.ά. Επίσης, Γάλλων αρχιτεκτόνων, φωτογράφων, λογοτεχνών και καλλιτεχνών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ή εμπνεύστηκαν απ΄ αυτή, όπως οι Πολ Βαλερί, Λε Κορμπιζιέ, Ερνέστ Εμπράρ, Ρεϊμόν Κενό κ.ά.

paul_valeryΗ υποδοχή νεωτερικών τάσεων, ειδικές εκδόσεις που αφορούν στην τέχνη, ειδικά ζητήματα, όπως η λογοτεχνική μετάφραση, τα πρωτοποριακά περιοδικά, η μοντέρνα αρχιτεκτονική, η σχέση αρχαιότητας και μοντερνισμού, οι διεθνείς εκθέσεις, οι Δελφικές εορτές κ.α., θα εξεταστούν στο συνέδριο, στο οποίο θα πάρουν μέρος Ελληνες και Γάλλοι ομιλητές.

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.