ΥΠΠΟ: Αναπροσαρμόζονται τα τέλη των μνημείων

akropoli2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απαλλαγές στα σχολεία, «προνόμια» στις ξενόγλωσσες εκδόσεις

Χάρηκαν πολύ διάφορα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες, «ανακαλύπτοντας» προθέσεις

του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να ενοικιάσει την Ακρόπολη και άλλα κορυφαία μνημεία μας για διαφημιστικούς και εμπορικούς σκοπούς. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση απλώς αναπροσαρμόζει τα τέλη φωτογράφησης και κινηματογράφησης, αλλά οι συνειρμοί δεν έλειψαν από το Ασοσιέιτεντ Πρες, το Μπλούμπεργκ, τη Σάντεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ και τη γαλλική Λε Πουάν.

«Με μια κίνηση που θα αφήσει εμβρόντητους πολλούς Ελληνες και ακαδημαϊκούς, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ανοίξει ορισμένους από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της πληγείσας από την κρίση χώρας σε διαφημιστικές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις», αναφέρει το Ασοσιέιτεντ. Τι εννοεί; Τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ μέσω του προγράμματος «Διαύγεια».

Άδειες από το ΚΑΣ

Εκεί ανάμεσα σε άλλα ορίζεται πως για την εμπορική ή διαφημιστική φωτογράφηση σε μνημεία όπως Ακρόπολη, Δελφοί κ.ά., τα τέλη ανέρχονται σε 1.000 ευρώ ημερησίως και για κινηματογράφηση έως 1.600 ευρώ. Βεβαίως, δεν πρόκειται τα μνημεία μας να παραδοθούν στη διαφήμιση και στο εμπόριο. Και η προηγούμενη και η τωρινή ΚΥΑ προβλέπουν ότι άδειες δίνει (δηλαδή ΔΕΝ δίνει) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού υπογραμμίζεται: «αναφορικά με την απαιτούμενη άδεια, (…) δεν αλλάζει ούτε το καθεστώς ούτε η ακολουθούμενη πολιτική στο ζήτημα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και χρήσης/εμπορικής εκμετάλλευσης του εν λόγω υλικού». Με τη νέα ΚΥΑ τα συμβούλια απαλλάσσονται από την υποχρέωση να ζητούν 500 ευρώ ως τέλη χρήσης από εκατοντάδες σχολεία και νηπιαγωγεία για μια ερασιτεχνική παράσταση σε κάποιο μνημείο. Το σημαντικότερο: μειώνονται σχεδόν στο μισό τα υψηλά τέλη που πρέπει να καταβάλλουν Ελληνες εκδότες για την έκδοση βιβλίων λευκωμάτων και άλλων εντύπων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Για κάθε επιπλέον γλώσσα καταβάλλεται πρόσθετο 25%. «Διαμορφώνεται έτσι ένα ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς για τις ξενόγλωσσες εκδόσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ελληνικού βιβλίου», σχολιάζει το ΥΠΠΟΤ. Τα τέλη φωτογράφησης γίνονται 500 για μικρότερους χώρους και παραμένουν 1.000 ευρώ για τους μεγαλύτερους. Μειώνονται τα τέλη αεροφωτογράφησης κατά το ήμισυ (500 από 1.000) και υποβρύχιας λήψης (800 από 1.200).

Για πρώτη φορά ρυθμίζεται το ζήτημα της χρήσης απεικονίσεων ή οπτικοακουστικών έργων σε ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικών ξεναγών και επιτρέπεται χρήση στο διαδίκτυο ατελώς όταν δεν πρόκειται για εμπορικούς σκοπούς. Για τη χρήση μνημείων για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προβλέπεται η καταβολή τέλους ίσου με το 10% επί των εσόδων. Αυτό μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα τις εισπράξεις του υπουργείου. Μέχρι τώρα κυμαίνονταν από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ.

Αγγελική Κώττη
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.