Αφιέρωμα στους Ιάνη Ξενάκη και Ζαν-Ζακ Ρουσό στο Γαλλικό Ινστιτούτο

yannis_xenakis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ραντεβού επί σκηνής και ποίηση στην Αθήνα

Συναυλίες αφιερωμένες στη σύγχρονη μουσική, ποιητές της Μεσογείου, θεατρική πλατφόρμα και αρχιτεκτονικές διαλέξεις στο πρόγραμμα για το 2012

Αφιερώμα στον Ιάνη Ξενάκη και φιλοσοφικές συναντήσεις αφιερωμένες στον Ζαν-Ζακ Ρουσό στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Μια συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, τέτοιες ημέρες, δεν θα μπορούσε παρά να αρχίσει με την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος πάντα ήθελε να ξεκινούν οι ταινίες του από τις Κάνες, όπου κέρδισε και το σημαντικότερο από τα βραβεία του, αυτό του Χρυσού Φοίνικα για το «Αιωνιότητα και μία μέρα». «Δεν πρόκειται μόνο για έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών αλλά και για έναν αδιαμφισβήτητο φίλο της Γαλλίας», ανέφερε ο νέος διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ. Ο Αγγελόπουλος είχε συχνή παρουσία στο Ινστιτούτο, στο αμφιθέατρο του οποίου οργάνωσε μάλιστα και το κάστινγκ της ταινίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, «Η άλλη θάλασσα». Αυτό το αμφιθέατρο, όπως ανακοινώθηκε, θα μετονομαστεί σε «Theo Angelopoulos».

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2012, με τριετή ορίζοντα, ο Ολιβιέ Ντεκότ δήλωσε ότι «απέναντι στη νέα κατάσταση που επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να είμαστε παρόντες περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δίπλα στους Ελληνες δημιουργούς έργων αλλά και ιδεών». Ετσι, το Γαλλικό Ινστιτούτο κατά το τρέχον έτος θα επιχειρήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός των δικών του χώρων. Θα δώσει την απάντησή του, όπως ειπώθηκε, στην κρίση μέσα από τη δύναμη της δημιουργίας και σε έναν διάλογο μέσω των ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Από τα «Ραντεβού επί σκηνής», με συναυλίες αφιερωμένες στη σύγχρονη μουσική, δίνοντας έμφαση σε Ελληνες συνθέτες που μεγαλούργησαν στη Γαλλία (Ξενάκης, Απέργης) αλλά και σε νέους συνθέτες, μέχρι την πρώτη ετήσια συνάντηση «Ποίηση στην Αθήνα», με θέμα «Ποιητές της Μεσογείου: Φως, ταξίδι και εξορία» (8/3). Από τις «Συναντήσεις με αφορμή το σύγχρονο θέατρο» τον Μάιο και μια θεατρική πλατφόρμα στο πλαίσιο του «Low Budget Theatre» στο Ιδρυμα Κακογιάννη, μέχρι τις παραστάσεις δύο σημαντικών φυσιογνωμιών του σύγχρονου γαλλικού χορού, της Μαρί-Κλοντ Πιετραγκαλά και του Ζαν-Κλοντ Γκαλοτά στο Μέγαρο Μουσικής.

Στον τομέα της αρχιτεκτονικής, θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) μια έκθεση για το έργο Ελλήνων και Γάλλων αρχιτεκτόνων (7/2 ? 30/3), στο πλαίσιο της οποίας θα δώσουν διαλέξεις ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Φρανσίς Ραμπέρτ και η διάσημη αρχιτέκτονας Ουτίλ Ντεκ. Χθες ανακοινώθηκε η εναρκτήρια ταινία του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (21-28 Μαρτίου, Αθήνα, και 29/3-4/4, Θεσσαλονίκη) , η ταινία-φαινόμενο «Αθικτοι».

Με ενδιαφέρον αναμένεται, μεταξύ άλλων, το «Focus στο γαλλικό μυθιστόρημα», τον Μάιο, αφιερωμένο στον ιστορικό γαλλικό εκδοτικό οίκο Γκαλιμάρ, αλλά και η διημερίδα (5-6/ 5) στον Κώστα Αξελό, με εκδήλωση-προοίμιο ένα αφιέρωμα στους σημαντικούς Ελληνες φιλοσόφους που το 1945 επέλεξαν τη Γαλλία ως δεύτερη πατρίδα τους, όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Αλλες φιλοσοφικές συναντήσεις θα είναι αφιερωμένες στην πολιτική, στους Ζαν-Ζακ Ρουσό και Πολ Πικέρ, ενώ αναμένεται η επιστροφή του Αλέν Μπαντιού, με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο «Η δημοκρατία του Πλάτωνα».

Δήμητρα Ρουμπούλα
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.