Πρωταγωνιστής ο Αριστοφάνης

ornithes_epidavros
Facebook
Twitter
LinkedIn

50 παραγωγές σε τρεις μήνες παρουσιάζονται στη διοργάνωση, με «Νεφέλες», «Ιππής» και «Ορνιθες» στο αργολικό θέατρο

(φωτό) Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στους «Ορνιθες», ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής συναντιούνται στην Επίδαυρο

Με τα… λίγα (ή καλύτερα με τα… λιγότερα κι από πέρυσι) κατάφερε να κάνει Φεστιβάλ φέτος ο Γιώργος Λούκος. Εις πείσμα αυτών που θεωρούσαν ότι δεν ήταν η χρονιά του, τελικά το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αφού προηγήθηκαν, ωστόσο, ακυρώσεις και προσθαφαιρέσεις. Πενήντα οι παραγωγές που θα λάβουν χώρα σε Ηρώδειο, Επίδαυρο, Πειραιώς 260 και Μικρή Επίδαυρο, ενώ μερικές από τις αθηναϊκές παραστάσεις θα δοθούν και σε άλλους χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Από Μηχανής Θέατρο και Θέατρο Πόρτα). Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα εικαστικά (τρεις εκθέσεις και δύο εγκαταστάσεις).

Επτά οι παραγωγές που θα φιλοξενηθούν φέτος στην Επίδαυρο -με τον Αριστοφάνη να παίρνει ισχυρό προβάδισμα- και πέντε στη Μικρή Επίδαυρο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ο κλασικός, ρηξικέλευθος και απολαυστικός «Αμφιτρύωνας» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, αποτελεί την πλέον αναμενόμενη παράσταση στο αργολικό θέατρο. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ως Ιοκάστη, με τον Αιμίλιο Χειλάκη στον ρόλο του σοφόκλειου «Οιδίποδα Τύραννου» και με έναν εξ ολοκλήρου ανδρικό θίασο ανοίγουν τα Επιδαύρια. Ο Αριστοφάνης στο πρόσωπο του Σωκράτη – Αλέξανδρου Μυλωνά σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα, μέσα από τις «Νεφέλες».

Ο Αλλαντοπώλης – Πέτρος Φιλιππίδης και ο Παφλαγόνας – Γιάννης Ζουγανέλης αναρωτιούνται με όχημα τους «Ιππής», τη μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη «ποιος ευθύνεται για την ηθική παρακμή στον πολιτικό βίο;». Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη ως Πραξαγόρα στις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες», «έχει ακόμα και μαντικές ικανότητες, που της επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα μέσα στους αιώνες και να προσγειώνεται στο παρόν». Ενα «ταξίδι στην επιθυμία για έναν κόσμο ελεύθερο, έναν κόσμο δίκαιο, με αίτημα την ευτυχία» αποτελούν οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Μια παράσταση βασισμένη στη μορφή της Ηλέκτρας είναι η «Ορέστης και Ηλέκτρα, η Δίκη».

«Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού» του Σάμιουελ Κόλριτζ γίνεται παράσταση, με την έξοχη Φιόνα Σο στη «Μικρή Επίδαυρο». Στον ίδιο χώρο ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης παρουσιάζουν το «Επίδαυρος-Ενα ντοκιμαντέρ». Ο Δημήτρης Μπίτος ερευνά την τραγικότητα του έρωτα μέσα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με τον Ψαραντώνη να συναντά επί σκηνής τον συνθέτη Μπλέιν Ρέινινγκερ. Συναυλία θα δώσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με τους συνεργάτες του, ενώ η Αλκηστις Πρωτοψάλτη με τον Στέφανο Κορκολή θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη.

Επίδαυρος

Ιούλιος

6, 7. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου – Τσέζαρις Γκραουζίνις / Σοφοκλή, «Οιδίπους Τύραννος». Αιμ. Χειλάκης, Κ. Μαρκουλάκης κ.ά.

13, 14. Εθνικό Θέατρο – Νίκος Μαστοράκης /Αριστοφάνη, «Νεφέλες». Γ. Μπέζος, Αλ. Μυλωνάς, Μ. Παπαδημητρίου, Γ. Νταλιάνης κ.ά.

20, 21. Κ.Θ.Β.Ε. – Σταμάτης Φασουλής / Αριστοφάνη, «Ιππής». Π. Φιλιππίδης, Γ. Ζουγανέλης κ.ά.

27, 28. ΘΟΚ – Χανάν Σνιρ / «Ορέστης και Ηλέκτρα, η Δίκη».

Αύγουστος

3, 4 Εθνικό Θέατρο – Λευτέρης Βογιατζής / Μολιέρου, «Αμφιτρύων». Αμ. Μουτούση, Γ. Γάλλος, Ν. Κουρής, Δ. Ημελλος, Χρ. Λούλης, Ευ. Σαουλίδου, Στ. Γουλιώτη κ.ά.

10, 11 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης – Γιάννης Κακλέας / Αριστοφάνη, «Ορνιθες». Β. Χαραλαμπόπουλος, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Κ. Μπερικόπουλος, Γ. Χρυσοστόμου κ.ά.

17, 18 Θέατρο του Νέου Κόσμου – Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος / Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες». Δ. Λαμπρόγιαννη, Κκόκλας, Γ. Πυρπασόπουλος, Π. Δεντάκης, Ν. Καρδώνης κ.ά.

Μικρή Επίδαυρος

Ιούλιος

13, 14 Συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη.

20, 21 Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ – Δημήτρης Μπίτος / Σοφοκλή, «Αντιγόνη». Ειρ. Δράκου, Ρ. Κυριαζή, Τ. Μόσχος κ.ά. Συμμετέχει το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη».

27, 28 Ανέστης Αζάς – Πρόδρομος Τσινικόρης / «Επίδαυρος – Ενα ντοκιμαντέρ».

Αύγουστος

3, 4 Φιόνα Σω / Σάμιουελ Κόλεριτζ «The rime of the Ancient Mariner».

10, 11 Αλκηστις Πρωτοψάλτη – Στέφανος Κορκολής / Ρεσιτάλ με τραγούδια σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη.

Αντιγόνη Καράλη
akaral@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.