Πέθανε ο Πίτερ ντε Φράντσια ο ζωγράφος της «Εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη»

execution_of_beloyannis_peter_de_francia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Πίτερ Ντε Φράντσια, ο οποίος έγινε πολύ γνωστός με το έργο του «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιαννη», του Ελληνα κομμουνιστή με το κόκκινο γαρίφαλο,

για τον οποίο είχε γίνει μεγάλη διεθνής εκστρατεία να αποφύγει το εκτελεστικό απόσπασμα, και μέσα στις προσωπικότητες που είχαν συμμετοχή στη διεθνή αυτή προσπάθεια ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ και ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Γάλλος ζωγράφος Πίτερ Ντε Φράντσια, ο οποίος έγινε πολύ γνωστός με το έργο του «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιαννη», του Ελληνα κομμουνιστή με το κόκκινο γαρίφαλο, για τον οποίο είχε γίνει μεγάλη διεθνής εκστρατεία να αποφύγει το εκτελεστικό απόσπασμα, και μέσα στις προσωπικότητες που είχαν συμμετοχή στη διεθνή αυτή προσπάθεια ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ και ο Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αφιέρωσε χθες εκτενή νεκρολογία του Πίτερ Ντε Φράντσια και δημοσίευσε επίσης φωτογραφία του πίνακά του «Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη».

Είναι τρία ημίγυμνα πτώματα, του Νίκου Μπελογιάννη και των δυο συντρόφων του, δίπλα στο χέρι του Μπελογιάννη είναι ένα κόκκινο γαρίφαλο, το σύμβολο που τον συνόδευε, ενώ τα χέρια των δύο νεκρών συντρόφων του είναι ενωμένα, «η ύστατη συμβολική κίνηση αλληλεγγύης», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο συντάκτης της νεκρολογίας του Πίτερ Ντε Φράντσια σημειώνει ότι τα δυο έργα που αντιπροσωπεύουν την καλλιτεχνική πορεία του είναι η εκτέλεση του Μπελογιάννη και ο βομβαρδισμός του Σακιέτ, ενός μικρού χωριού στα σύνορα Αλγερίας και Τυνησίας, το οποίο το 1958 βομβάρδισε η γαλλική πολεμική αεροπορία και σκότωσε 68 άτομα, με τον ισχυρισμό ότι το χωριό αυτό ήταν καταφύγιο των Αλγερινών τρομοκρατών. Ο Πίτερ Ντε Φράντσια γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου το 1921 σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας από πλούσια οικογένεια, ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, η μητέρα του Αγγλίδα. Στη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε εθελοντικά στον αγγλικό στρατό και την ημέρα της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία βοηθούσε στη μελέτη των φωτογραφιών των ακτών της Νορμανδίας. Μετά τον πόλεμο πήγε στην Ιταλία και έμεινε για ένα χρονικό διάστημα κοντά στον Ιταλό κομμουνιστή ζωγράφο Ρενάτο Κατούσο, ο οποίος και επηρέασε σοβαρά την πολιτική ιδεολογία του Ντε Φράντσια, την οποία και διατήρησε μέχρι τον θάνατό του. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν σε μια συνέντευξή του ρωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε σε ένα νεαρό πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη, απάντησε:

«Να συλλέγει και να διαβάζει προσεκτικά τα κείμενα που γράφτηκαν στις πρώτες μέρες της Σοβιετικής Ενωσης, ειδικότερα του Λουνατσάρσκυ, για τον πολιτισμό».

ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.