«Το «Μυστήριο της Ζωής» στο Πλανητάριο

to_mystirio_tis_zoes_planitario
Facebook
Twitter
LinkedIn

Προβλήθηκε χθές για πρώτη φορά, σε ειδική επίσημη εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, «Το Μυστήριο της Ζωής», η νέα ψηφιακή παράσταση που παρουσιάζει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μιας τριλογίας που πραγματεύονται την εξέλιξη της ζωής και το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν. «Το Μυστήριο της Ζωής» παρουσιάζει την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο που εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Η παράσταση ξεκινάει από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος και της Γης, συνεχίζει με τους αρχέγονους δομικούς λίθους της ζωής, περιγράφει τις βασικές θεωρίες για την απαρχή της ζωής, με έμφαση στις θεωρίες του Δαρβίνου για την εξέλιξη, ενώ αναδεικνύει και τη σημασία της μελέτης των απολιθωμάτων.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον επί χρόνια παλαιό συνεργάτη του Ομίλου Ευγενίδη, αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, του οποίου το δίτομο βιβλίο «Η Ζωή σ’ επίπεδο μορίων» (Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007), αποτέλεσε τη βάση της ταινίας.

Tην παράσταση προλόγισε ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η δεύτερη ταινία της τριλογίας θα αφορά την αναζήτηση μιας «δεύτερης Γης» σε κάποιον από τους εξωπλανήτες και η τρίτη την αναζήτηση ζωής γενικότερα στο σύμπαν. Επίσης για την εξέλιξη της ζωής από τα πρώτα βήματά της μέχρι σήμερα μίλησε ο καθηγητής μοριακής και εξελικτικής βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Ροδάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας νέας μαζικής εξαφάνισης των ειδών με κύριο υπαίτιο τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του.

Την μουσική της παράστασης έγραψε ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος παραβρέθηκε στην πρεμιέρα και μίλησε για την έμπνευση που του πρόσφερε η ταινία. Οι τρισδιάστατες σκηνές εικονικής πραγματικότητας της παράστασης βασίζονται στη συνεργασία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με το Πλανητάριο Μόρισον της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και με την ολλανδική εταιρεία Mirage 3D στη Χάγη.

Η σκηνοθεσία είναι του Ράϊαν Γουάϊατ του Πλανηταρίου Μόρισον και του Ρόμπιν Σιπ της Μιράζ 3D, ενώ τη σεναριακή προσέγγιση και προσαρμογή των σκηνών της ελληνικής παράστασης έκανε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος. Την παράσταση αφηγούνται στα ελληνικά η Θέμις Μπαζάκα, ο Κοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ενώ στην αγγλική εκδοχή ακούγεται, μεταξύ άλλων, η γνωστή ηθοποιός Τζόντι Φόστερ.

«Το Μυστήριο της Ζωής» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στον διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ευγενίδου www.eugenfound.edu.gr και στο Facebook. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά.

Η παράσταση, όπως και κάθε άλλη παράσταση του Πλανηταρίου, συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα κατατοπιστικό επιστημονικά και περιποιημένο αισθητικά «Επιμορφωτικό Οδηγό», το οποίο σχεδίασε ο Αντώνης Ασπρόμουργος. Ο Οδηγός περιλαμβάνει κείμενα του Διονύση Σιμόπουλου, του δρος αστροφυσικής Αλέξη Δεληβοριά (ο οποίος επιμελήθηκε και την φωτογραφική πλαισίωση των κειμένων), καθώς και μιας ομάδας επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Εξάλλου, απόψε, ταυτόχρονα με την παρουσίαση της νέας ψηφιακής παράστασης, το Ίδρυμα Ευγενίδου πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Χρύσας Νικολέρη, με τίτλο «Diaries».

H έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες που ελήφθησαν με ερασιτεχνική Polaroid μηχανή και με το αντίστοιχο φιλμ, ενώ στη συνέχεια σαρώθηκαν και εκτυπώθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση στην πιστότητά τους ως προς το πρωτότυπο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, καθημερινά από 10:00 έως 20:30.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.