Κύπρος: Η πρώτη δίκη κατά των αποφάσεων του Eurogroup

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Την πρώτη νίκη πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή διαιτησία, κερδίζοντας μια από τις τέσσερις υποθέσεις προσφυγών που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία για υποθέσεις που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η υπόθεση αφορά την προσφυγή δύο επενδυτών από την Πολωνία τον Δεκέμβριο του 2014 στο Δικαστήριο του Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (The Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce «SCC»). Οι δύο επενδυτές όχι μόνο έχασαν την υπόθεση αφού ζητούσαν αποζημιώσεις για απαλλοτρίωση της επένδυσης τους λόγω bail-in των χρημάτων τους στην Τράπεζα Κύπρου, αλλά τώρα πρέπει να αποζημιώσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Δικαστήριο επιδίκασε στους δύο επενδυτές, Thomasz Czescik και Aleksandrowice Robert, να πληρώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία το 70% των δικηγορικών εξόδων που αντιστοιχεί με το ποσό του €1,17 εκατ. Με βάση το ιστορικό της υπόθεσης οι δύο Πολωνοί ζητούσαν αποζημιώσεις για εκμηδενισμό της επένδυσης τους, καθώς ήταν μέτοχοι σε εταιρεία με φαρμακευτικά προϊόντα. Οι απαιτήσεις που είχαν από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν περίπου 18 εκ. σε ζλότι Πολωνίας (€4,2 εκατ.) και επιπλέον ζητούσαν διαφυγόντα κέρδη και τόκους στα χρήματα που έχασαν λόγω του κουρέματος των καταθέσεων και των μέτρων εξυγίανσης. Το Δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε ότι δεν υπήρξε απαλλοτρίωση της επένδυσης σύμφωνα με τη συνθήκη για προστασία των επενδύσεων μεταξύ Πολωνίας και Κύπρου και διέταξε να καταβάλουν το 70% των εξόδων της Δημοκρατίας. Πιο κάτω η ανακοινωση της Νομικής Υπηρεσίας για το αποτέλεσμα της υπόθεσης που ουσιαστικά είναι η πρώτη νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας με γεγονότα που σχετίζονται με το bail -in.

Οι άλλες μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις είναι στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes – ICSID) που εδρεύει στο Παρίσι. Οι δύο αφορούν προσφυγές Ελλήνων επενδυτών και η άλλη την υπόθεση της FBME. H πιο γνωστή είναι αυτή της MIG και άλλων επενδυτών που διεκδικούν ποσά της τάξεως του €1,2 δισ. με τον ισχυρισμό ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγωγή καταχωρήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Στις 6 Μαρτίου στο Παρίσι και για μια εβδομάδα θα αρχίσει η ακρόαση και οι αγορεύσεις των δύο πλευρών. Στη συνέχεια αναμένεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αλλά δεν είναι γνωστό πότε αυτή θα ανακοινωθεί. Στη Νομική Υπηρεσία εκτιμούν ότι με τη λήξη της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο στο Παρίσι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των προσωρινών περιορισμών που συνέστησε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.