Αρχαιοκάπηλος για 2η φορά

archaiokapilia_archaia_antikeimena_
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενας από τους πιο γνωστούς παιδοχειρουργούς της Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία για αρχαιοκαπηλία. Μαζί του συνελήφθη και ο γιος του για οπλοκατοχή.

Στο σπίτι του στην Καλαμαριά, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρήκαν και κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, που χρονολογούνται από τους κλασικούς χρόνους μέχρι και την εποχή της τουρκοκρατίας. Ανάμεσα σ’ αυτά ξεχωρίζουν δύο χάλκινα μικρά φακόσχημα νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με την αυτοψία αρχαιολόγων χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σπάνια και μεγάλης ιστορικής και εμπορικής αξίας. Τα συγκεκριμένα νομίσματα, όπως και άλλα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στη συλλογή του συλληφθέντα, θα εξεταστούν λεπτομερώς για να διαπιστωθεί αν είναι κοπής των κλασικών ή των πρώτων βυζαντινών χρόνων.

Νομίσματα

Επίσης, βρέθηκαν άλλα τρία νομίσματα -ένα αργυρό και δύο χάλκινα- κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων, μία χάλκινη αιχμή βέλους, ένα χάλκινο εγχειρίδιο (μικρό μαχαίρι) και τρία απολιθώματα, αντικείμενα που τοποθετούνται χρονικά στα κλασικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Νεότερα αντικείμενα που κατασχέθηκαν είναι μια πήλινη πίπα της τουρκοκρατίας, δύο χάλκινα κλείστρα κιβωτιδίου, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, ένα σκουλαρίκι Ανατολικής Ρωμυλίας, τρία χάλκινα βραχιόλια και ένα χάλκινο νόμισμα της τουρκοκρατίας. Ο γιατρός κατείχε ακόμη 11 βιβλία – καταλόγους με αρχαία νομίσματα, μία ξιφολόγχη, ένα σπαθί, ένα ξίφος, 13 νομίσματα, 4 πιστόλες, μία μάσκα και άλλα δύο αντικείμενα.

Ο 70χρονος Α.Π. θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς παιδοχειρουργούς της Θεσσαλονίκης. Είχε διατελέσει διευθυντής της Παιδοχειρουργικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και σήμερα συνεχίζει να χειρουργεί σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Είχε συλληφθεί και το 2002 για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων. Οπως και τότε, δήλωσε συλλέκτης, ο οποίος αναζητά και αγοράζει αρχαία αντικείμενα, κυρίως από το εξωτερικό. Ωστόσο, δεν κατέχει την προβλεπόμενη άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε είχε δηλώσει τα αντικείμενα που κατείχε, ώστε να ταξινομηθούν όπως προβλέπει ο νόμος.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα και στο σπίτι του 38χρονου γιου του γιατρού, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν έναν γεμιστήρα από τυφέκιο G3, φυσίγγια και κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων. Ο 38χρονος ιδιωτικός υπάλληλος συνελήφθη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν φαίνεται να έχει κάποια εμπλοκή στην αρχαιοκαπηλία.

Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.