«Made in Britain» στο μουσείο Μπενάκη

made_in_britain_mouseio_benaki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εκθεση με 150 έργα των τελευταίων 30 ετών, με την υπογραφή Βρετανών καλλιτεχνών όπως οι Ντέμιεν Χερστ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Σάρα Λούκας, Χένρι Μουρ κ.ά.

Ενα ταξίδι στον κόσμο της βρετανικής τέχνης θα κάνουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Made in Britain»

Ενα έργο του εκκεντρικού δίδυμου Γκίλμπερτ & Τζορζ, με ειρωνικές ιστορικές αναφορές, μια οξυγραφία του προκλητικού Ντέμιεν Χερστ, δύο αυτοπροσωπογραφίες της σπουδαίας Σάρα Λούκας, ένα γλυπτό που ο δημιουργός του, Αντονι Γκόρμλεϊ, ονομάζει «Εξω απ’ αυτό τον κόσμο»? Είναι ορισμένα μόνο από τα 150 έργα των τριάντα τελευταίων ετών, με την υπογραφή ενός μεγάλου φάσματος Βρετανών καλλιτεχνών, τα οποία θα δούμε στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), από τις 15 του μήνα (εγκαίνια 14, 8 μ.μ.) έως τις 22 Απριλίου.

Με τίτλο «Made in Britain», η έκθεση αποτελεί ένα πανόραμα της σύγχρονης βρετανικής τέχνης με τις μεταβολές, κυρίως κοινωνικές, που έχει υποστεί στο διάστημα από το 1980 έως το 2010. Συγχρόνως αποτελεί κι ένα αξιοσέβαστο δείγμα της Συλλογής του Βρετανικού Συμβουλίου, μια από τις πληρέστερες συλλογής σύγχρονης βρετανικής τέχνης στο κόσμο και μια από τις τρεις μεγαλύτερες στην ίδια την Αγγλία, μαζί με αυτές της Τέιτ Γκάλερι και του Συμβουλίου Τεχνών (Art Council). H σύστασή της ξεκίνησε αμέσως μετά την ίδρυση του Βρετανικού Συμβουλίου το 1934, σήμερα αριθμεί 8.500 έργα πάνω από 1.650 καλλιτεχνών διαφόρων τεχνοτροπιών και συνεχίζει να εμπλουτίζεται.

Η Συλλογή καταγράφει την εξέλιξη της τέχνης στη Βρετανία, όπως η στροφή σε θέματα περισσότερο κοινωνικά που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία, την οποία έφεραν οι λεγόμενοι Young British Artists, με κορυφαίους τους Ντέμιεν Χερστ, Σάρα Λούκας κ.ά. Η Συλλογή δεν αφήνει έξω και εκείνες τις εικαστικές φωνές που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, όπως της παλαιστινιακής καταγωγής Μόνα Χατούμ ή του Ινδού Ανίς Καπούρ. Το Βρετανικό Συμβούλιο αποκτά έργα καλλιτεχνών στην αρχή κιόλας της καριέρας τους, παίρνοντας το σχετικό ρίσκο, όπως μας επισημαίνει η Ειρήνη Βουζελάκου, εκ μέρους του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα. «Εντοπίζουμε το ταλέντο συνήθως νωρίς και προσπαθούμε να μη χάνουμε το στίγμα της πρωτοπορίας». Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ π.χ. δεν ήταν τόσο διάσημος όταν αγοράστηκαν κάποια από τα πρώτα έργα του και μάλιστα σε χαμηλές τιμές.

Στα highlights της Συλλογής είναι επίσης ονόματα όπως των Λούσιαν Φρόιντ, Χένρι Μουρ, Μπεν Νίκολσον, Στάνλεϊ Σπένσερ, Ματ Κόλισο, Μπάρμπαρα Χέπγουορθ και πολλών άλλων, έργα των οποίων κοσμούν εκθέσεις από τη Συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου ανά τον κόσμο, κάτι που απορρέει και από τον ρόλο του ιδρύματος.

Ιπποδρομίες

Γνωστός από τη σατιρική του ματιά στη βρετανική ταυτότητα, ο Μαρκ Γουόλιντζερ, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη χώρα του στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001, παρουσιάζει στην Αθήνα το έργο του «Royal Ascot», ένα τετρακάναλο βίντεο που σατιρίζει τον θεσμό και την ιεροτελεστία των βασιλικών ιπποδρομιών στο Royal Ascot.

Τα βλέμματα θα τραβήξει και το έργο «Intellectual Depression» των Γκίλμπερτ & Τζορζ, το οποίο απεικονίζει ένα δέντρο χωρίς φύλλα, χωρίς ζωή, σε κίτρινο και λαμπερό φόντο. Το δέντρο αυτό ήταν υπαρκτό, στο Finsbury Circus του Λονδίνου, και ήταν μέρος της αποζημίωσης της Ιαπωνίας στην Αγγλία στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οταν πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο, το δέντρο και η πινακίδα απομακρύνθηκαν.

Στα highlights του «Made in Britain» συγκαταλέγονται η οξυγραφία «H δράση του κόσμου» του Χερστ, από τη σειρά «In a spin», το «The sister troop» του Γκάρι Χιούμ, αποτελούμενο από δέκα κομμάτια μεταξοτυπίας επικολλημένα σε επεξεργασμένο φύλλο αλουμινίου, η κατασκευή «Κανό» του Τόνι Κραγκ, σε σχήμα αρχαίου πλοίου, συναρμολογημένο από σπασμένα κομμάτια πλαστικού, κ.ά.

Ομιλία

Από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες, ο Μαρκ Τίτσνερ, υποψήφιος για το Βραβείο Τέρνερ 2006, για μία έκθεσή του που πραγματευόταν τις εντάσεις στα διάφορα συστήματα πίστης, από τη θρησκεία και την πολιτική έως την επιστήμη, θα μιλήσει για τη δουλειά του, λίγο πριν από τα εγκαίνια (14 Φεβρ., 6 μ.μ.).

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.