Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Με νωπές ακόμα  τις  εικόνες φρίκης των δυο ιστορικών ναών της έβδομης τέχνης να γίνονται παρανάλωμα άγριων ενστίκτων, η οργή δίνει τη θέση της στη θλίψη  για τα πράγματα, τα συναισθήματα, την ελπίδα που χάσαμε.  

Προσωπικά, είμαι απόλυτα σίγουρη ότι το Αττικό και το Άστυ μέσα στα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές  θα λειτουργήσουν σύντομα για να  στεγάσουν  τα κινηματογραφικά μας όνειρα.  

Ένα παραμύθι από τον καλύτερο παραμυθά κάνει πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα.  

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι μια  ιστορία  δια χειρός Μάρτιν Σκορτσέζε;

HUGO,    o νεαρός ήρωας οραματίζεται τον κόσμο και ο  Σκορτσέζε τον ζωντανεύει   με νοσταλγία για το παρελθόν και ανησυχία για το μέλλον. Με  11 υποψηφιότητες για Όσκαρ και μερικούς από τους καλύτερους βετεράνους ηθοποιούς.

ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΣΜΑΙΛΙ, το δυνατό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, στη μεγάλη οθόνη με τον Γκάρι Όλντμαν να δίνει μια εντυπωσιακή ερμηνεία.

ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ,  στο συμπαθητικό love story, ο ερωτευμένος Λίο να προσπαθεί να ξανακερδίσει την αγαπημένη του από την αρχή.     

Hugo

του Μάρτιν Σκορτσέζε

με τους Τζουντ Λο, Άσα Μπάτερφιλντ

HUGO

η ιστορία: Παρίσι δεκαετίας του `30. Ένα 12χρονο αγόρι, ο Χιούγκο Καμπρέ, κατοικεί στις εσωτερικές στοές του σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης, φροντίζοντας τα ρολόγια του πολυσύχναστου σταθμού και ζει κλέβοντας από τους πάγκους των καταστημάτων που υπάρχουν στο σταθμό. 

Σταθερή παρέα του, ένα μυστηριώδες ανθρωπόμορφο μηχάνημα που έχει κέντρο του μία υποδοχή για κλειδί σε σχήμα καρδιάς, το οποίο αποτελεί και το μόνο πράγμα που του έχει απομείνει από τον πατέρα του.

Όταν ο κόσμος του συνδέεται ξαφνικά –σαν τα γρανάζια των ρολογιών που φροντίζει – με ένα εκκεντρικό κορίτσι που λατρεύει τα βιβλία και τις περιπέτειες κι ένα πικρόχολο γέρο, ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών στο σταθμό, η μυστική ζωή και το πολύτιμο μυστικό του Χιούγκο που τον συνδέει με το νεκρό πατέρα του, κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Ένα αινιγματικό σχέδιο, ένα πολύτιμο σημειωματάριο, μια κλειδαριά σε σχήμα καρδιάς, ένα κλεμμένο κλειδί, ένας μηχανικός άνθρωπος και το καλά κρυμμένο μήνυμα του νεκρού πατέρα του Χιούγκο απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτής της περίπλοκης, τρυφερής και μαγευτικής ιστορίας ενός παιδιού αλλά και του ίδιου του κινηματογράφου που φτάνει και ενίοτε ξεπερνά τα όρια της μαγείας.

η άποψη μας: Ο Σκορτσέζε οραματίζεται τον κόσμο ξαναγυρίζοντας στην αγαπημένη παιδική ηλικία με την αθωότητα και την επιμονή ενός παιδιού που λατρεύει τις ιστορίες και τα παραμύθια.

Παράλληλα ο μεγάλος σκηνοθέτης φτιάχνει ένα εφιαλτικό σύμπαν με τους συμβολισμούς να κινούνται στις γνωστές αξίες με μοναδική διέξοδο το όνειρο και βέβαια την βιομηχανία ονείρων που μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο συγκίνηση και ελπίδα.

Με ένα δυνατό καστ, στο ρόλο του Hugo,ο Άζα Μπάτερφιλντ και ο Μπεν Κίσλε`ι` να υποδύεται το πρώτο κινηματογραφιστή Μελιέ ενώ ο πληθωρικός Σάσα Μπαρόν Κοέν ερμηνεύει εκπληκτικά τον επιθεωρητή του Σιδηροδρομικού Σταθμού , ο Μάρτιν Σκορτσέζε υπνωτίζει κυριολεκτικά τον θεατή με το ταλέντο του.

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης σε μια μεγάλη ταινία.

γκρο πλαν: στις μεγάλες μορφής της έβδομης τέχνης: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μαξ Φον Σίντοβ, Κρίστοφερ Λι.

Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι

του Τόμας Άλφρεντσον

με τους Γκάρι Όλντμαν, Κόλιν Φερθ

kai_o_kliros_epese_sto_Smaili

η ιστορία: O Tζορτζ Σμάιλι, πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών, αναλαμβάνει να ξετρυπώσει έναν `Τυφλοπόντικα` που έχει φωλιάσει  στα ανώτερα κλιμάκια της βρετανικής αντικατασκοπείας και πουλάει μυστικά στη Σοβιετική Ένωση. Για να τον ανακαλύψει, ο Σμάιλι αρχίζει ένα δύσκολο σκακιστικό παιχνίδι με τον Κάρλο, τον Σοβιετικό ομόλογο του. Κινήσεις που στην αρχή φαντάζουν ασύνδετες μεταξύ τους, στο τέλος θα συγκλίνουν και θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του `Τυφλοπόντικα`. Και όλα αυτά σ’έναν αμείλικτο ψυχρό πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί.

Η άποψη μας Η πολυαναμενόμενη μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ, την περίοδο που ο Ψυχρός Πόλεμος φθείρει τις Υπηρεσίες της Βρετανίας με τον σκηνοθέτη να παραμένει πιστός στην εποχή που γράφτηκε το μυθιστόρημα αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργεί τη δική του ενδιαφέρουσα εκδοχή. Το σενάριο της ταινίας εστιάζει στη σκοτεινή προσωπικότητα του Σμάιλι που αποξενωμένος από τη σύζυγο του ,στοιχειώνεται από μια βουβή μελαγχολία και βγάζει όλες τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης: Ευφυής, πονηρός, γνώστης της κατασκοπίας αλλά βαθιά πληγωμένος στη προσωπική του ζωή. Ο Γκάρι Όλντμαν κυριολεκτικά μεταμορφώνεται σε Σμάιλι, ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση,- έκανε γκρίζες ανταύγειες στα μαλλιά του -,

φτάνοντας στα ουσιώδη, στις μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν ένα χαρακτήρα :ο τρόπος που κάθεται και καθαρίζει τα γυαλιά του και που δείχνει ότι είναι  ένα πιόνι σε μια παρτίδα σκάκι. 

γκρο πλαν:στην ατμόσφαιρα εποχής και στην μεταμόρφωση του Όλντμαν.

Έρωτας από την αρχή 

του Μάικλ Σούκσι

με τους Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Τσάνιγκ Τέιτουμ


erotas_apo_thn_arxi

η ιστορία: Η Πέιτζ και ο Λίο είναι ένα νεαρό ευτυχισμένο ζευγάρι που ζει ευτυχισμένο στο Σικάγο. Μετά από ένα τροχαίο ατύχημα όμως, η Πέιτζ χάνει τελείως τη μνήμη της από την περίοδο της κοινής τους ζωής: όταν συνέρχεται από τον κώμα, δεν αναγνωρίζει καθόλου τον άντρα της. 

Η Πέιτζ σκέφτεται και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως τότε που ήταν φοιτήτρια της νομικής, πριν από πέντε χρόνια, προτού γνωρίσει τον Λίο και αποφασίσει να γίνει καλλιτέχνης. Και, το κυριότερο, δεν αναγνωρίζει καθόλου την τωρινή της ζωή. Δεν καταλαβαίνει γιατί έχει απομακρυνθεί από την οικογένειά της ούτε γιατί εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη δικηγορική καριέρα, της λείπει η συντηρητική της γκαρνταρόμπα, κι επίσης   πιστεύει ότι είναι ακόμα αρραβωνιασμένη με το γοητευτικό επιχειρηματία Τζέρεμι-ο οποίος τη διεκδικεί.

Ο Λίο παρ’όλα αυτά δεν θα το βάλει εύκολα κάτω: θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ότι περνάει από το χέρι του για να ξανακερδίσει την καρδιά της Πέιτζ,σαν να γνωρίζονταν από την αρχή.

η άποψη μας: ελάχιστες φορές έχουμε δει τόσο ευχάριστες κομεντί, σπιρτόζες χωρίς τα γνωστά  κλισέ και τους  μελοδραματισμούς.

Οι χαρακτήρες της ταινίας κρύβουν εκπλήξεις, που με την πρώτη ματιά δεν μοιάζουν αναμενόμενες. Η Πέιτζ ξυπνάει από ένα τρομερό ατύχημα και όμως προσαρμόζεται αμέσως στη νέα κατάσταση, ξεφεύγοντας ταυτόχρονα από την καταπιεστική οικογένεια. Γλυκό και τρυφερό με μικρά αγκαθάκια και σίγουρα θα το απολαύσουν οι ερωτευμένοι.

γκρο πλαν: στο Τσάνινγκ  Τέιτουμ , απολαυστικός στο ρόλο του Λίο που προσπαθεί να κερδίσει την αγαπημένη του. 

  

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.