Η «Εύθυμη Χήρα»… στην Εθνική Λυρική Σκηνή

eythimi_chira_ethniki_lyriki_skini
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η οπερέτα του Φραντς Λεχάρ στο «Ολύμπια» από τις 22 Φεβρουαρίου

Στιγμιότυπο από τις πρόβες της «Εύθυμης Χήρας»

Την πασίγνωστη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ «Η Εύθυμη Χήρα» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ολύμπια» από τις 22 Φεβρουαρίου και για 16 παραστάσεις (23,26,28,29/2, 1,4,10,16,17,22,23,28,31/3 και 1,4/4). Τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής έχει αναλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι Νίκλας Βιλέν και Χρύσανθος Αλισάφης.

Το έργο έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τα βιεννέζικα βαλς, η ανάλαφρη πρόζα, οι γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και η παιχνιδιάρικη ιστορία της όμορφης, πλούσιας χήρας είναι τα στοιχεία που το κάνουν τόσο αγαπητό στο κοινό.

Η υπόθεση του έργου αφορά την νέα κι ευκατάστατη χήρα Αννα Γκλάβαρι από το υπερχρεωμένο κρατίδιο Ποντεβέντρο των Βαλκανίων. Ο βαρόνος Ζέτα, πρέσβης του Ποντεβέντρο στο Παρίσι, πρέπει οπωσδήποτε να την πείσει να παντρευτεί και πάλι συντοπίτη της, διαφορετικά η κληρονομιά της, τόσο απαραίτητη στο κρατίδιο, θα χαθεί. Ρίχνει, λοιπόν, στην…”μάχη” τον γοητευτικό κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς ο οποίος υπήρξε παλιός έρωτας της Αννας κι έτσι, τα συναισθήματα που ξαναζωντανεύουν κι από τις δυο πλευρές είναι αληθινά. Αν και η αποστολή του Ντανίλο θα αποδειχτεί αρκετά περίπλοκη, το τέλος θα είναι αίσιο…

«Δεν κρύβω πως η πρώτη, αντανακλαστική, διάθεσή μου απέναντι στην “Εύθυμη Χήρα” ήταν να προσπαθήσω με…γενναίες δραματουργικές και σκηνοθετικές ενέσεις, ώστε ένα φαινομενικά απλό -ίσως και απλοϊκό- έργο να “εκσυγχρονιστεί”, να “εμβαθύνει” και να “προβληματίσει”» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιγνάδης. Και συνεχίζει: «Αλλωστε, και μόνο το θέμα της οπερέτας τούτης, προσφέρεται: Μια μικρή χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, δια “ικανών” της εκπροσώπων ελίσσεται, ώστε να κάνει την χείρα της χήρας ν΄ανοίξει απλόχερα, και να σώσει δια της περιουσίας της το… πτωχόν κρατίδιον! Οποία σύμπτωσις για το ελληνικό κοινό που εδώ και καιρό βρίσκεται στη δίνη ποικίλων… κρίσεων!»

Αντ΄αυτών, ο σκηνοθέτης προτίμησε ν΄αφήσει την “Εύθυμη Χήρα” να…τραγουδήσει μόνη της! Κι όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και πάλι «όπου παρενέβην, το έκανα για να… κελαηδήσει εκείνη καλύτερα και τη μελωδία της να την ακούσουν όσο πιο πολλοί γίνεται..!».

Στις παραστάσεις της Λυρικής τον ρόλο της Αννας Γκλάβαρι ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μαρία Μητσοπούλου και Τζίνα Πούλου. Μαζί τους οι Ακης Λαλούσης, Βασιλική Καραγιάννη, Ζάχος Τερζάκης, Αντώνης Κορωναίος, Χάρης Ανδριανός κ.α. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην ελληνική γλώσσα.

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.