Εικόνες του 21ου αιώνα στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

the_ambassador
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εικόνες από την Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα

Φιλμ Δανών δημιουργών με πολιτική χροιά και αφιέρωμα στα Βαλκάνια

Στο ντοκιμαντέρ του, «The Ambassador» ο Μαντς Μπρούγκερ «εισβάλλει» με κρυφές κάμερες ως διπλωμάτης – επιχειρηματίας στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής

Ντοκιμαντέρ της πρόσφατης παραγωγής από τη Δανία και τα Βαλκάνια, θα φιλοξενήσει -μεταξύ άλλων- το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα, που θα γίνει 9 με 18 Μαρτίου.

«Οπλισμένοι» με οικουμενική ματιά και προσανατολισμένοι στην ανθρωποκεντρική διάσταση των θεμάτων τους, οι Δανοί ντοκιμαντερίστες καταπιάνονται με ζητήματα ακανθώδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ντοκιμαντέρ «The Ambassador» του Μαντς Μπρούγκερ, ο οποίος «εισβάλλει» με κρυφές κάμερες ως διπλωμάτης – επιχειρηματίας στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και αποκαλύπτει τους απόκρυφους μηχανισμούς διαφθοράς και εξαθλίωσης της μετα-αποικιακής Μαύρης Ηπείρου.

Ακτιβιστές, από διαφορετική σκοπιά, είναι και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Half a Revolution» που έζησαν και κατέγραψαν τις πρώτες μέρες από το ξέσπασμα της αιγυπτιακής επανάστασης, ενώ πολιτική χροιά διαθέτει και το ντοκιμαντέρ «Putin’s Κiss» της Λίζε Μπιρκ.

Από το ντοκιμαντέρ «O Gringo»

Στο «Harbour of Ηope» του Μάγκνους Γκέρτεν, ξετυλίγεται ένα συγκινητικό κουβάρι αναμνήσεων με βάση τις μαρτυρίες τριών εκ των 30.000 επιζώντων του Ολοκαυτώματος που βρήκαν σωτηρία στο λιμάνι Μάλμο της Σουηδίας. Στο καταγγελτικό «Au Pair» των Νικόλ Χοράνι, τρεις νεαρές Φιλιππινέζες βιώνουν την απόλυτη εκμετάλλευση στη Δανία, ενώ εκρηκτικές ερωτικές ιστορίες καταγράφουν τα ντοκιμαντέρ «Love Addict» και «Ballroom Dancer».

Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, μέσα απ’ το αφιέρωμα Balkan Focus, αναδεικνύει τη θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του έργου δημιουργών απ’ τη βαλκανική χερσόνησο.

Δυνατή είναι η εκπροσώπηση της Ρουμανίας, με τρεις ταινίες που ξεδιπλώνουν διαφορετικές πτυχές της έννοιας «αγάπη». Πρόκειται για τα φιλμ «Visiting Room» των Ράντου Μουντεάν και Αλεξάντρου Μπάτσιου, «Noosfera» των Ιλεάνα Στανκουλέσκου και Αρτσίλ Χεταγκούρι και «Two of Us» του Κλαούντιου Μίτκου.

Εναν άνισο αγώνα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα δίνουν οι κάτοικοι τριών κοιλάδων της Μαύρης Θάλασσας, στο «A Few Brave People» (Τουρκία, 2011), της Ριγιά Αρζού Κεκσάλ, ενώ το αθλητικό πνεύμα και την υπέρβαση του εαυτού εξυμνεί η ταινία «O Gringo» (Σερβία, 2011) του Ντάρκο Μπάζιτς, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή του ποδοσφαιριστή Ντέγιαν Πέτκοβιτς απ’ την επαρχία της Σερβίας στην κορυφή του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος.

ΝΤΑΡΚΟ ΚΡΑΛΙ

Το «The King» (Κροατία 2011) του Ντέγιαν Ασίμοβιτς που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του Κροάτη πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων, Ντάρκο Κράλι

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.