Μοιρολόγια και ρεμπέτικα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

savina_yiannatou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Σαβίνα Γιαννάτου θα ερμηνεύσει υπέροχα νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου, μοιρολόγια αλλά και παλαιότερες μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο, οι οποίες παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα

H γυναικεία παρουσία στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού θα διερευνηθεί απόψε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσα από την τέταρτη κατά σειρά συναυλία του αφιερώματος στους Δεξιοτέχνες της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, η επιμέλεια του οποίου φέρει την υπογραφή του εθνομουσικολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρου Λιάβα.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο οι γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι λειτουργούσαν ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στον πραγματικό και τον υπερφυσικό κόσμο. Γιατί στη δημοτική παράδοση οι γυναίκες ερμηνεύτριες ήταν κάτι σαν ιέρειες σε ειδικές τελετές όπως για παράδειγμα η γέννηση, ο θάνατος, ο γάμος ακόμη και η επικοινωνία με τα μεταφυσικά στοιχεία. Τα γυναικεία αυτά δημοτικά τραγούδια έχουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Η Σαβίνα Γιαννάτου, η οποία έχει μελετήσει τις μουσικές παραδόσεις όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών του κόσμου, θα ερμηνεύσει υπέροχα νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου, μοιρολόγια αλλά και παλαιότερες μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο οι οποίες παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα.

Παιδί μικρασιατικής οικογένειας, η Γιασεμή Σαραγούδα θα παρουσιάσει τα παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια έτσι όπως τα διδάχτηκε από τους προγόνους της. Επί σκηνής θα τη συνοδεύει ο δεξιοτέχνης στο ούτι και σύζυγός της Νίκος Σαραγούδας.

Η Κατερίνα Ζάκκα πάλι θα τραγουδήσει τον ανθρώπινο πόνο έτσι όπως εκφράζεται μοναδικά μέσα από τα ηπειρώτικα μοιρολόγια και τα τραγούδια της ξενιτιάς. Τα τραγούδια εκείνα που εξέφραζαν τα συναισθήματα των γυναικών που βίωναν την απουσία είτε αυτή προερχόταν από τον φυσικό θάνατο είτε από την ξενιτιά.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου θα παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Πόντο. Θα τη συνοδεύει ο δεξιοτέχνης μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος, ο οποίος θα παίξει ποντιακή και πολίτικη λύρα και λαούτο.

Η Μαρία Κώτη, μέλος του συγκροτήματος «Χαϊνηδες» από την Κρήτη, θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο μουσικό είδος, τα «ταμπαχανιώτικα» ή αλλιώς «κρητικά ρεμπέτικα». Η βραδιά θα κλείσει με τις «Γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία».

Στη Δόμνα Σαμίου

Η αποψινή συναυλία είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια του δημοτικού μας τραγουδιού, τη Δόμνα Σαμίου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.