Πολυεστιακά γυαλιά. Ο φίλος της πρεσβυωπίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η πρεσβυωπία είναι μια λέξη που στα αυτιά των περισσοτέρων μπορεί να ηχεί ιδιαίτερα αρνητικά. Ίσως επειδή εμφανίζεται σε μια ηλικία που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι “μεγαλώνει” και  αλλάζει μοιάζοντας στους γονείς ή τους παππούδες του, που θα θυμάται για πάντα με εκείνα τα άχαρα γεροντίστικα στενά ημισέληνα γυαλιά να στέκονται στην άκρη της μύτης τους. Αν αφήσει κανείς όμως τις αναμνήσεις στην άκρη θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Η πρεσβυωπία είναι ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύεται και ιατρικά αφού σήμερα γνωρίζουμε ότι η αιτία της είναι η ανάπτυξη σε μέγεθος του φακού που βρίσκεται μέσα στο μάτι μας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να έχει την δυνατότητα και την ελαστικότητα να αλλάζει το σχήμα του για να εστιάσει κατάλληλα. Έτσι έχουμε θολή και αδύναμη όραση όταν κοιτάμε κοντά.

 

Παράλληλα αξίζει να δει κανείς στη σημερινή εποχή και την θέση του 40άρη,του 50άρη και του 60άρη μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Αναμφισβήτητα η πιο ώριμη ηλικία και η πιο δημιουργική συνάμα. Είναι επομένως μοιρολατρικό να στερείται ένας πρεσβύωπας σήμερα όλες τις καθημερινές αναγκαίες ή επιθυμητές δραστηριότητες λόγω ανεπαρκούς όρασης.

Τα πολυεστιακά γυαλιά είναι η λύση που θα διορθώσει την όραση σε όλες τις αποστάσεις. Τα γυαλιά αυτά έχουν την δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν την μακρινή σας διόρθωση αλλά και την κοντινή σε ένα και μόνο ζευγάρι, βάση της οφθαλμολογικής σας συνταγής. Όποιοι και αν είναι οι βαθμοί σας (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) υπάρχει πάντα ένα κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών που μπορεί να σας προτείνει ο οπτικός σας.

Η φιλοσοφία των πολυεστιακών γυαλιών είναι απλή. Η δύναμη του φακού αλλάζει σταδιακά και ομαλά από το πάνω μέρος του, που αντιστοιχεί στη μακρινή όραση, προς τα κάτω, όπου βρίσκεται η κοντινή όραση, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να έχει κανείς τέλεια όραση και στις μεσαίες αποστάσεις.

Η εταιρεία ESSILOR, εφευρέτης των πολυεστιακών γυαλιών, αναπτύσσει συνεχώς νέους σχεδιασμούς εδώ και μισό αιώνα προκειμένου να βελτιώσει την καθαρότητα και την άνεση της όρασης των πρεσβυώπων. Οι τελευταίοι μάλιστα τύποι   Varilux Physio και  Varilux Ipseo New Edition έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται άμεσα αποδεκτά και ο πρεσβύωπας να προσαρμόζεται εύκολα αμέσως μόλις τα φορέσει. Με αυτό το τρόπο μπορεί ο κάθε πρεσβύωπας ανεξαρτήτου ηλικίας και βαθμών να οδηγήσει, να διαβάσει ή να εργαστεί στο γραφείο του άνετα, χωρίς να αλλάζει δύο ή τρία ζευγάρια γυαλιά.

Όσο για την Ελλάδα η οποία λούζεται από την ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, τα Varilux μπορούν να κατασκευαστούν από το νέο φωτοχρωμικό υλικό Transition που σκουραίνει όταν εκτίθεστε στον ήλιο παρέχοντας 100% απορροφητικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία σαν να φοράτε γυαλιά ηλίου, ενώ όταν μπαίνετε σε εσωτερικούς χώρους ή κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνεται λευκό και διαυγές. 

Προστασία, ασφάλεια και ποιοτική όραση είναι το τρίπτυχο που απαιτείται όταν πρέπει να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χωρίς περιορισμούς στην όραση και συμβιβασμούς στη ζωή σας.

 

Βασίλης Κόκοτας, Optometrist

Clinical Associate OEPF/COVD, U.S.A.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.