Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη

Πως μπορούν είκοσι απολύσεις να οδηγήσουν στον ορισμό της αλληλεγγύης και γιατί  ο ροκ εκκεντρικός σταρ Σον Πεν αναζητά στο πρόσωπο του Ναζί την εκδίκηση, την εξιλέωση… θα δούμε στην μεγάλη οθόνη.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ είναι μια ιστορία συλλογικότητας με αφορμή ένα ταξίδι στη Τανζανία που δεν θα γίνει ποτέ. Συγκίνηση και χιούμορ από μια πολιτική ταινίες με ποιητικές πινελιές.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ο Σον Πεν μεταμορφώνεται στον καταθλιπτικό  ρόκερ που διασχίζει την Αμερική για να τιμωρήσει τον Ναζί και να δικαιώσει την πατρική μνήμη.  Εικαστικά όμορφη  και υποκριτικά εξαιρετική ταινία.

ΕΛΕΝΑ, ο θάνατος του συζύγου της κόβει την επιδότηση του γιου και η ταπεινή και γλυκιά γυναίκα μεταμορφώνεται σε ανελέητο  δολοφόνο. Μεταμοντέρνο οικογενειακό δράμα με την υπογραφή του Ζβιάνγκιτσεφ και τα βραβεία των κριτικών.

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ,η Αμάντα Σέιφριντ πρωταγωνιστεί στο γεμάτο ανατροπές θρίλερ του Έιτορ Ντάλια. 

JOHN CARTER,ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Άντριου  Στάντον  μεταφέρει σε 3D τον διάσημο ήρωα  Τζον Κάρτερ.

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ,άλλη μια ταινία με `ανορθόδοξους` εξορκισμούς που `σπάει` ταμεία στην Αμερική.

Εκεί που χτυπάει η καρδιά μου

του Πάολο Σορεντίνο

με τους Σον Πεν, Ιβ Χιούσον

{youtube}MuvFmg_Ge9k{/youtube}


η ιστορία: O Cheyenne είναι ένας πρώην ροκ σταρ. Στην ηλικία των πενήντα ντύνεται ακόμα “Goth“ και ζει στο Δουβλίνο από τα δικαιώματα των τραγουδιών του. Ο θάνατος του πατέρα του, με τον οποίο δεν μιλούσαν, τον φέρνει πίσω στη Νέα Υόρκη. Ανακαλύπτει  πως ο πατέρας του είχε μια εμμονή: να πάρει εκδίκηση για έναν εξευτελισμό που είχε υποστεί. Ο Cheyenne αποφασίζει να συνεχίσει από το σημείο όπου είχε φτάσει ο πατέρας του, ξεκινώντας ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Αμερική.

η άποψη μας: Ο Σον Πεν μεταμορφωμένος σε ένα πενηντάρη ρόκερ ,στιλ  Cure ,διασχίζει την Αμερική, την μνήμη, την Ιστορία για να αναζητήσει ένα ξεχασμένο Ναζί και να βρεθεί αντιμέτωπος με την πατρική μνήμη, την εκδίκηση , την τιμωρία. Ο Cheyenne ,καταθλιπτικός, λίγο τεμπέλης, προσκολλημένος στην παιδική του ηλικία αδυνατεί να ελέγξει τη ζωή του και περιφέρεται μεταξύ ανίας και κατάθλιψης. Συνεχώς μας καθησυχάζει με αφελή τρόπο και σχεδόν τον πιστεύουμε αφού έχει τη συνήθεια να μιλάει σαν μικρό παιδί που έχει πάντα δίκιο.

Η αντιπαράθεση με το παρελθόν  συγκεντρώνεται στην τραυματική σχέση μεταξύ πατέρα και γιου ή αν θέλετε την ανυπαρξία της σχέσης. Και όλα αυτά  μέσα στο γνώριμο τοπίο του Αμερικάνικου ονείρου. Ευαίσθητος, ρομαντικός,  υπερκινητικός, ο Σον Πεν ακροβατεί αριστουργηματικά ανάμεσα, στην ειρωνεία, το δράμα, παίζοντας με τα μάτια, τα χέρια, τα βλέφαρα κάθε κύτταρο του κορμιού του.

γκρο πλαν:στους δυο μύθους της υποκριτικής: Χάρι Ντιν Στάντον και Τζουντ Χιρς.

   

Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο

του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

με τους Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν

{youtube}uEis0smAb7c{/youtube}


η ιστορία: Παρόλο που έχει χάσει τη δουλειά του πρόσφατα, ο Michael ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του Marie –Claire.Το ζευγάρι είναι ερωτευμένο για πάνω από τριάντα χρόνια. Τα παιδιά και τα εγγόνια τους δίνουν χαρά, όπως και οι καλοί φίλοι που τους περιβάλλουν. Είναι και οι δύο περήφανοι για τους πολιτικοποιημένους αγώνες και τις ηθικές αξίες τους. Όμως, αυτή η επιτυχία θα διαταραχτεί από δύο οπλισμένους νεαρούς που θα τους επιτεθούν βίαια και θα αρπάξουν τα χρήματα που τους δώρισαν οι φίλοι τους για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο. Το σοκ γίνεται μεγαλύτερο όταν ανακαλύπτουν ότι την επίθεση την έχει οργανώσει ο Christophe, ένας πρώην συνάδελφος του Michel,που απολύθηκε την ίδια μέρα με εκείνον. Τα πράγματα μπλέκουν κι άλλο, αφού ο Christophe μεγαλώνει μόνος του τα δύο μικρά αδέρφια του.

η άποψη μας:Μια βαθιά πολιτική όσο και ποιητική ταινία υπογράφει Ρομπέρ Γκεντιγκιάν απαντώντας στο ερώτημα: πως φτάσαμε ως κοινωνία στο βαθμό μηδέν. O Μισέλ, μέλος ενός σκληρού συνδικάτου απολύεται από τη δουλειά του και ετοιμάζεται να πάει ταξίδι με τα χρήματα που θα του χαρίσουν οι συνάδερφοι του. Ο Κριστόφ, ο νεαρός συνάδελφος θα του στερήσει το ποσόν αλλά και τις ψευδαισθήσεις για ιδανικά και αξίες. Γυρισμένο στη Μασσαλία το φιλμ εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από πολιτική ταινία. Το κωμικό στοιχείο ενώνεται με το δραματικό και το εξαιρετικό σενάριο με τη  διακριτική σκηνοθεσία συμβάλλουν τα μέγιστα. Βαθιά ανθρώπινη ταινία με πινελιές αισιοδοξίας.    

γκρο πλαν: στη Μασσαλία, κινηματογραφημένη ποιητικά.

Elena

του Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ

με τους Αντρέι Σμιρνόφ, Ναντεζντά Μαρκίνα

{youtube}B_skt2t1JmE{/youtube}

{youtube}uWPGSbHlI2w{/youtube}


η ιστορία: H Ελένα και ο Βλαντιμίρ είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προέρχεται από διαφορετικές τάξεις. Ο Βλαντιμίρ είναι ένας πλούσιος και ψυχρός άντρας, ενώ η Ελένα προέρχεται από ένα ταπεινό περιβάλλον και είναι μια υπάκουη σύζυγος. Γνωρίστηκαν αργά στις ζωές τους κι έχουν δυο παιδιά από προηγούμενους γάμους. Ο γιος της Έλενα είναι άνεργος, ανίκανος να στηρίξει την οικογένειά του και ζητά συνεχώς χρήματα από την μητέρα του. Η κόρη του Βλαντιμίρ, είναι μια ανέμελη κοπέλα, απομακρυσμένη από τον πατέρα της. Μια καρδιακή προσβολή θα αναγκάσει το Βλαντιμίρ να παραμείνει στο νοσοκομείο, όπου  θα ανακαλύψει ότι ο χρόνος που του απομένει είναι περιορισμένος. Μια μικρή αλλά τρυφερή επανασύνδεση με την κόρη του, τον οδηγεί  να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση: εκείνη θα είναι η μόνη κληρονόμος της περιουσίας του. Το ανακοινώνει στην Ελένα, και οι ελπίδες της να συντηρήσει το γιο της εξαφανίζονται. Η ταπεινή νοικοκυρά θα σκεφτεί ένα σχέδιο για να δώσει στο γιο και τα εγγόνια της την ευκαιρία για μια πραγματική ζωή.

η άποψη μας: Την επιβίωση του πιο δυνατού μέσα σε μια μεταμοντέρνα οικογένεια πραγματεύεται η ταινία του Ζβιάνγκιντσεφ. Ο πάτερ-φαμίλιας είναι ένας πλούσιος, σκληρός άντρας ενώ η μάνα μια γλυκιά γυναίκα με τρυφερότητα και καλοσύνη .Στη μέση τα δυο παιδιά τους που κινούν τα νήματα ή μήπως είναι το πρόσχημα για το πάτημα της κόκκινης λεπτής γραμμής που χωρίζει τους ανθρώπους από τα ένστικτα των άγριων ζώων. Είναι αξιοθαύμαστο πως η θεοσεβούμενη ταπεινή γυναικούλα της διπλανής πόρτας μεταμορφώνεται σε  μια σκοτεινή δολοφονική μηχανή. Με διαβολικό σχέδιο μετατρέπεται σε δολοφόνο και μετά μετανοεί σε ένα ναό κάτω από το βλέμμα του Θεού.

Το σύμπαν του Ρώσου σκηνοθέτη πάνω στην ταινία είναι παγωμένο, αποξενωμένο από κάθε συμπάθεια και κρύβει μια κόλαση που σιγοβράζει. Ο θεατής γνωρίζει από την αρχή ότι τα πλέγματα δεν συγκρατούν τη βία που πηγάζει εκ των έσω. Σύνθετη ταινία με  υποβλητική ατμόσφαιρα , συναισθηματικά εξαντλητική, αποκαλύπτει τις πιο εφιαλτικές εικόνες της ανθρώπινης ψυχής.

γκρο πλαν: το εξαιρετικό φινάλε της ταινίας. Η μετάνοια της Ελένα.

Μυστηριώδης εξαφάνιση

του Χέιτορ Ντάλια

με τους Αμάντα Σέιφριντ, Τζένιφερ Κάρπεντερ

{youtube}hWPM0uS1SO8{/youtube}

η ιστορία: H Τζιλ Πάρις επιστρέφει στο σπίτι της έπειτα από τη νυχτερινή της βάρδια και ανακαλύπτει πως η αδελφή της έχει εξαφανιστεί.

Η ίδια η Τζιλ υπήρξε θύμα απαγωγής στο παρελθόν ενός serial killer,απ’τον οποίο όμως κατάφερε να ξεφύγει, και πιστεύει πως η αδελφή της έχει πέσει θύμα του ίδιου δολοφόνου. Αναφέρει την εξαφάνιση στην αστυνομία, αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Η Τζιλ έχει λίγες ώρες μπροστά της μέχρι το ξημέρωμα, για να βρει την αδελφή της ζωντανή…

η άποψη μας: Ενδιαφέρον θρίλερ που διαδραματίζεται κατά την διάρκεια μιας μέρας  με ψυχολογικές προεκτάσεις και γρήγορους ρυθμούς.

Χωρίς να αναλώνεται σε βίαιες σκηνές ,θυμίζει τα θρίλερ του `70, κυρίως χάρη στην ξεκάθαρη ιστορία του, τον ολοκληρωμένο γυναικείο χαρακτήρα και τη δυνατή σκηνοθεσία.

γκρο πλαν:στην Αμάντα Σέιφριντ που όσο μεγαλώνει γίνεται  καλύτερη.

John Carter

του Άντριου Στάντον

με τους Τέιλορ Κιτς, Λιν Κόλινς

{youtube}pcV7aXL8txU{/youtube}


η ιστορία: O Τζον Κάρτερ ένας πρώην λοχαγός του αμερικανικού στρατού, κουρασμένος από τον πόλεμο, μεταφέρεται με ανεξήγητο τρόπο στον πλανήτη Άρη, όπου θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια επικών διαστάσεων διαμάχη μεταξύ των κατοίκων του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ταρς Τάρκας και της σαγηνευτικής Πριγκίπισσας Ντέτζα Θόρις. Σε έναν κόσμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο Κάρτερ ανακαλύπτει ξανά την ανθρωπιά του όταν συνειδητοποιεί ότι η επιβίωση του Μπαρσούμ και των κατοίκων της είναι στα χέρια του.

η άποψη μας: ένας ήρωας που έχει φλερτάρει με όλα τα είδη της κουλτούρας και με κυρίαρχο μότο “ ξένος σε ξένο τόπο“ μεταφέρεται σε τρισδιάστατη εκδοχή στην μεγάλη οθόνη. Στα τοπία της Γιούτα στήνεται ο πλανήτης Άρης και ο ήρωας Τζον Κάρτερ αναλαμβάνει δράση δίπλα στους μαχητικούς Θαρκ. Επική περιπέτεια με εντυπωσιακές σκηνές μάχης.

γκρο πλαν:στον Γουίλιαμ Νταφόε, τον εξωτικό εξωγήινο

  Ο διάβολος μέσα της

του Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ

με τους Φερνάντα Αντράντε, Σάιμον Κουότερμαν

{youtube}uWPGSbHlI2w{/youtube}

η ιστορία: To 1989 η αστυνομία  έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Μαρία Ρόσι η οποία ομολογούσε πως είχε δολοφονήσει άγρια τρία άτομα.

20 χρόνια μετά, η κόρη της η Ιζαμπέλα προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ. Για το σκοπό αυτό, πηγαίνει στο Ψυχιατρικό Ίδρυμα της Ιταλίας για τους Ψυχοπαθείς Εγκληματίες, όπου νοσηλεύεται η μητέρα της, προκειμένου να ανακαλύψει αν είναι ψυχασθενής ή δαιμονισμένη.

Όταν προσλαμβάνει δύο νεαρούς εξορκιστές για να θεραπεύσουν τη μητέρα της χρησιμοποιώντας `ανορθόδοξες `μεθόδους εξορκισμού, συνδυάζοντας την επιστήμη με τη θρησκεία, έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο κακό με τη μορφή τεσσάρων δαιμόνων που έχουν υπό την απόλυτη κυριαρχία τους τη Μαρία.

η άποψη μας: Με ελάχιστο κόστος και προβληματισμούς, ανάμεσα σε παραψυχολογία και εξορκισμούς , η ταινία κατάφερε να σπάσει ταμεία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για τους φανατικούς των cult-horror που λατρεύουν τους εξορκισμούς.

γκρο πλαν: στους νεαρούς εξορκιστές

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.