Φίλοι, συγγενείς και πλήθος κόσμου αποχαιρέτισαν τη Δόμνα Σαμίου

69AFBEFB32F7766EED7533A02E27107F
Facebook
Twitter
LinkedIn

Φίλοι, συνεργάτες και απλοί άνθρωποι συνόδευσαν την κορυφαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της λαϊκής παράδοσης, Δόμνα Σαμίου στην τελευταία της κατοικία την Τετάρτη. Στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, όπου τελέστηκε η κηδεία της, βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Μαρίζα Κωχ, Αντώνης Καφετζόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Νότης Μαυρουδής, Γλυκερία και οι στενοί της συνεργάτες Νίκος Οικονομίδης και Χρόνης Αηδονίδης.

Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο τ. πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, το Λύκειο Ελληνίδων και το ΔΣ της ΕΡΤ.

Τραγουδώντας το ηπειρώτικο «Τρυγώνα μου γραμμένη», το μικρασιάτικο «Αλατσατιανή» και το «Έχε γεια, παναγιά», οι μαθητές και οι συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου την οδήγησαν στην τελευταία της κατοικία σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης.

«Η Δόμνα Σαμίου ήταν ο αντίστοιχος Θόδωρος Αγγελόπουλος, που χάσαμε πρόσφατα, για την παραδοσιακή μας μουσική. Το έργο της είναι τεράστιο, μεγάλη παρακαταθήκη. Το μεράκι της και η αγάπη της να συλλέξει, να διασώσει και να διαδώσει αυτό το άγιο παραδοσιακό μας υλικό ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας αφήσει σαν παρακαταθήκη» είπε φανερά συγκινημένος ο Λάκης Χαλκιάς. 

«Είμαι διπλά στενοχωρημένος, διότι έχασα την αγαπημένη μου συγκάτοικο, συγκατοικούσαμε για 20 χρόνια σχεδόν στη Ν. Σμύρνη, στην ίδια πολυκατοικία, αλλά πέραν αυτού έχασε ο ελληνικός πολιτισμός μια σπουδαία πρέσβειρά του» είπε ο Μανώλης Μητσιάς. 

«Σήμερα αποχαιρετάμε μία σπουδαία γυναίκα για τον τόπο μας για την παιδεία μας και την κουλτούρα μας, μία γυναίκα γεμάτη πάθος γι’αυτό που έκανε. Αυτό που αφήνει πίσω της είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο, για το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο βοήθησε η ελληνική πολιτεία. Η ίδια περίμενε περισσότερα, αλλά είναι μια γυναίκα, η οποία διέπρεψε στο εξωτερικό μεγάλωσε γενιές μουσικών και προσωπικά θεωρώ ότι έχασα μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία συμπαραστάτη, μια σπουδαία δασκάλα» δήλωσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ο συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Χρόνης Αηδονίδης είπε: «Είναι μεγάλη απώλεια για την παράδοση. Η Δόμνα άφησε, ευτυχώς, ένα τεράστιο έργο ηχογραφημένο για τις επόμενες γενιές. Ήταν ακούραστη μέχρι και τις τελευταίες στιγμές. Το έργο της θα μείνει για να συνεχίσει την αλυσίδα της παράδοσης, που δεν πρέπει να κοπεί».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.