”Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” μιά διάλεξη για τον Νίκο Καζαντζάκη

nikos_kazantzakis2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με  μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μία διάλεξη στο πνεύμα των ημερών μας αποχαιρετά ο Μάρτιος: Στις 30 του μήνα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής Παύλος Ν. Τζερμιάς.

Ο διακεκριμένος καθηγητής και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2000, πρόκειται να μας μιλήσει για έναν σπουδαίο Ελληνα και παράλληλα να μας δώσει ένα σημαντικό και επίκαιρο μήνυμα, όπως αναφέρεται και στο θέμα του με τίτλο: «”Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” του Νίκου Καζαντζάκη. Eνα μήνυμα ιδιαίτερης επικαιρότητας»

Ο καταξιωμένος επιστήμονας και συγγραφέας, είναι εξάλλου γνωστός για τη μελέτη και βαθιά, συνολική, γνώση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη και διανοητή από την Κρήτη. Γνώση που έχει αποδείξει και στο βιβλίο «Ο “πολιτικός” Νίκος Καζαντζάκης. Αυτός ο άγνωστος διάσημος» όπου πραγματεύεται τη σχέση του κήρυκα της «κρητικής ματιάς» προς την πολιτική θεωρία και πράξη και, κυρίως, φανερώνει έναν Καζαντζάκη λιγότερο γνωστό.

«Ο Καζαντζάκης έχει ένα έντονο πρωτεϊκό στοιχείο: Είναι πολυπρόσωπος» όπως αναφέρεται στην περίληψη του εν λόγω βιβλίου. «Στον γεμάτο μεταφυσική αγωνία του για μεγαλοσύνη “πέρασε” από πολλές ιδέες. Ο Μανολιός, του ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, για παράδειγμα, γρονθοκοπείται με τον, κατά κάποιους, γκουρού της γενιάς “beat” Αλέξη Ζορμπά. Ετσι ο διάσημος Καζαντζάκης προσλαμβάνεται στη βιβλιογραφία εν πολλοίς επιλεκτικά. Και μένουν άγνωστες καίριες πτυχές της πορείας του».

Αξίζει επομένως να μάθει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτόν τον «άγνωστο Καζαντζάκη» με την ευκαιρία της παρουσίας του Παύλου Τζερμιά, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Κρήτη, στην Αθήνα και στο κτίριο της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 της 30ης Μαρτίου 2012. Η είσοδος στη διάλεξη είναι δωρεάν, ωστόσο δελτία προτεραιότητας θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 18.00 και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ημέρα της διάλεξης για τον Νίκο Καζαντζάκη, στις 30 Μαρτίου 2012, ο Παύλος Τζερμιάς συμπληρώνει ακριβώς 12 χρόνια ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Παύλος Τζερμιάς γεννήθηκε, από γονείς Κρητικούς, στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Ζυρίχη της Ελβετίας όπου και ζει από το 1949. Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας ο οποίος έχει ιδιαίτερα ξεχωρίσει για τη συμβολή του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής ιστορίας, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (Ελβετία) (1965-1995), στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1984-1992), στην Επαγγελματική Σχολή της Πόλης της Ζυρίχης (1961-1977) ενώ έχει κάνει πολλές παραδόσεις στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (1977-1979), ανταποκριτής της Neue Zurcher Zeitung, για θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου και Διευθυντής της Εκπομπής για τους Ελληνες και τους Φιλέλληνες της Ελβετικής Ραδιοφωνίας (1970-1990). Την εποχή της δικτατορίας (1967-1974) τα άρθρα του στη Neue Zurcher Zeitung μεταδίδονταν τακτικά από την Deutsche Welle. Είναι συγγραφέας δεκάδων αυτοτελών έργων, εκατοντάδων επιστημονικών μελετών και χιλιάδων άρθρων σε διάφορες γλώσσες. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ένα ακόμη έργο του (Μάρτιος 2012), για τον επίσης μεγάλο Κρητικό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο το οποίο κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2012 στα γερμανικά με τίτλο: «Der Kreter Dominikos Theotokopoulos gennannt El Greco».

Πηγή: Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.