Βραβείο στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

mouseio_marmarotechnias_tinos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Για τέσσερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιρετικά δείγματα συντήρησης, διατήρησης και ανάδειξης τιμήθηκε η Ελλάδα από την Europa Nostra.

Ο γνωστός ευρωπαϊκός φορέας, μη κυβερνητική οργάνωση, διεθνούς εμβέλειας, με 50ετή εμπειρία και δράση στον τομέα του πολιτισμού, πρόεδρος του οποίου είναι σήμερα ο μεγάλος τενόρος Πλάθιγκο Ντομίνγκο, βράβευσε στην κατηγορία «Ειδικές υπηρεσίες», το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων, που περιλαμβάνει επτά μουσεία: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Μυτιλήνη, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία.

Το δίκτυο αναμένεται να διευρυνθεί με δύο ακόμη μουσεία, οι εργασίες των οποίων δρομολογούνται εντός του έτους, το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο. Αυτή η σημαντική διάκριση «αποτελεί μια καλή αφορμή για να ακουστεί κάτι θετικό για την Ελλάδα στο εξωτερικό που τόσο συχνά βάλλεται τελευταία», δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου.

Η Europa Nostra επέλεξε ακόμη ανάμεσα σε 226 σχέδια στον τομέα «Συντήρηση» από 31 χώρες να βραβεύσει το σχέδιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ για το Κτίριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τους Ανεμόμυλους της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Πάτμο και την Αρχαία Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα στη Σίφνο.

Αυτή η σημαντική διάκριση «αποτελεί μια καλή αφορμή για να ακουστεί κάτι θετικό για την Ελλάδα στο εξωτερικό», δήλωσε η Σοφία Στάικου

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την 1η Ιουνίου, σε τελετή στο μοναστήρι Jeronimos της Λισαβόνας, παρουσία του Πλάθιγκο Ντομίνγκο, του προέδρου της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, του προέδρου της Ε.Ε. Ζοζέ Μπαρόζο και της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Ανδρούλας Βασιλείου. Από τα 28 σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2012 και καθένας από τους έξι νικητές θα λάβει 10.000 ευρώ.Τα βραβεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.