Μια περιπλάνηση στα μουσικά μονοπάτια της Ιαπωνίας υπόσχεται ο δεξιοτέχνης του σακουχάτσι, Καόρου Κακιζακάι, σήμερα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Το σακουχάτσι, το φλάουτο από μπαμπού, με τη μουσική που παράγεται απ΄ αυτό, ανάγεται στην άσκηση του βουδισμού και στις πρακτικές διαλογισμού Fuke.
Η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένη μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων. Αντίθετα στις μέρες μας έχει κεντρική θέση στην ιαπωνική μουσική τέχνη, είτε μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες είτε στο ρεπερτόριο σύγχρονων μουσικών που εκμεταλλεύονται το ξεχωριστό ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του σακουχάτσι.
Η ροή αποτελεί τη βασική συνιστώσα αυτής της μουσικής, καθώς ο χρόνος δεν ακολουθεί τη συμβατική διαίρεση. «Κατά τη διδασκαλία της μουσικής αυτής, λέει ο Καόρου Κακιζακάι, πρέπει να μάθουμε το χρόνο και τη διάσταση μεταξύ των φθόγγων, κάτι που ονομάζουμε ‘Μα’ που αρχικά σημαίνει ΄χώρος’. Είναι σχεδόν αδύνατον να αποτυπωθεί το ‘Μα’ στη σημειογραφία, διότι είναι άπειροι οι παράγοντες που το καθορίζουν».
Ο Κακιζακάι, ο δεξιοτέχνης του σακουχάτσι, όπως τον αποκαλούν, στο αθηναϊκό του ρεσιτάλ θα παρουσιάσει παραδοσιακά κομμάτια αλλά και έργα σύγχρονων συνθετών.
Γεννημένος το 1959, ο Κακιζακάι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ερμηνευτής και δάσκαλος του περίφημου ιαπωνικού φλάουτου από μπαμπού. Εκτός από την πατρίδα του, έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο. Από το 2006 είναι βοηθός καθηγητή στο Κολέγιο Μουσικής του Τόκιο, ενώ παράλληλα διδάσκει σακουχάτσι και σε άλλα μουσικά ιδρύματα, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ.
Το ρεσιτάλ του αρχίζει στις 9 μ.μ., με τιμές εισιτηρίου 25 ευρώ και 15 ευρώ (μειωμένο).