Αφιέρωμα στον Ποιητή Έζρα Πάουντ στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών

ezra_pound
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον κορυφαίο αμερικανό ποιητή του μοντερνισμού Έζρα Πάουντ (1885-1972) αφιερώνεται εκδήλωση που διοργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝ) και ο Κύκλος Ποιητών,

τη Μεγάλη Δευτέρα, 9 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Έζρα Πάουντ και ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας θα μιλήσει για τον ίδιο και το έργο του και θα διαβάσει ποίησή του μεταφρασμένη στα ελληνικά.

Στο μνημειώδες ντοκιμαντέρ για τον Πάουντ – το οποίο γυρίστηκε το 1988 για το Αμερικανικό Κέντρο Οπτικής Ιστορίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ –, ιστορικά ντοκουμέντα, σχόλια και μαρτυρίες προσώπων που τον ακολούθησαν από τη ζωή έως τον θάνατο ή σχετίστηκαν κάποτε μαζί του, κριτικοί, μελετητές, εκδότες, η κόρη του αλλά και ο ίδιος ο ποιητής κινηματογραφημένος να διαβάζει ποίησή του χωρούν σε 50 λεπτά κινηματογραφικού χρόνου.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο εντάσσεται στη σειρά για ποιητές «Voices and Visions», τοποθετεί τον ποιητή στην εποχή του και δίνει το προφίλ του ως διανοουμένου.

Τη σημασία του Πάουντ για την ποίηση από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη σταθεροποίηση του μοντερνισμού στα αμέσως προπολεμικά χρόνια θα εξετάσει στην ομιλία του ο Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος θα αναφερθεί και στη θέση του Πάουντ στην Ιστορία καθώς και στην προσχώρησή του στον φασισμό, την «τρομακτική αντίφαση της ζωής του», όπως τη χαρακτήρισε ο έλληνας ποιητής μιλώντας στο «Βήμα».

Ήταν η ηγετική φυσιογνωμία του αγγλόφωνου μοντερνισμού, ο άνθρωπος που υποστήριξε, προώθησε και, σε αρκετές περιπτώσεις διαμόρφωσε, σημαντικούς συγγραφείς, από τον Τόμας Έλιοτ και τον Τζέιμς Τζόις ως τον Έρνεστ Χέμινγκουεϊ.

Μαχητικός πολιτικά και ζωηρός αντικαπιταλιστής, ο ποιητής των περίφημων «Κάντος» κατέληξε στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου να υποστηρίζει τον φασισμό και τον ναζισμό και να κάνει αντιαμερικανικές και αντισημιτικές ραδιοφωνικές μεταδόσεις από τη φασιστική Ιταλία.

Κατηγορήθηκε από το αμερικανικό δικαστήριο για εσχάτη προδοσία και στο τέλος του πολέμου συνελήφθη. Κρίθηκε ακατάλληλος για δίκη και κατέληξε κρατούμενος σε ψυχιατρείο για 12 χρόνια.

Ο αντισημιτισμός του, το σημείο εκκίνησης του φιλοφασισμού του, «βασίστηκε σε μια προκατάληψη», λέει ο Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος θα προσπαθήσει να φωτίσει αυτή τη δυσάρεστη πτυχή του αμερικανού ποιητή. «Πίστευε ότι ο καπιταλισμός στηρίζεται στην τοκογλυφία, μια προκατάληψη που την πλήρωσε – και σωστά. Ήταν εξωφρενικό αυτό που ο Πάουντ έκανε στον εαυτό του».

Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά «Κύκλος στο Κέντρο», του ΟΠΑΝ και του Κύκλου Ποιητών, με αφιερώματα σε έλληνες και ξένους ποιητές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.