Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή θησαυρών της Θεσσαλίας

archaio_agalma_herakliotissa_
Facebook
Twitter
LinkedIn

Βρίσκονται στο μουσείο Pfahlbaumuseum της Γερμανίας και προέρχονται από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού

(φώτο) Το μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της Ηρακλειώτισσας που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα και ως προς τις αρχαιότητες. Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, το θέμα της επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν βιαίως και παράνομα από την Ελλάδα, στη διάρκεια της Κατοχής, παραμένει ανοιχτό.

Αυτό αναφέρει ο κ. Ρέππας σε γραπτή απάντησή του προς τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη. Μάλιστα σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής αρχαία που αρπάχθηκαν από τη Θεσσαλία και τώρα βρίσκονται στο Μουσείο Pfahlbaumuseum της Γερμανίας.

Το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ιδρύματος ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες, προερχόμενες από την παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία. Ανασκαφή η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς.

Η Διεύθυνση επικοινώνησε άμεσα με το εν λόγω μουσείο και τα αρχαία θα επαναπατρισθούν μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ρέππας, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη δράση των δυνάμεων της Κατοχής είναι η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Σάμος και η Θεσσαλία. Η αγάπη και η αυτοθυσία των αρχαιολόγων έσωσαν πολλούς από τους πολιτιστικούς θησαυρούς μας: εκείνοι τους έκρυψαν ή τους προστάτευσαν επαρκώς με κίνδυνο της ζωής τους.

Από τις επιστροφές, στο έγγραφο του κ. Ρέππα, μνημονεύονται το μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της Ηρακλειώτισσας που είχε κλαπεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιγραφές από την Αμφίπολη, το άγαλμα της Φιλίππης, μια λακωνική κύλιξ και τρία κιβώτια με αρχαία από τη Σάμο (Μουσείο Βαθέως), χάλκινος τράγος (μουσείο Θέρμου), ανάγλυφο με παράσταση θρακός ιππέως (Εδεσσα) και μαρμάρινη κεφαλή θεραπαινίδος από το επιτύμβιο μνημείο (Παιανία).

Κατά το παρελθόν έχουν γίνει καταγραφές αρχαίων που εκλάπησαν και μνημείων (όπως μοναστηριών) που καταστράφηκαν. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφαίνεται ότι μικρός μόνο αριθμός αρχαίων επεστράφη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.