Κινηματογραφικά νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Κωστούλας Τωμαδάκη 

Οι “Αγανακτισμένοι“ δίνουν το βροντερό παρόν αυτή την βδομάδα στη μεγάλη οθόνη  . “Τρεις μέρες ευτυχίας“ για τις ηρωίδες του Δημήτρη Αθανίτη και ένας ακήρυχτος  πόλεμος στην “Ολιγαρχία“ του Στέλιου Κούλογλου.

Οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ,o Αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης , Τόνι Γκάτλιφ αποτυπώνει το αφιλόξενο πρόσωπο της Ευρώπης. Συγκλονιστικές σκηνές γυρισμένες στις παράγκες της Αθήνας.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, η ομορφιά της ταινίας κρύβεται πίσω από τα βλέμματα. Χωρίς ψυχαναλυτική διάθεση και εξαναγκασμούς προς το θεατή. Προκλητική και αθώα.   

ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, η περιφρόνηση της δημοκρατίας στο δυνατό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου.

50/50 ,έφτασε ως τις υποψηφιότητες των Όσκαρ γιατί αντιμετωπίζει με χιούμορ και τρυφερότητα το ευαίσθητο θέμα της αρρώστιας, του καρκίνου. 

ΛΟΡΑΞ, το γοητευτικό πλάσμα με την οικολογική συνείδηση και την τρυφερή καρδιά.

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ 3D,σε τρισδιάστατη εκδοχή επανέκδοση του ρομαντικού έπους του πανούργου Κάμερον. Με εισιτήριο πρώτης θέσης!

 Αγανακτισμένοι 

του Τόνι Γκατλίφ

με τους Μαμεμπετί Ονορέ Ντιαλό

{youtube}ra_Kk1M8LTw{/youtube}


η ιστορία:Mε έμπνευση από το μπεστ σέλερ “Αγανακτήστε“ του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Τόνι Γκάτλιφ  αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ευρώπη , τη Γαλλία και την Ισπανία και συναναστρέφεται με τους “αποκλεισμένους“ της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, αστέγους), αλλά και με τους αγανακτισμένους  κάθε εθνικότητας που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή.

η άποψη μας: Ο Αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης Τόνι Γκατλίφ με μια κινητή κάμερα στο χέρι ακολουθεί μια μετανάστρια στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, εκεί που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο σκληρό και ανάλγητο πρόσωπο. Οι φράσεις από το 32σέλιδο βιβλίο του Εσέλ που παρεμβάλλονται στο φιλμ καλούν τους Γάλλους να ξεσηκωθούν ενάντια στις τράπεζες και τον συντηρητισμό της Ευρώπης. Η ταινία συνδυάζει δραματοποιημένα στοιχεία και ζωντανές λήψεις από τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία.

γκρο πλαν:στο εξαιρετικό soundtrack της ταινίας.     

Τρεις μέρες ευτυχίας

του Δημήτρη Αθανίτη

με τους Νικολίτσα Ντρίζη, Ερρίκο Λίτση

{youtube}0SxiH0Bsx2A{/youtube}

η ιστορία:Σε μια πόλη που αποσυντίθεται, τρεις νέες γυναίκες ψάχνουν διέξοδο.

Η Ιρίνα ετοιμάζεται να φύγει στον Καναδά για να ξεφύγει από την `οικογένεια` της που την εκδίδει. Η Άννα παντρεύεται για να διώξει το φάντασμα της διαλυμένης της οικογένειας, ενώ η Βέρα, στο ξεκίνημα της καινούργιας της ζωής, έρχεται αντιμέτωπη με την κρυμμένη πραγματικότητα της δικής οικογένειας. Μέσα σε τρεις μέρες οι πορείες τους διασταυρώνονται απροσδόκητα και τις οδηγούν προς μια βίαιη ενηλικίωση.

η άποψη μας: Σε αυτή την ταινία του ο Δημήτρης Αθανίτης καταργεί τα όρια ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι και μετατρέπει την αμφιβολία σε  στιλ της κινηματογραφικής του αφήγησης. Πνευματώδης, ανατρεπτική και πανέξυπνη η ταινία του Αθανίτη συνθέτει ένα ζωντανό κινηματογραφικό χαρακτήρα και φωτίζει τη σκοτεινή όψη μιας πόλης  απογυμνωμένης, νεκρής ,χωρίς ψυχή.

Η δεξιοτεχνία της κάμερας, τα υποδειγματικά, μινιμαλιστικά πλάνα θα ταυτίσουν την πορεία , την αφύπνιση των ηρωίδων  με εκείνης ενός ολόκληρου πολιτισμού που καταρρέει. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του η ουσία του παιχνιδιού που στήνει ο σκηνοθέτης είναι η αποκρυπτογράφηση αυτών που κρύβονται κάτω από την ιστορία.

γκρο πλαν: στο αθεράπευτα ηδονικό βλέμμα.  

Ολιγαρχία

του Στέλιου Κούλογλου


η ιστορία: Ένας ακήρυχτος πόλεμος, που πρέπει να παραμείνει μυστικός, έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεξάγεται από μια χούφτα τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας  τη δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πεδίου δοκιμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια οχταμελής ομάδα-που θυμίζει τα δεσποτικά πολίτμπορο της Σοβιετικής Ένωσης –ρίχνει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και διορίζει νέους της αρεσκείας της. Την ονομάζουν ομάδα της Φρανκφούρτης γιατί δημιουργήθηκε στην Όπερα της πόλης,

σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα από τα μέλη της ομάδας.

η άποψη μας:Στο βαθύτατα πικρό ντοκιμαντέρ του Κούλογλου η δημοκρατία έχει καταρρεύσει προ πολλού, μόνο που λίγοι το γνωρίζουν. 

Αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο φροντίζουν να μην καταλάβει κανείς την ελαττωματική δημοκρατία μας. Η αλήθεια δεν έχει καμιά σημασία. Εκείνο που μετράει είναι η δύναμη των ισχυρών. Σχεδόν, σοκαριστικά ο Κούλογλου αποτυπώνει το πορτρέτο της ολιγαρχίας που μας κυβερνά.

γκρο πλαν: στο δαιμονικό μοντάζ   

50 /50

του Τζόναθαν Λιβάιν

με τους Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν

{youtube}mMaJET7mD0M{/youtube}


η ιστορία:Mόλις είκοσι και κάτι, ο Άνταμ μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Αποφασίζει, όμως, να μην το βάλει κάτω και με τη βοήθεια του φίλου του Κάιλ αντιμετωπίζει την ασθένεια, με χιούμορ και αισιοδοξία.  

η άποψη μας: Με ένα τελείως διαφορετικό και ευπρόσδεκτο αντιμετωπίζει το “50/50“ το θέμα του καρκίνου και την ικανότητα του ατόμου να τα βγάλει πέρα αξιοπρεπώς. Μέσα από τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους του, γνωρίζουμε τον εικοσάχρονο Άνταμ  ενώ συνάμα συμπάσχουμε με το πρόβλημα του. Αποφεύγοντας τα κλισέ και τα δάκρυα ο Λιβάιν χρησιμοποιεί το χιούμορ για να εξορκίσει την αρρώστια , το θάνατο. Ο φρέσκος αέρας  που φέρνει ο ταλαντούχος Λέβιτ, η αισιοδοξία, η τρυφερότητα για τους ήρωες έφεραν την ταινία  ως τα Όσκαρ.

γκρο πλαν:στην καταπληκτική μητέρα Huston. 

Λόραξ

των Κρις Ρενό, Κάιλ Μπαλντά

με τις φωνές των Ζακ Έφρον,Ντάνι Ντε Βίτο

{youtube}bexkuMeVUBw{/youtube}

η ιστορία:H ταινία αφηγείται με μοναδικά χρώματα και απαράμιλλο 3D την ιστορία του Τεντ, ενός 12χρονου αγοριού που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ και το οποίο, στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Όντρε`ι`, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να αποκαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους, και αυτός που αφηγείται την ιστορία στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους.

η άποψη μας: ένα παραμύθι που αφηγείται ένα παιδί και καλεί και τους μεγάλους να ψάξουν για τη χαμένη παιδικότητά τους.  Εύστοχο χιούμορ και οικολογικά μηνύματα.

γκρο πλαν: στην οικολογική καρδιά του Λόραξ . 

 

Τιτανικός 3D  επανέκδοση 

του Τζέιμς Κάμερον

με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Ουίνσλετ

{youtube}YvPV0F2-xi8{/youtube}

η ιστορία:84 χρόνια μετά το ιστορικό ναυάγιο, η εκατοντάχρονη Ρόουζ διηγείται τη συγκλονιστική ιστορία που ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1912, όταν επιβιβάστηκε στον Τιτανικό μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες της πρώτης θέσης, την μητέρα της και τον αρραβωνιαστικό της.

Καθώς εκείνη επιβιβάζεται, ο Τζακ, ένας νεαρός τυχοδιώκτης, κερδίζει στα χαρτιά ένα εισιτήριο τρίτης θέσης. Οι ζωές τους διασταυρώνονται πάνω στο πλοίο κι ένας παθιασμένος έρωτας γεννιέται.

η άποψη μας: Μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών, ο βραβευμένος με 11 Όσκαρ “Τιτανικός“ επιστρέφει σε τρισδιάστατη εκδοχή.   Η  απόλυτη ερωτική ιστορία από τον σκηνοθέτη  του εικαστικά προκλητικού “Avatar“ σίγουρα θα ενθουσιάσει το κοινό.

γκρο πλαν: στις απίστευτες δυνατότητες του 3D

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.