Mπήκε πωλητήριο στο θέατρο «Παρκ»

theatro_park
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Πωλείται όπως είναι το θέατρο “Πάρκ” της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην πλατεία του καλοκαιρινού θεάτρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας,

εκεί, που άλλοτε ακούμπησε η ψυχή δεκάδων χιλιάδων θεατρόφιλων τα φώτα της Ράμπας σβήνουν. Ο γιος του αξέχαστου Βαγγέλη Λιβαδά, του θεατρικού παραγωγού που κράτησε με νύχια και με δόντια τη θερινή αυτή ιστορική στέγη, τότε που άρχισαν να κατεβαίνουν η μία μετά την άλλη οι μαρκίζες της άλλοτε ένδοξης θεατρικής αυτής λεωφόρου , ο Πάνος Λιβαδάς πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει το θέατρο , αφού σύμφωνα με το συμβόλαιο υπεκμίσθωσης το οποίο είχε υπογράψει ο πατέρας του δεν μπορούσε να το κρατήσει περισσότερο από μία σαιζόν. Έτσι, το παρέδωσε στους τρεις δικαιούχους, οι οποίοι και το έδωσαν σε μεσιτικό γραφείο και ήδη, μπήκε το πωλητήριο!!!

“Κράτησα μόνο το “Αμιράλ” όχι ως Πάνος Λιβαδάς, αλλά ως Βαγγέλης Λιβαδάς, στη μνήμη του πατέρα μου!!! Όσο για το “Παρκ” δεν άξιζε να το κρατήσω για μια μόνο θεατρική περίοδο” δήλωσε στην “Αvecnews” ο γιος του αείμνηστου επιχειρηματία, ο οποίος και μας έδωσε τις πληροφορίες για το ρεπορτάζ.

“Όταν κλείνει ένα θέατρο Βουβαίνουν φωνές, σωπαίνουν ψυχές”, είχε πει ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης, το 2006, όταν τον έπνιξαν τα χρέη κι έκλεισε το “Ανοιχτό Θέατρο”.

Το “Παρκ” περιήλθε στα χέρια του Βαγγέλη Λιβαδά το 1970. Όμως, η ιστορία του θεάτρου ξεκινάει 10 και πλέον χρόνια πριν, όταν το είχε ο Θόδωρος Κρίτας, άντρας της σπουδαίας μας πρωταγωνίστριας Βάσως Μανωλίδου. Το 1962 στο θέατρο αυτό ανέβηκε μια παράσταση- σταθμός στο ελληνικό θέατρο. Ήταν η επιθεώρηση “Όμορφη πόλη” που πήρε τον τίτλο της από τον κύκλο τραγουδιών που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης , τα οποία και την έντυσαν μουσικά. Από τον δίσκο αυτό ξεχώρισε το ομώνυμο τραγούδι “Όμορφη πόλη” ( “Θα γίνεις δικιά μου”), το οποίο ηχογράφησε και η μυθική Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ λίγο πριν εγκαταλείψει αυτό τον κόσμο. Την ίδια εποχή στο γειτονικό θέατρο “Μετροπόλιταν” ανέβηκε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι “Οδός ονείρων” .

Την “Όμορφη Πόλη” είχε σκηνοθετήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης , ενώ η Ντόρα Γιαννακοπούλου , αδελφές Άννα και Μαρία Καλουτά και ο Ανδρέας Ντούζος έπαιξαν στην παράσταση και ερμήνευσαν τις δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη. Αργότερα στο σχήμα μπήκε το βαρύ πυροβολικό του λαϊκού πενταγράμμου, Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος κλήθηκε από το Μίκη να ερμηνεύσει το τραγούδι “Μανούλα μου ο γιόκας σου” μαζί με την Μαρινέλλα, ενώ καλά κρατούσε η κόντρα ανάμεσα στο Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, σύμφωνα με τα όσα φημολογούντο. Και σαν να μην έφθανε αυτό ο Μίκης τα έσπασε με τον Στελλάρα , που τον αντικατέστησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, και για να τον καλωσορίσει ο συνθέτης ανέβηκε στη σκηνή για να διευθύνει την ορχήστρα προς τιμήν του.

Από το 1970 που πήρε το “Παρκ” ο Λιβαδάς , ο Βαγγέλας όπως τον αποκαλούσαν στο θεατρικό χώρο, προσπάθησε να συνεχίσει την παράδοση στη Λεωφόρο του περιπάτου των Αθηναίων αστών , που έγινε η λεωφόρος της επιθεώρησης, που τότε έκανε πιένες , του μπουλβάρ και πολύ αργότερα των εισαγόμενων μιούζικαλ αλλά και των ελληνικών έργων που μεταφέρθηκαν από το πανί στο θεατρικό σανίδι.

Η είσοδος του Λιβαδά στο “Πάρκ” έγινε με μια πρεμιέρα λαμπερό με τον “Τρελό του Λούνα Παρκ” την κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη με πρωταγωνιστές τον Θανάση Βέγγο, τη Σμαρούλα Γιούλη και τον Λάκη Κομνηνό σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, σκηνογραφία του μεγάλου μας ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και μουσική Κώστα Καπνίση.

Και ποιοι δεν πέρασαν αυτές τις τέσσερις δεκαετίες από αυτή τη σκηνή από συντελεστές ( συγγραφείς, σκηνοθέτες, μουσικοί, ζωγράφοι, σκηνογράφοι) και μεγάλα ονόματα του θεάτρου, ενώ από εκεί βγήκε η νέα φουρνιά των πρωταγωνιστών που κρατάει τα ηνία σήμερα στο Ελληνικό Θέατρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Νίκο Φώσκολο, Κώστα Καρρά, Γιάννη Βογιατζή, Σταύρο Παράβα, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Βασίλη Τσιβιλίκα, Κώστα Πρετεντέρη, Φώτη Μεταξόπουλο, Νίκο Πετρόπουλο, Ερρίκο Δένδια, Ζακ Ιακωβίδη, Κώστα Βουτσά, Σωτήρη Μουστάκα, Έλενα Ναθαναήλ, Νάντια Φοντάνα, Νίκο Τσούκα, Έλσα Βροχοπούλου, Θανάση Βέγγο, Κώστα Νικολαίδη, Πυθαγόρα, Ρένα Βλαχοπούλου, Μίκη Θεοδωράκη -και πάλι το 1979 για τις ανάγκες της επιθεώρησης “Ω! Μαμά… Ελλάς – 20 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης” που σκηνοθέτησε η Σμαρούλα Γιούλη- Ηλία Λογοθέτη, Μποστ, Ξανθούλη, Δάνη Κατρανίδη, Καίτη Λαμπροπούλου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Γιώργο Πάτσα, Παύλο Μάτεσι, Τίτο Βανδή, Τίμο Περλέγκα, Γιάννη Φέρτη, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταμάτη Φασουλή, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Μίμη Χρυσομάλλη, Γιάννη Μπέζο, Άννα Παναγιωτοπούλου, Παύλο Κοντογιαννίδη, Νένα Μεντή, Χρήστο Βαλαβανίδη, Ρένια Λουιζίδου, Γιώργος Κιμούλη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Παύλο Χαϊκάλη, Πέτρο Φιλιππίδη, Χρήστο Πολίτη, Μαριάννα Τόλη, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνη Λουδάρο, Δήμητρα Χατούπη, Έρση Μαλικένζου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Στέλιο Μάινα, Ρένη Πιττακή, Πάνο Χατζηκουτσέλη, Κώστα Τσιάνο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Κατερίνα Λέχου, Ελευθερία Ρήγου, Εύα Κοταμανίδου, Αλέκο Σακελλάριο -Χρήστο Γιαννακόπουλο, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βλαδίμηρο Κυριακίδης και τόσους άλλους.

Στο “Παρκ” ανέβηκαν πολλές επιθεωρήσεις που έγραψαν ιστορία για το καθαρά αυτό ελληνικό είδος. Ξεφυλλίζοντας τα προγράμματα της εποχής σημειώνουμε τους τίτλους “Μάθημα Σολ Σεξ”, “Πάει το πουλί τους πάει”, “Θα μας φάνε οι ανθρωποφάγοι”, “Στη φωλιά του Κου Κου…. Ε!!”, “Πιάσαμε το Τρίτο”, “Ο Χορός του ΟΖΑΛ… ΟΓΓΟΥ”, “Για μια Τρελλάδα…ΝΕΑ”, “Και Νου Δυο και light…!”, “Άρτζι Μπούρτζι και …Ελλάς”, , “Πόθεν Αίσχος”, , “Αιγαίο …Βαγκέο”, “Στη Χονολουλού… Στη Χονολουλού”, , “Κάνε το ΠΑΣΟΚ σου παξιμάδι”, ” Ανδρέα Ζαπάτα Βίβα Πατάτα” , “Γελάς …Ελλάς… Αγελάς!”, “Καυκαλήθρες και Τσιτσίραβλα” κ.α.

Το 1982 ο Βαγγέλης Λιβαδάς και η Σμαρούλα Γιούλη έφεραν στην θεατρική αγορά τα περίφημα μιούζικαλ του Μπροντγαίη κι άρχισε ένας συναγωνισμός με την Εθνική τότε σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία είχε δείξει τις προτιμήσεις της στο είδος αυτό.

Πρώτα παρουσίασαν το “Chicago” των Fred Ebb και Bob Fosse , που ανέβηκε σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία του πρώτου δαδάξαντος John Sharpe με την Σμαρούλα Γιούλη, τον Δάνη κατρανίδη και την Μαριάνα Τόλη κι “έσπασε” ταμεία.

Η Σμαρούλα έδωσε ρέστα και την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο το 1983 με το μιούζικαλ “Η γυναίκα της χρονιάς” με τον ίδιο σκηνοθέτη. Ο κόσμος συνέρρεε στο “Παρκ” και διασκέδαζε με τις λαμπερές παραστάσεις, γιατί εκτός των άλλων έβρισκε μια όαση δροσιάς στις καυτές καλοκαιριάτικες νύχτες .Το 1984 η Σμαρούλα Γιούλη με τον Τίτο Βανδή κι ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών παρουσίασε το διάσημο μιούζικαλ “Μάγκες και κούκλες” σε σκηνοθεσία Lary Oaks. Ήρθε κι η σειρά του “Sweet Charity”. O Bαγγέλης Λιβαδάς δεν φείδονταν χρημάτων. Οι παραγωγές ήταν πανάκριβες και γίνονταν βάση των προδιαγραφών που ζητούσαν οι ξένοι. Έπαιρνε μεγάλο ρίσκο βέβαια, αλλά τα χρήματα επέστρεφαν στο ταμείο, γιατί ο κόσμος έμενε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε στη σκηνή του “Παρκ” μεταφέρθηκαν και δύο από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες των Αλέκου Σακελλάριου- Χρήστου Γιαννακόπουλου , από τον μετρ του είδους Κώστα Τσιάνο και το πείραμα πέτυχε και απέδωσε καρπούς. Ήταν “Τα κίτρινα γάντια” μια κλασική ταινία με θέμα την παθολογική ζήλια . Τον ρόλο του παθολογικά ζηλιάρη συζύγου, που τα πάντα του φαίνονταν ύποπτα, που είχε παίξει ο Νίκος Σταυρίδης στην παράσταση ερμήνευσε εκπληκτικά ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με παρτενέρ την Κατερίνα Λέχου στο ρόλο που είχε υποδυθεί η Μάρω Κοντού.

Και φυσικά την ανεπανάληπτη κωμωδία “Αλίμονο στους νέους” με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Χορν, που του χάρισε το Βραβείο ερμηνείας Α΄Αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961. Τα δύο τραγούδια της ταινίας , που είναι βασισμένης το μύθο του Φάουστ, “Πες μου μια λέξη” κι “Ας είναι καλά το γινάτι σου” ερμηνευμένα από τον Χορν έμειναν στην ιστορία ως δυο από τα πιο όμορφα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος χατζιδάκις για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης αποκομμένα από την ταινία τα είχε χαρακτηρίσει “καραμέλες”.

Τον ρόλο του Χορν στην παράσταση του “Παρκ” ερμήνευσε με επιτυχία ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Πωλείται το θέατρο “Παρκ” πληροφορίες στο τηλέφωνο…

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.