«Ψευδαισθήσεις» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων

pseydaisthiseis_theatro_odou_kykladon
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με ένα σύγχρονο έργο, τις «Ψευδαισθήσεις» (2011), του νέου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγεφ (γεν. 1974), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα γιορτάσει ο Λευτέρης Βογιατζής τα 30 χρόνια του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων

(«Η Σπασμένη στάμνα», 12 Απριλίου 1982). Η πρεμιέρα της παράστασης δίνεται απόψε και θα ακολουθήσουν μόνο 30 παραστάσεις.

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί μιλούν για δύο παντρεμένα ζευγάρια… Ενα έργο για την αγάπη και το νόημα της ζωής είναι οι «Ψευδαισθήσεις» του νέου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγεφ

Με ένα σύγχρονο έργο, τις «Ψευδαισθήσεις» (2011), του νέου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγεφ (γεν. 1974), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα γιορτάσει ο Λευτέρης Βογιατζής τα 30 χρόνια του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων
(«Η Σπασμένη στάμνα», 12 Απριλίου 1982). Η πρεμιέρα της παράστασης δίνεται απόψε και θα ακολουθήσουν μόνο 30 παραστάσεις.

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί μιλούν για δύο παντρεμένα ζευγάρια. Μας αφηγούνται ιστορίες από τα νιάτα τους έως την ημέρα του θανάτου τους. Ενα έργο για την αγάπη και το νόημα της ζωής. «Η αγάπη είναι ένα απλό πράγμα προσιτό σε λίγους. Η αγάπη δεν έχει κανόνες και ορισμούς. Η αγάπη είναι μεγάλη δύναμη. Η αγάπη νικάει τον θάνατο». Αγάπη και Θάνατος, Αλήθεια και Ψέμα, Πίστη και Προδοσία, Ελπίδα και Απόγνωση εναλλάσσονται σε αυτό το συγκλονιστικό νέο έργο που μας παρασύρει σε έναν λαβύρινθο σαρκασμού και ποίησης.

Οι αναζητήσεις του Βιριπάγεφ εναλλάσσονται αστραπιαία από την τραγωδία στην κωμωδία, μέσα από ένα παιχνίδι αφήγησης, που καταλύει καθετί βέβαιο. Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται μια αυταπάτη και όλα είναι μια ψευδαίσθηση εκτός από την Αγάπη.

Ο Βιριπάγεφ ψάχνει την αληθινή αιώνια αγάπη, «αυτήν που περιγράφεται στη Λογοτεχνία, αυτήν που όλοι ονειρεύονται στα νιάτα τους», αλλά εκθέτει τη γήινη αγάπη αποκαλώντας την «Ψευδαίσθηση». Μια άλλη ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει είναι το ίδιο το Θέατρο: Το κοινό έρχεται στο θέατρο ελπίζοντας για την ψευδαίσθηση της αληθοφάνειας, περιμένοντας να εξαπατηθεί έξυπνα, αλλά ο Βιριπάγεφ αντιδρά σε κάθε συνήθεια του κοινού με απρόσμενο τρόπο. Το θέατρό του είναι απελευθερωμένο και απελευθερωτικό.

Ο Ιβάν Βιριπάγεφ γεννήθηκε το 1974 στο Ιρκούτσκ. Είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και ηθοποιός. Η παρουσία του στις ευρωπαϊκές σκηνές θεωρήθηκε εισβολή, εξαιτίας του δυναμικού και ρηξικέλευθου χαρακτήρα του έργου του: με όλο και μεγαλύτερο δυναμισμό και ενέργεια, εμφανίζεται από τη μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη. Από την Αγγλία, στην Πολωνία, από τη Φινλανδία στην Ιταλία, μέσω Γερμανίας, στο Βέλγιο, στη Γαλλία…

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Τα έργα του «Οξυγόνο», «Ονειρα» και «Γένεσις 2», «Χορός Δελχί» καθώς και η ταινία του «Ευφορία» τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις ταινίες και τα έργα του.

Οι «Ψευδαισθήσεις» ήταν παραγγελία του θεάτρου του Χέμνιτς στη Γερμανία, όπου έκαναν πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2011. Ακολούθησαν η Μόσχα, η Κρακοβία, η Βαρσοβία, η Ζυρίχη, κ.λπ. Το έργο γνωρίζει ήδη διεθνή επιτυχία.

Τη μετάφραση υπογράφει η Ελένη Μπακοπούλου, τη σκηνοθεσία η Κατερίνα Ευαγγελάτου, το σκηνικό και τα κοστούμια η Εύα Μανιδάκη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηλέκτρα Νικολούζου.

Αντιγόνη Καράλη
Πηγή Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.