Η ελληνική τζαζ γιορτάζει στο Half Note

fenia_papadodima
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πιστό στο ραντεβού του με τα ελληνικά συγκροτήματα και τους ελληνες δημιουργούς, το τζαζ κλαμπ Half Note, τους ανοίγει για 6η χρονιά την πόρτα του για να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να επικοινωνήσουν με το κοινό τους.

Το 6ο δεκαήμερο ελληνικής τζαζ το οποίο άρχισε στις 19 Απριλίου, ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή με τις εμφανίσεις των Φένια Παπαδόδημα – Delos Project (25/4), κουαρτέτο Αλέκου Βρέτο (26-27/4) και του συγκροτήματος του Τάκη Μπαρμπέρη (28-29/4).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε ποιος είναι ο καθένας και τι έχει κάνει στην πορεία του από τα σχήματα και τους δημιουργούς που εμφανίζονται τις προσεχείς ημέρες.

 Φένια Παπαδόδημα (φωτό)

Η Φένια Παπαδοδημα, ηθοποιός, σκηνοθέτις και τραγουδίστρια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Half Note και παρουσιάζει το νέο της project Delos βασισμένο σε δικά της τραγούδια. Eμπνεύστηκε το Photini’ s Delos από τα μουσικά τοπία της Ανατολής και της Δύσης. Στοιχεία αφρικανικής, ινδικής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής συνοδεύουν αρμονικά αγγλικούς, γαλλικούς και ελληνικούς στίχους. Τα έντονα αρώματα της Ανατολής αναδεικνύονται μέσα από την πρόσμειξή τους με το συναίσθημα των αφρικάνικων μπλουζ, του γκόσπελ και του afrobeat. Οι στίχοι μας μιλούν για την εμπειρία του χρόνου. Μαζί με τη Φένια Παπαδόδημα *τραγούδι & σύνθεση) εμφανίζονται οι: Γιώργος Παλαμιώτης, ηλεκτρική κιθάρα, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί, Αγγελος Πολυχρόνου a. κ. a. Anjo, κρουστά, Λευτέρης Χαβουτσάς, ούτι, Χάρης Χαραλάμπους, ηλεκτρικό μπάσο, Κωστής Κοπανάρης, κρουστά.

Alekos Vretos Quartet

Ο ουτίστας Αλέκος Βρέτος παρουσιάζει ένα κράμα αραβικής, jazz, και latin μουσικής με μεγάλες δόσεις αυτοσχεδιασμού. Η κυριαρχία των μουσικών σχημάτων και του αυτοσχεδιασμού ενισχύονται από την άμεση συνεργασία των μουσικών επί σκηνής. Ο Αλέκος Βρέτος φροντίζει να δίνει μεγάλη ελευθερία στους συνεργάτες του διότι πιστεύει ακράδαντα στην έμφυτη ανάγκη των ανθρώπων για μουσική. Με αυτόν το τρόπο απελευθερώνει και το κοινό, το οποίο ακολουθεί μια φυσική διαδικασία και μία ευχάριστη βόλτα μάζι με την μουσική και τους μουσικούς που την δημιουργούν, παρά απέναντι από αυτούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις από το νέο CD του Αλέκου Βρέτου «Mergin» αλλά και άλλων συνθετών της Jazz και της αραβικής μουσικής όπως ο W. Shorter, Α. Dinkjian, S. Shaheen και Α. Brahem.Το γκρουπ αποτελούν οι: Αλέκος Βρέτος, oύτι, Ελένη Βασιλειάδη, κανονάκι, Δημήτρης Σεβδαλής, πιάνο, Δημήτρης Χριστόπουλος, μπάσο, Δημήτρης Κλωνής, κρουστά.

Takis Barberis Group

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Τάκης Μπαρμπέρης ανήκει στη γενιά των μουσικών που είχαν την τύχη να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια σημαδιακή περίοδο: στο σταυροδρόμι της ελληνικής τζαζ, τη δεκαετία του’ 80, με συμμετοχές σε γνωστά ελληνικά τζαζ συγκροτήματα της εποχής όπως το Jazz Fusion Quintet αλλά και το ιστορικό συγκρότημα Iskra, η… Εθνική Ελλάδος της Τζαζ (David Lynch, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Φαραζής, Τάκης Μπαρμπέρης, Νίκος Τουλιάτος, Λεωνίδας Πλιάτσικας) και στη συνέχεια όλη τη δεκεατία του’ 90 με δικά του μουσικά σχήματα όπου συμμετείχαν αρκετοί αξιόλογοι μουσικοί (Γιώργος Κοντραφούρης, Τάκης Πατερέλης, Γιάννης Βασσάλος, Γιώτης Κιουρτσόγλου και άλλοι). Η μουσική του ξεκινάει από το τζαζ ροκ και προχωρεί σε μια δημιουργική fusion με τη δημοτική και τη λαϊκή μας μουσική, εισάγοντας διεθνικές (ινδικές κυρίως) ηχορυθμικές παραμέτρους και σύγχρονη τεχνολογία – πάντα με αισθητικό μέτρο και προδιαγραφές που αρμόζουν στη σύγχρονη τζαζ τεχνοτροπία και σύνθεση. Στο Half Note το Takis Barberis Group παρουσιάζει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του Τάκη Μπαρμπέρη με πολλά στοιχεία από jazz, funk, rock, ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Το γκρουπ αποτελούν οι: Τάκης Μπαρμπέρης, κιθάρα, Μάνος Σαριδάκης, πλήκτρα, Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης, τύμπανα.

Info
Περισσότερες πληροφορίες στο www.halfnote.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.