Τρείς παραστάσεις στο φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης»

poli_kratos_kanigounta
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι παραστάσεις «Πόλη-κράτος» «Guns! Guns! Guns!» και «Το διπλό βιβλίο» συμμετέχουν στο φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» (φωτό) «Πόλη-κράτος» απο τον θίασο Κανιγκούντα

Δύο από τις ελληνικές παραστάσεις που θα συμμετάσχουνστο φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» είναι η «Πόλη-κράτος» του θιάσου Κανιγκούντα και «Το διπλό βιβλίο» της ομάδας θεάτρου Pequod

Η «εξωστρέφεια» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού αποτελεί το ζητούμενο σήμερα, τόσο για το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και για φορείς, σκηνές, φεστιβάλ και οργανισμούς. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ωστόσο, είναι αυτή που την κάνει πραγματικότητα.

Εχοντας ως σκοπό την προβολή και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και εκτός συνόρων, ενάμιση μόλις χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της, πέτυχε τη συνεργασία με έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, το «Theatre de la Ville» (Τεάτρ Ντε Λα Βιλ).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» (Chantiers d’ Europe), η Στέγη υποστηρίζει ως αποκλειστικός συνεργάτης τρεις σύγχρονες θεατρικές παραγωγές, από νέες και ταλαντούχες ομάδες, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2012 στο Παρίσι. «Η συμβολή μας είναι οργανωτική, πρακτική και οικονομική» υπογράμμισε, χθες, η εκτελεστική διευθύντρια της Στέγης, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Πόλη-κράτος» του θιάσου Κανιγκούντα, «Το διπλό βιβλίο» της ομάδας θεάτρου Pequod και το «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας blitz.

Οι δύο πρώτες παραστάσεις είναι συμπαραγωγές της Στέγης και αποτέλεσαν μέρος του καλλιτεχνικού της προγράμματος για τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 αντιστοίχως.

Η παραγωγή των blitz που παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2009, υποστηρίζεται από τη Στέγη, καθώς η ομάδα, που έχει δώσει ως τώρα σημαντικά δείγματα γραφής, έχει ήδη ενταχθεί με τη νέα της παραγωγή στον επίσημο καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης για την περίοδο 2012-2013.

Και οι τρεις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ «προβληματίζονται πάνω στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ελλάδας, ενώ δεν σταματούν να πειραματίζονται και να αναζητούν νέα καλλιτεχνικά ιδιώματα και φόρμες, διατηρώντας μια γόνιμη επαφή και αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημιουργία» αναφέρει η υπεύθυνη (και ψυχή) του τομέα θεάτρου και χορού της Στέγης, Κάτια Αρφαρά.

Το νήμα που ενώνει όλες τις παραστάσεις είναι η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα που συνδιαλέγεται με τις αγωνίες και τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα της Ευρώπης. «Θέλαμε να δείξουμε το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας» τόνισε, χθες, η επιμελήτρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του «Τεάτρ Ντε Λα Βιλ», Κλερ Βερλέ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν οι αναγνώσεις των έργων, «Το βιτριόλι» του Γ. Μαυριτσάκη, «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α» της Λ. Κιτσοπούλου, «Η αόρατη Ολγα» του Γ. Τσίρου, ενώ θα υπάρχει κι αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τη «Σκόνη του χρόνου» στα γαλλικά. Πρόκειται για το πρώτο αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας της Στέγης να προωθήσει και να προβάλει εκτός συνόρων τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό κάνοντας πράξη τις προγραμματικές της δηλώσεις για «εξωστρέφεια» και διεθνείς συνεργασίες.

«Και είναι προφανές ότι το πέρασμα των συνόρων με τρεις ταλαντούχες θεατρικές ομάδες καλλιεργεί το έδαφος για την ανάδειξη της εγχώριας δυναμικής θεατρικής σκηνής, η οποία, εν μέσω κρίσης, προβάλλει πιο ζωντανή και παλλόμενη από ποτέ».

«Λάθος»

Ηταν «λάθος» που μέχρι τώρα οι «Ευρωπαίοι συνάδελφοι δεν είχαν έλθει να δουν ελληνικές παραγωγές» υποστήριξε η επιμελήτρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του «Τεάτρ Ντε Λα Βιλ», Κλερ Βερλέ. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» κατέληξε, για να προσθέσει ότι θα ζητήσει από συναδέλφους της να έχουν υπόψη τους το ελληνικό θέατρο, ενώ η ίδια θα παρακολουθήσει παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.