Με φοβίες, εμμονές και «σύμπλεγμα του Μεσσία» ο Χίτλερ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την «παράνοια» του Αδόλφου Χίτλερ στο θέμα των Εβραίων επισημάνει μία ψυχολογική μελέτη των ομιλιών του, που έγινε από την υπηρεσία παρακολούθησης του BBC το 1942, όπως αποκαλύπτει σε σημερινή του ανακοίνωση το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ενα έγγραφο που ανήκε στην οικογένεια του γνωστού κοινωνιολόγου Μαρκ Εϊμπραμς, ο οποίος στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου εργαζόταν στην υπηρεσία παρακολούθησης του BBC, περιήλθε στην κατοχή του ιστορικού Σκοτ Αντονι.

Αυτή η υπηρεσία ανέλυε τις ραδιοφωνικές εκπομπές της κατεχόμενης Ευρώπης και της Γερμανίας και έφτιαχνε μια σχετική αναφορά κάθε εβδομάδα. Η υπηρεσία παρακολούθησης της προπαγάνδας του εχθρού, σε συνεργασία με μια ομάδα ψυχολογικής έρευνας, προσπαθούσε κυρίως να κατανοήσει τα ψυχολογικά κίνητρα του Χίτλερ μέσω των ομιλιών του.

Η μελέτη, την οποία είχε ζητήσει ο Μαρκ Εϊμπραμς από έναν συνάδελφό του, τον Τζόσεφ Μακάρντι, αναφέρεται το 1942 στις «νοσηρές τάσεις» που εμφάνιζε ο Χίτλερ και την αυξανόμενη εμμονή του για το «εβραϊκό δηλητήριο».

«Το έγγραφο δείχνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν υποψιαστεί τι συνέβαινε (…) Μπροστά στις αποτυχίες στο εξωτερικό, ο Χίτλερ επικεντρωνόταν σε αυτό που πίστευε ότι είναι ο εσωτερικός εχθρός, οι Εβραίοι», επισημαίνει ο ιστορικός Σκοτ Αντονι.

«Με δεδομένα όσα γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή την αρχή της εφαρμογής της “τελικής λύσης”, η μελέτη αυτή είναι οδυνηρή», πρόσθεσε ο Αντονι.

Ο Μακάρντι αποδίδει στον Χίτλερ «ένα σύμπλεγμα μεσσία», εξαιτίας του οποίου πίστευε ότι όφειλε να ξεκινήσει μια σταυροφορία κατά του κακού, το οποίο ενσάρκωναν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Εβραίοι.

Η μελέτη του Μακάρντι επισημαίνει την αυξανόμενη «φοβία» του Χίτλερ απέναντι στους Εβραίους και υπογραμμίζει ότι ο Χίτλερ δεν τους θεωρούσε απλώς απειλή για τη Γερμανία, αλλά επίσης και «μια παγκόσμια διαβολική επιχείρηση».

Ούτε ο Μακάρντι, ούτε ο Έιμπραμς μπορούσαν εκείνη την εποχή να προβλέψουν ότι είχε ήδη ξεκινήσει η εξόντωση των Εβραίων.

Ομως το έγγραφο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί απόρρητο, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τον Χίτλερ «οι Εβραίοι είναι η ενσάρκωση του κακού, ενώ εκείνος ενσαρκώνει το πνεύμα του θεού. Είναι ο Θεός μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η νίκη ενάντια στο κακό».

Το έγγραφο αυτό παραδόθηκε στα αρχεία του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο στους ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.