«Έφυγε» η Αικατερίνη Κουμαριανού

aikaterini_koumarianou
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πλήρης ημερών έφυγε η ιστορικός Αικατερίνη Κουμαριανού, μια γυναίκα με έντονη παρουσία στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε στο Παρίσι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole en Sciences Sociales (1969-1974).

Ονομάστηκε καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικής (1978-1983) του ίδιου πανεπιστημίου. Ηταν επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.

Οι εργασίες της είχαν ως αντικείμενο την ιστορία της νεοελληνικής γραμματείας και παιδείας σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία των ιδεών. Oι ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις της πραγματοποιήθηκαν σε τομείς όπως η ελληνική εκδοτική παραγωγή, η ιστορία του ελληνικού Τύπου, ο περιηγητισμός, το κίνημα του νεοελληνικού διαφωτισμού, και καθορίζονται χρονικά από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Η μακρόχρονη συνεργασία της με τον Κ. Θ. Δημαρά, η συμμετοχή της στην ίδρυση του Ομίλου Μελέτης του Ελληνικού Διαφωτισμού και του περιοδικού «Ο Ερανιστής» είναι σημαντικά στοιχεία στην καριέρα της, όπως και η συνεργασία της με το περιοδικό «Εποχές».

Υπήρξε μέλος πλείστων επιστημονικών εταιρειών. Διετέλεσε επί μακρόν πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χαρτογραφίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.