Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

…Ευρωπαϊκή φινέτσα, παντρεμένη με την αμερικάνικη επιχειρηματικότητα“, εξομολογείται  ο Τζόνι Ντεπ, ο  αριστοκράτης δανδής του 18ου  που μεταμορφώνεται σε βαμπίρ  και μονοπωλεί την κινηματογραφική βδομάδα.

DARK SHADOWS, ο Τιμ Μπάρτον   μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη γνωστή τηλεοπτική σαπουνόπερα της δεκαετίας του `70. Βρικόλακες, φαντάσματα και μάγισσες. Γκόθικ ατμόσφαιρα  και  μπόλικο χιούμορ.

Η ταινία αποτελεί την όγδοη κινηματογραφική συνεργασία Μπάρτον και Ντεπ. 

Dark Shadows

του Τιμ Μπάρτον

με τους Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ

{youtube}isjg9O7ifwM{/youtube}

η ιστορία: To 1750, o Τζόσουα και η Ναόμι Κόλινς μαζί με τον μικρό γιο τους Μπάρναμπας, σαλπάρουν από την Αγγλία για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική. Εκεί θα καταφέρουν να στήσουν μια αλιευτική αυτοκρατορία σε μια μικρή παραλιακή πόλη που τελικά θα πάρει το όνομα τους: Kόλινσπορτ. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Μπάρναμπας, αφέντης της θρυλικής έπαυλης Κόλιγουντ , είναι πλούσιος, ισχυρός και αδιόρθωτος πλέιμπο`ι`… μέχρι που θα κάνει το λάθος να ερωτευτεί την πανέμορφη Τζοσέτ  Ντυ Πρε και να ραγίσει την καρδιά της Ανζελίκ Μπουσάρ. Τότε, η Αντζελίκ – θα τον καταραστεί σε κάτι χειρότερο κι απ’τον ίδιο το θάνατο- θα τον μεταμορφώσει  σε βρικόλακα και εν συνεχεία θα τον θάψει… ζωντανό. Δύο αιώνες αργότερα, ο Μπάρναμπας θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τον τάφο του και να επιστρέψει στον κόσμο του 1972 , όντας ξένος σε μια πιο ξένη γι’αυτόν πραγματικότητα.

Επιστρέφοντας στην έπαυλη Κόλιγουντ θα συνειδητοποιήσει ότι η άλλοτε η υπέρλαμπρη κατοικία του έχει μετατραπεί σε ερείπιο, ενώ οι λίγοι εναπομείναντες συγγενείς του είναι σε κακή κατάσταση, δέσμιοι των δικών τους μυστικών. Η επικεφαλής της μητριαρχικής κοινωνίας Ελίζαμπεθ Κόλινς Στόνταρ , είναι η μόνη που ο Μπάρναμπας θα μπορέσει να εμπιστευτεί και να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η παράξενη όμως, και αναχρονιστική συμπεριφορά του θα εγείρει αμέσως υποψίες στην ψυχίατρο, δρα Τζούλια Χόφμαν, η οποία δεν μπορεί να διανοηθεί τι προβλήματα σκαλίζει. Καθώς ο Μπάρναμπας θα ξεκινήσει την προσπάθεια να αποκαταστήσει τη χαμένη φήμη της οικογένειάς του, θα συναντήσει μόνο ένα εμπόδιο: την αρχηγό του Κόλιγουντ που ακούει στο όνομα Άντζι…και μοιάζει τραγικά με μια παλιά γνώριμη του Μπάρνανμπας. Στην έπαυλη Κόλιγουντ επίσης, κατοικεί ο φορές προβλημάτων και αδερφός της Ελίζαμπεθ, Ρότζερ Κόλινς, η επαναστάτρια έφηβη κόρη της και ο 10χρονος προβληματικός γιος του Ρότζερ. 

Η άποψη μας:  O Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον Μπαρνάμπας, ένα πλούσιο κόμη που ραγίζει την καρδιά μιας μάγισσας και αυτή τον μεταμορφώνει σε βρικόλακα χαρίζοντας του την αιώνια ζωή. Διακόσια χρόνια μετά, ο Μπαρνάμπας θα απελευθερωθεί από τον τάφο του χάρη σε μια απρόσεκτη ομάδα εργατών και θα επιστρέψει στην αμφιβόλου κομψότητας, δεκαετία του εβδομήντα. Ξένος σε μια παράξενη εποχή ο Μπάρναμπας επιστρέφει στην υπέρλαμπρη έπαυλη Κόλιγουντ.

Είναι αλήθεια ότι ο ταλαντούχος Τιμ Μπάρτον, που υπέγραψε τον αριστουργηματικό “Ψαλιδοχέρη“ θέλησε  να διατηρήσει το πνεύμα της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς του `70 , ένα συνδυασμό μελοδράματος, μυστηρίου  και έρωτα και να το πάει και ένα βήμα παρακάτω, επενδύοντας στο λαμπρό καστ και στον υπέρλαμπρο πρωταγωνιστή του. 

Εκκεντρικοί χαρακτήρες παρελαύνουν στην  απομονωμένη παραθαλάσσια κωμόπολη όπου διαδραματίζεται η ιστορία και μπλέκουν με τον βρικόλακα Ντεπ σε μια απολαυστική  περιπέτεια τρόμου  με σημειολογικές αναφορές και πολύ γέλιο. Το αίμα νερό δε γίνεται και ο χαμαιλέοντας Τζόνι Ντεπ  φέρνει το ρόλο στα μέτρα του , ξεφεύγει από τη μανιέρα του `70 και τη μυθολογία του βαμπίρ και φτιάχνει τη δική του περσόνα.  

γκρο πλαν: στο εξαιρετικό μακιγιάζ δια χειρός του μακιγιέρ Τζόελ Χάρλοου που μεταμόρφωσε τον Ντεπ στον θρυλικό Μπάρναμπας. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι οι τρομεροί κυνόδοντες.

Στο τραγούδι Nights in white satin που ακούμε στους τίτλους της ταινίας. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.