Νεφέλες εναντίον… Αμφιτρύωνα στο Εθνικό Θέατρο

nefeles_ethniko_theatro
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η κωμωδία πρωταγωνιστεί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, με τον Νίκο Μαστοράκη να σκηνοθετεί το έργο του Αριστοφάνη και τον Λευτέρη Βογιατζή αυτό του Μολιέρου

(φωτό) Γιάννης Μπέζος και Αλέξανδρος Μυλωνάς πρωταγωνιστούν στις «Νεφέλες

Η κωμωδία ως παγκόσμια γλώσσα που «κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» θα κυριαρχήσει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου. Με τρεις από τους σημαντικότερους ?και ίσως τους κορυφαίους- συγγραφείς κωμωδιών όλων των εποχών, τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ, το Εθνικό κατεβαίνει στον ανοιχτό στίβο, καλώντας το κοινό να συναντηθεί με το χιούμορ, το πνεύμα αλλά και τον ουσιαστικό προβληματισμό τους.

Γιατί… «όσο κοινό όχημα και για τους τρεις είναι το γέλιο, η σάτιρα, η ψυχαγωγία, άλλο τόσο είναι η βαθιά περίσκεψη για τον άνθρωπο και η κατανόηση της φθαρτής του μοίρας», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Γιάννη Χουβαρδά. Επιβεβαιώνοντας έτσι πόσο ρευστά είναι τα όρια ανάμεσα στην εύθυμη και τη σοβαρή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Ο Αριστοφάνης στο πρόσωπο του Σωκράτη σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα, μέσα από τις «Νεφέλες». «Σε μια εποχή κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων, που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση (όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα!), το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης της παραγωγής, Νίκος Μαστοράκης. Τ

ο νήμα του χθες και του σήμερα ενώνονται σε μια απολαυστική παράσταση που μιλάει απευθείας στον θεατή, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία – σκηνικά – κοστούμια Νίκου Μαστοράκη, μουσική Σταύρου Γασπαράρου και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού. Πρωταγωνιστούν: Γ. Μπέζος, Αλ. Μυλωνάς, Μ. Παπαδημητρίου, Γ. Νταλιάνης, Ν. Ψαρράς, Πρ. Αλειφερόπουλος, Λ. Μαλκότσης, Ομ. Πουλάκης, Θ. Τοκάκης, Μ. Οικονόμου κ.ά. (Επίδαυρος 13, 14/7).

Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με ένα κλασικό αριστούργημα, τόσο ρηξικέλευθο όσο και απολαυστικό, τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, σε μια παράσταση που θεωρείται από τις πλέον αναμενόμενες του καλοκαιριού.

Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία. «Η κωμωδία διαπερνάται από κάτι άγριο και σκοτεινό», εξηγεί η Αμαλία Μουτούση, η Αλκμήνη της παράστασης. «Το βάρος θα πρέπει να δοθεί όχι τόσο στην υπόθεση αλλά στον ψυχισμό των ηρώων, το παιχνίδι που γίνεται μέσα από πολλαπλούς καθρέφτες, τη συνύπαρξη και συνεύρεση θεών κι ανθρώπων», αναφέρει η μεταφράστρια Χρύσα Προκοπάκη.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Αγγελος Μέντης, ενώ η μουσική είναι του Δημήτρη Καμαρωτού. Πρωταγωνιστούν: Αμ. Μουτούση, Γ. Γάλλος, Ν. Κουρής, Δ. Ημελλος, Χρ. Λούλης, Ευ. Σαουλίδου, Στ. Γουλιώτη, Κ. Αβαρικιώτης, Κ. Ασπιώτης, Χ. Φραγκούλης, Ν. Χανακούλας κ.α. (Επίδαυρος 3, 4/8).

«Διάλογος» με το εξωτερικόamfitryonas_ethniko_theatro

(φωτό) Γιώργος Γάλλος και Νίκος Κουρής στον «Αμφιτρύωνα»

Το Εθνικό Θέατρο ενισχύει και το καλοκαίρι ενεργά τον διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία του εξωτερικού: ταξιδεύει στο φεστιβάλ «Resistance in the 

Mediterranean» του Βερολίνου, με τη σκηνική ανάγνωση του «Ν – ΕΥΡΩ – ΣΗ» της Λ. Κιτσοπούλου. Η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» των Blitz μετέχει στο φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» που διοργανώνει το «Theatre de la Ville» στο Παρίσι, με τη συνεργασία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. «Το Βιτριόλι» του Γ. Μαυριτσάκη, «Η Αόρατη Ολγα» του Γ. Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λ. Κιτσοπούλου παρουσιάζονται, με τη μορφή αναλογίου, στο «Theatre de la Ville» . Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με την «Ενωση των Θεάτρων της Ευρώπης» και το «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών», διοργανώνει τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς.

Περικλής

pericles_ethniko_theatro

(φωτό) Μηνάς Χατζησάββας και Χρήστος Λούλης στον «Περικλή»

«Ο Περικλής», η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που κέρδισε τις καλύτερες των εντυπώσεων στο Λονδίνο, περιοδεύει για περιορισμένες παραστάσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.