Όπως απέδειξε Αμερικανική έρευνα οι ηλικιωμένοι μυρίζουν διαφορετικά

2010-003
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ιδέα που έχουμε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μυρίζουν κάπως διαφορετικά, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Νέα έρευνα καταρρίπτει την παγκόσμια κοινωνική προκατάληψη ότι οι ηλικιωμένοι μυρίζουν άσχημα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι διαθέτουν την ικανότητα να μυρίζουν στην κυριολεξία τα γηρατειά, «πιάνοντας» στον αέρα τη διακριτή οσμή των ηλικιωμένων, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη ενοχλητική και μάλιστα μοιάζει αδιόρατα με αυτή των γυναικών.

Η αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπορούμε να μυρίσουμε την τρίτη ηλικία, αλλά οι νέοι έχουν γενικά μια πιο έντονη και λιγότερη ευχάριστη μυρωδιά από τους ηλικιωμένους. Ακόμα όμως δεν είναι σαφές γιατί και πώς οι άνθρωποι έχουν αυτή την οσμητική δυνατότητα.

Οι ερευνητές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Monell της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον σουηδικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή αισθητηριακής νευροεπιστήμης Γιόχαν Λούντστρομ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το «Science» και το «Scientific American», έκαναν πειράματα με 56 ανθρώπους: 20 νέους (20-30 ετών), 20 μεσήλικες (45-55 ετών) και 16 ηλικιωμένους (75-95 ετών), από τους οποίους λήφθηκαν -με βαμβάκια από τις μασχάλες τους- δείγματα των σωματικών οσμών τους.

Στη συνέχεια, άλλοι 41 εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις οσμές των δειγμάτων και να τις διακρίνουν ανά ηλικία.

Οπως αποδείχθηκε, οι εθελοντές ήσαν σε θέση να διακρίνουν καλύτερα τις μυρωδιές που προέρχονταν από τους ηλικιωμένους. «Η μυρωδιά της τρίτης ηλικίας ξεχωρίζει», δήλωσε ο Λούντστρομ, διευκρινίζοντας όμως ότι η οσμή των γηρατειών δεν είναι τελικά άσχημη. Οι εθελοντές γενικά βαθμολόγησαν ως πιο ευχάριστες τις οσμές των ηλικιωμένων σε σχέση με εκείνες των νεότερων.

Ενώ οι μυρωδιές των νεαρών και των μεσήλικων ανδρών κρίθηκαν πιο έντονες και δυσάρεστες από τις οσμές των συνομηλίκων τους γυναικών, στην τρίτη ηλικία υπήρξε αντιστροφή των πραγμάτων, καθώς οι γέροι φαίνεται πήραν ελαφρώς καλύτερο ‘«βαθμό» για την μυρωδιά τους σε σχέση με τις γριές.

Γενικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες μυρίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, πιθανότατα επειδή έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.