Καζάλ, Καμπαγιέ, Κοέν, Φαραντούρη – Μικρούτσικος με «Κατάσταση πολιορκίας» του Θεοδωράκη, Φραγκούλης, γκαλά χορού και αφιερώματα στη Μικρά Ασία, στο «μικρό φεστιβάλ» που ξεκινά στα τέλη Αυγούστου (φωτό) Ο Λέοναρντ Κοέν
Μονσερά Καμπαγιέ, Λέοναρντ Κοέν, Θάνος Μικρούτσικος- Μαρία Φαραντούρη με «Κατάσταση πολιορκίας» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα μεγάλο γκαλά χορού με αστέρια από σπουδαία μπαλέτα του κόσμου θα γεμίσουν μαγεία το τέλος του καλοκαιριού κάτω από την Ακρόπολη. Δεν θα λείπουν ο Σαρλ Αζναβούρ και η Λουθ Καζάλ, ο μεγάλος Χρόνης Αηδονίδης, όπως επίσης και κάποιες από τις πολυαναμενόμενες θεατρικές παραστάσεις του θέρους. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε αντίπροχθές το «πράσινο φως» για τη φιλοξενία 17 παραστάσεων στο Ηρώδειο από τα τέλη Αυγούστου και για έναν μήνα.
Πριν συζητήσει την παραχώρηση του μνημείου εκτός Φεστιβάλ, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η γνωμοδότηση υπήρξε θετική, αν και δύο μέλη του μειοψήφησαν ως προς τη βραδιά Μάρκου Βαμβακάρη, κρίνοντας ότι δεν συνάδει με το Ηρώδειο. Στο επιχείρημα «μα εδώ παρουσιάστηκε η Καλομοίρα μέσα από τούρτα γενεθλίων», ο νομικός σύμβουλος κ. Μαυρίκας απάντησε πως δεν πρέπει να αναπαράγεται κάτι που ήταν εξαρχής εσφαλμένο. Επέμεινε στη μειοψηφία του, μαζί με την έφορο αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου.
«Κατάσταση πολιορκίας»
Οι εκτός Φεστιβάλ εκδηλώσεις ανοίγουν στις 29 Αυγούστου με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Θάνο Μικρούτσικο. Τίτλος του προγράμματός τους «Η συνάντηση». Η βραδιά θα ξεκινήσει με την «Κατάσταση πολιορκίας» του Μίκη Θεοδωράκη και θα συνεχιστεί με την ερμηνεύτρια σε συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου. Εργα Θεοδωράκη («Ελικώνας», «Μυθιστόρημα», «Romancero Gitano», «Μικρές Κυκλάδες», «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού») θα ακουστούν και στις 10 Σεπτεμβρίου, με Φαραντούρη, Πανδή, Μπάση, Μιχαηλίδου και σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Την 1η Σεπτεμβρίου έχει συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και ακολουθεί μικρό κενό, πιθανώς λόγω Red Hot Chili Pepper και όχι μόνο. Στις 8 Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με αφιέρωμα στη Μικρά Ασία (φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή). Θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια και έργα του Απόστολου Καλδάρα με συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Ο σπουδαίος Χρόνης Αηδονίδης θα κοσμήσει με τη φωνή και το ήθος του το ρωμαϊκό ωδείο στις 9 Σεπτεμβρίου. Οσες από τις παραστάσεις του καλοκαιριού έχουν ενδιαφέρον και δεν περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ (ακατανόητο το γιατί) θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο αμέσως μετά (Το μεγάλο μας τσίρκο, Ιππής, Αμφιτρύων).
Στις 16 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η μοναδική παράσταση κλασικού μπαλέτου για φέτος, ένα γκαλά με κορυφαίους χορευτές ανάμεσα στους οποίους οι: Ρομπέρτα Μάρκες, Αλίνα Σόμοβα, Γιεβγκένι Ιβαντσένκο, Εβγκένια Ομπρατσόβα κ.ά. Θα ερμηνεύσουν κάτω από την Ακρόπολη κλασικές χορογραφίες – θέματα από την Ελληνική Μυθολογία, τιμώντας όλους τους μεγάλους χορευτές από την παγκόσμια σκηνή που χόρεψαν στο Ηρώδειο.
Οι λάτρεις της Καμπαγιέ, του Αζναβούρ, του Κοέν και της Λουθ Καζάλ, θα τους απολαύσουν. Και μαζί με αυτούς και έργα Γκέρσουιν, Κόπλαμ, Πόρτερ και άλλων Αμερικανών συνθετών από την Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα μικρό φεστιβάλ παράλληλα με το μεγάλο, το οποίο μάλιστα θα αποφέρει στο Ελληνικό Φεστιβάλ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ (το Φεστιβάλ εισπράττει 30.000 ανά παράσταση και 15 χιλιάδες ανά δοκιμή). Και μάλιστα, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κοινού, που υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποιες φορές περισσότερο απ’ ό,τι το ίδιο το φεστιβάλ. Μήπως ήρθε η ώρα για πρόσθετους προβληματισμούς στα επιτελεία αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού;
Λυκαβηττός
Ο Λυκαβηττός θα λειτουργήσει φέτος όπως διαβεβαιώνει ο δήμος Αθηναίων. Δέχεται μάλιστα να φιλοξενήσει τις 12 εκδηλώσεις που δεν ενέκρινε για το Ηρώδειο η ειδική επιτροπή.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ