Ένα Φεστιβάλ όλη η Ελλάδα!

alkinoos_ioannides2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μελωδίες, ρυθμοί, χορός, θέατρο και πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της χώρας, στις φετινές διοργανώσεις που ευελπιστούν να κρατήσουν ψηλά την ποιότητα παρά το «ψαλίδι» στους προϋπολογισμούς λόγω κρίσης

Πιστός στο ραντεβού με τους φίλους της μουσικής του και αυτό το καλοκαίρι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχει όμως κέφι, διάθεση, έμπνευση, ταλέντο και μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία.

Eτσι, παρά τις αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα γεμίσει και αυτό το καλοκαίρι από ήχους, ρυθμούς, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

Οι εκδηλώσεις μπορεί να είσαι σαφώς λιγότερες σε αριθμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, οι διοργανωτές, ωστόσο, έχουν βάλει τα δυνατά τους ώστε να μη γίνει η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα.

Δημοφιλείς ερμηνευτές και συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, μεγάλες θεατρικές παραγωγές αλλά και καταξιωμένοι ξένοι μουσικοί και σχήματα θα φιλοξενηθούν στα φεστιβάλ που διοργανώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρααποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, πως ο πολιτισμός είναι η δύναμή μας.

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Στην τρίτη δεκαετία της ζωής του μπαίνει φέτος το Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Η φετινή, 21η κατά σειρά, διοργάνωση ξεκίνησε χθες (Παρασκευή) και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου και πάλι με τον Γιάννη Βακαρέλη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες και σολίστες από την Ελλάδα, τη Βραζιλία, τη Δανία, την Αυστρία και τη Λετονία θα λάβουν μέρος σε γκαλά όπερας, ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί η πρώτη εκτός Αθηνών παρουσίαση της όπερας του Πουτσίνι «Μποέμ» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (1/7).

Φεστιβάλ Πάτρας: Λιγότερες σε αριθμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές αλλά του ίδιου, υψηλού επιπέδου είναι οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πάτρας, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το θέατρο και η μουσική είναι οι δύο βασικοί άξονες του φετινού προγράμματος που φιλοξενείται στο Ρωμαϊκό Ωδείο της πόλης.

Για απόψε (Σάββατο) έχει προγραμματιστεί συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Αναζητώντας τον Αττίκ» (25, 26/6), «Να ζει κανείς ή να μη ζει» με την Κάτια Δανδουλάκη (27, 28/6) και «Οιδίπους Τύραννος» με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη (29, 30/6)

Φεστιβάλ «Ηχοι του δάσους»: Η μουσική σε συνδυασμό με τη μαγεία της φύσης είναι τα βασικά συστατικά αυτού του κατασκηνωτικού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Ιουλίου στο Οροπέδιο Αγ. Τριάδας Καλοσκοπής Φωκίδας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι «Imam Baildi» (20/7), ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιάννης Χαρούλης (21/7) και ο Λεωνίδας Μπαλάφας (22/7).

Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας: Ρεσιτάλ, συναυλίες, διαλέξεις και συζητήσεις, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού 2ου Φεστιβάλ Τεχνών Κέρκυρας που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 22 Ιουλίου υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου κλαρινετίστα Διονύση Γραμμένου, που τελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν σε διάφορους μνημειακούς χώρους του νησιού, όπως το Αχίλλειο, το Μον Ρεπό κ.ά,. είναι και τα ρεσιτάλ της διάσημης πιανίστας Anna Fedorova (14/7), η συζήτηση με θέμα «4ος τοίχος: Το φαινόμενο και η δυναμική του Θεάτρου της Κρίσης» (19/7) κ.ά.

«Samos Young Artists Festival»: Ταλαντούχοι μουσικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία και το Ισραήλ θα συμμετέχουν σε αυτό το φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 12 Αυγούστου στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Οι καλλιτέχνες αυτοί θα συναντηθούν στη σκηνή που θα στηθεί στο Αρχαίο Θέατρο του Λιμανιού του Πυθαγορείου, όπου θα φιλοξενηθούν οι συναυλίες.

400 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΑΙΟΥ

Από τις 9 έως τις 22 Ιουλίου θα διαρκέσει το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που θα διεξαχθεί για 8η χρονιά φέτος στη Σύρο.

Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους 19 χορωδίες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ελλάδα, μαέστροι, μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, το πιάνο τρίο «New Zealand Chamber Soloists» και άλλοι διακεκριμένοι ξένοι σολίστ.

Παράλληλα, η Σύρος θα φιλοξενήσει από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου το 19ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, το οποίο θα περιλαμβάνει σεμινάρια, και συναυλίες και αλλά και ενδιαφέροντες κιθαριστικούς αγώνες.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο «Απόλλων», στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων και στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης.

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έχει εξασφαλίσει ηχηρά ονόματα καλλιτεχνών όπως οι Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.ά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Βουτιές στον Αλιάκμονα με ροκ και ρέγκε ήχους

Φεστιβάλ Κασσάνδρας: Στη Σίβηρη θα βρεθούν ο «Οιδίπους Τύραννος» με τον Κ. Μαρκουλάκη, οι «Ιππής», με τον Π. Φιλιππίδη, οι «Ορνιθες» με τον Β. Χαραλαμπόπουλο, ο «Δον Ζουάν» με τον Γ. Κιμούλη, ενώ συναυλίες θα δώσουν οι: Α. Πρωτοψάλτη-Ε. Ρεμπούτσικα (28/7), Φ. Πλιάτσικας-Ε. Ζουγανέλη (7/8), Δ. Γαλάνη-Χ. Αλεξίου (11/8), Ε. Αρβανιτάκη-Μπ. Στόκας (15/8), Λ. Μαχαιρίτσας-Σ. Μπουλάς-Δ. Σταρόβας-Γ. Κούτρας (18/8).

Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Στην ποίηση είναι αφιερωμένο το 55ο Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά στις 7 Ιουλίου. Θα εμφανιστούν το Εθνικό Θέατρο με τις «Νεφέλες», το ΚΘΒΕ με τους «Ιππής», η 5η Εποχή με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» κ.ά.

River party Νεστόριο Καστοριάς: Το μακροβιότερο φεστιβάλ εκτός Αθηνών γίνεται κάθε Αύγουστο στις όχθες του Αλιάκμονα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει extreme sports και μουσικές βραδιές με τους: Ε. Αρβανιτάκη-Μπ. Στόκα-Θ. Μικρούτσικο (1/8), Locomondo-K. Βήτα-Κ. Μαραβέγια (2/8), Σ. Μάλαμα-Αλ. Ιωαννίδη-Ν. Μποφίλου (3/8), Χ. Αλεξίου-Δ. Γαλάνη-Φ. Πλιάτσικα-Ε. Ζουγανέλη-Ν. Πορτοκάλογλου (4/8), Goin΄Through (5/8).

Φεστιβάλ Ολύμπου: Τιμώμενη χώρα τη Ρωσία έχει το φετινό, 41ο Φεστιβάλ. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 7 Ιουλίου με την έκθεση συλλογής Κωστάκη με τίτλο «Η Ρωσική Πρωτοπορία στη σκιά του Ολύμπου» και μουσική βραδιά με ρωσικά τραγούδια.

Πρέσπεια 2012: Αφιερωμένες στον αδικοχαμένο Θόδωρο Αγγελόπουλο είναι οι φετινές εκδηλώσεις στις Πρέσπες. Η οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου έχει προσκαλέσει στο τέλος Αυγούστου τον Βιμ Βέντερς ως κεντρικό ομιλητή, ενώ η κόρη του Ελένη θα δείξει στο κοινό την κόπια με τα τελευταία του γυρίσματα.

Μονή Λαζαριστών: Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τον Ιούνιο και συνεχίζεται με τους Ibrahim Ferrer Jr (29/6), Locomondo (2/7), Ε. Αρβανιτάκη, Μπ. Στόκα (3/7), Δ. Ζερβουδάκη (4/7).

Γιορτές της Γης: Στη Βλάστη Κοζάνης, σε ένα πανέμορφο τοπίο του όρους Σινάτσικου, θα γίνουν και φέτος οι Γιορτές της Γης με αναφορές στην οικολογία, με μουσικές βραδιές και πολλά παζάρια παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.