Η κρίση μέσα απο 30 καλλιτέχνες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

its_the_political_economy_stupid_thessaloniki
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση στη διεθνή έκθεση «It’s the Political Economy, Stupid»

Τον εξαιρετικά επίκαιρο τίτλο «It’s the Political Economy, Stupid» έχει η διεθνής έκθεση 30 καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση μέσα από βίντεο και φωτογραφίες και θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από τις 27 του μήνα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος της έκθεσης προέκυψε από τη φράση του υποψήφιου Μπιλ Κλίντον στην καμπάνια του το 1992 «It’s the economy, stupid», τροποποιημένη εδώ από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavojiek.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση που εξαπλώνεται.

«Σήμερα, παρακολουθούμε την καταστροφή του καπιταλισμού να έχει μεταλλαχθεί σε μέγιστη κρίση και για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η πρωταρχική ιδέα του μοντέρνου-έθνους-κράτους είναι σε κίνδυνο, καθώς η ροή οικονομικού κεφαλαίου έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των χωρών και διαλύει όλα όσα θεωρούνταν κάποτε στέρεα απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών, ενώ το πολιτικό κεφάλαιο ναρκοθετεί κάθε βιο-πολιτική αξία. Είναι η ίδια η κοινωνική τάξη και η έννοια της διακυβέρνησης με την αρχαϊκή έννοια της ασφάλειας και της ευημερίας τα οποία έχουν καταλήξει σε σύγχρονα συντρίμμια» αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης Ολιβερ Ρέσλερ και Γκρέγκορι Σολέτ.

«Τα ζητήματα που θέτει η έκθεση, η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα, αφορούν άμεσα την Ελλάδα, από την οποία για πολλούς ξεκίνησε το ευρωπαϊκό πείραμα αναδιανομής κεφαλαίων, διάλυσης εργασιακών κεκτημένων και οργανωμένων προνοιακών δομών, και πλήρους εξάρτησης της πολιτικής ζωής από τις δυνάμεις του κεφαλαίου» δήλωσε η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, ανάμεσά τους και μία ημερίδα στις 28 Ιουνίου με τίτλο «It’ s the Political Economy, Stupid. Σύγχρονη Τέχνη και Παγκόσμια Οικονομική Κρίση», και ομιλητές διακεκριμένους αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.