«Nοσεί» ο Ντα Βίντσι

leonardo_da_vinci_autoprosopografeia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Βαρύτατες ζημιές έχει υποστεί η διάσημη αυτοπροσωπογραφία του που βρίσκεται στο Τορίνο. Απαιτεί λεπτή και εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση.

Η αυτοπροσωπογραφία πάσχει από «foxing». Πρόκειται για έναν γενικό όρο που περιγράφει τις καφεκόκκινες κηλίδες οι οποίες αναπτύσσονται σε καλής ποιότητας χαρτιά και έγγραφα, εξαιτίας ενός μύκητα ή μιας χημικής αντίδρασης
Οι ειδικοί συντηρητές έργων τέχνης μιλούν για την περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι όπως μιλούν οι γιατροί για τους ασθενείς. «Νοσεί» σοβαρά, λένε, και απαιτεί λεπτή και εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν αποφανθεί εάν είναι σε θέση να δέχεται επισκέπτες. Οπωσδήποτε, όμως, πολύ λίγους και λίγες ώρες.

Επειτα από έρευνες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάσημη αυτοπροσωπογραφία, φιλοτεχνημένη από τον δάσκαλο της Αναγέννησης στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν ήταν 60 ετών, έχει υποστεί βαρύτατες ζημιές και η κατάστασή της επιδεινώνεται ραγδαία. Στο μεταξύ, όποιο εγχείρημα αποκατάστασης του έργου θα πρέπει να είναι τόσο λεπτεπίλεπτο που καταντά επικίνδυνο.

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά προτού επιχειρήσουμε να κάνουμε το παραμικρό σε τούτο το πασίγνωστο πρόσωπο», ανέφερε η Τζέιν Ρόμπερτς, βασιλική βιβλιοθηκάριος και επιμελήτρια της Αίθουσας Χαρακτικών του Κάστρου Ουίντσορ. Η αυτοπροσωπογραφία, φιλοτεχνημένη με κιμωλία πάνω σε χαρτί, διαστάσεων 33,5 χ 21,6 εκατοστών, που απεικονίζει τον Λεονάρντο με στοχαστικό βλέμμα, σακούλες κάτω από τα μάτια, φουντωτά φρύδια και πλούσια ακατάστατα γένια, πάσχει από «foxing».

Πρόκειται για έναν γενικό όρο που περιγράφει τις καφεκόκκινες κηλίδες οι οποίες αναπτύσσονται σε καλής ποιότητας χαρτιά και έγγραφα, εξαιτίας ενός μύκητα ή μιας χημικής αντίδρασης.

Η απόφαση για το εάν θα αποτολμηθεί μια συντήρηση του έργου θα πρέπει να ληφθεί από τη Βασιλική Βιβλιοθήκη του Τορίνου, το ιταλικό Κεντρικό Ινστιτούτο Συντήρησης και Αποκατάστασης της Κληρονομιάς Αρχείων και Βιβλίων και τους επιστήμονες.

Το έργο, το οποίο σήμερα διατηρείται σε ένα ειδικό κουβούκλιο στο Τορίνο, είχε αγοραστεί από τον βασιλέα Κάρολο Αλβέρτο της Σαβοΐας το 1839 και διατηρήθηκε άριστα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη για περίπου έναν αιώνα. Το 1929 τοποθετήθηκε σε κάδρο ως έκθεμα, στον ήλιο. Εξετέθη πέρυσι, μόνο για δύο μήνες, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ενοποίηση της Ιταλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.