Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Καωστούλας Τωμαδάκη

Ροκ σταρ και βασίλισσες αλλά και μοναδικές επανεκδόσεις έχει το κινηματογραφικό μενού αυτή την εβδομάδα.

ΑΝΤΙΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΟΥ ,η επίσημη ταινία  έναρξης στο Φεστιβάλ Βερολίνου με την Ντα`ι`αν Κρούγκερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΤΑ ΟΡΙΑ, σε σενάριο του διάσημου Τζέιμς Ελρόι , η ταινία εστιάζει σε έναν άντρα που ξεπέρασε τα όρια για να βρει τον εαυτό του.

ΡΟΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, βασισμένο στο ομώνυμο μιούζικαλ, Rock of Ages` με τον Τομ Κρουζ να καταθέτει  τα φωνητικά του προσόντα.

ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ, κλασικό νουάρ με τη σύγκρουση των δυο γιγάντων: Γκρέκορι Πεκ και Ρόμπερτ Μήτσαμ σε μεγάλες στιγμές. 

THE PHILADELFIA STORY, η πανέξυπνη κωμωδία του Κιούκορ με την Κάθριν Χέμπορν και τον Κάρυ Γκραντ

Αντίο Βασίλισσα μου

του Μπενουά Ζακό

με τους Ντα`ι`αν Κρούγκερ, Λία Σε`ι`ντού

antio_vasilissa

η ιστορία: Ιούλιος 1789.Λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση , και ενώ επικρατεί αναταραχή στο Παρίσι, οι Βερσαλλίες ζουν σε άλλους ρυθμούς λες και είναι απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν τα νέα για την άλωση της Βαστίλης φτάνουν στην αυτοκρατορική αυλή, αριστοκράτες και υπηρέτες εγκαταλείπουν το παλάτι ,αφήνοντας πίσω τη βασιλική οικογένεια. Αλλά η Σιντονί, μια νεαρή αναγνώστρια της Βασίλισσας αρνείται να φύγει. Νοιώθει ασφάλεια ως προστατευόμενη της Βασίλισσας της Γαλλίας. Δε γνωρίζει ακόμα ότι αυτές είναι οι τελευταίες τρεις ημέρες που περνάει στο πλευρό της.

η άποψη μας:Στις Βερσαλλίες  και στη Γαλλική Επανάσταση μας ταξιδεύει  η ταινία του Ζακό, παρακολουθώντας μια νεαρή γυναίκα, και

μέσα από αυτή την ατμόσφαιρα της εποχής που καθόρισε την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της Ευρώπης. 

Μέσα σε τρεις μέρες και τρεις νύχτες ο παλιός  κόσμος  βυθίζεται και κάτι νέο και ελπιδοφόρο ανατέλλει. Ο Μπενουά Ζακό μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα “Farewell, My Queen“ , και υπογράφει μια ενδιαφέρουσα ταινία . Στο πρόσωπο της νεαρής αναγνώστριας  της οποίας η ζωή καθορίζεται από την πίστη της στη βασίλισσα, το αυστηρό πρωτόκολλο και την προκατάληψη, αποτυπώνεται η πανικόβλητη κοινωνία  μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η ταινία δείχνει και τα ηθικά διλήμματα του ατόμου καθώς και το ψυχικό κόστος του ατόμου όταν συνθλίβεται από την Ιστορία.

γκρο πλαν:στη Λία Σε`ι`ντού για την άρτια ερμηνεία της. 

    

Στα όρια 

του Όρεν Μούβερμαν

με τους Γούντι Χάρελσον, Νεντ Μπίτι

Rampart20-200004

η ιστορία:Λος Άντζελες,1999:ο βετεράνος του Βιετνάμ Ντέιβιντ Μπράουν είναι αστυνομικός στο τμήμα Rampart του Λος Άντζελες και αποφασισμένος να επιβάλει την προσωπική του αίσθηση δικαίου, που συχνά ξεπερνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους.

Όταν καταγράφεται από κάμερα να χτυπά έναν ύποπτο, μπλέκεται σε ένα προσωπικό και συναισθηματικό στρόβιλο, καθώς το σκοτεινό του παρελθόν βγαίνει στο φως αλλά ο ίδιος αρνείται πεισματικά να αλλάξει συμπεριφορά. Κι ενώ ένα απίστευτο σκάνδαλο αστυνομικής διαφθοράς αποκαλύπτεται, ο κόσμος του Μπράουν αρχίζει να χάνει το  νόημα του.

Έτσι, σιγά-σιγά θα απογυμνωθεί από όλα τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα: την υποκρισία, το σοβινισμό, την υπεροψία,  το ρατσισμό, την επιθετικότητα. Θα μπορέσει όμως να λυτρωθεί; 

η άποψη μας:Μια μελέτη πάνω στο ταξίδι ενός άντρα μέσα στην παράνοια και το φόβο και την τιμωρία. Ο διάσημος συγγραφέας και σεναριογράφος Τζέιμς Ελρό`ι` εστιάζει πάνω στο σκάνδαλο Rampart που ξέσπασε στα τέλη της δεκαετίας του `90 στο Λος Άντζελες: την σκληρή και ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών και το κύκλωμα διαφθοράς μέσα στην αστυνομία. Ο Ελρό`ι` φτιάχνει ένα διαχρονικό χαρακτήρα και τον ακολουθεί κατά πόδας  περιγράφοντας την επίδραση του στους άλλους χαρακτήρες. Ένας μοντέρνος `Βασιλιάς Λιρ` όπου  φόβος, η προκατάληψη, η υπεροψία τον εμποδίζουν να δει καθαρά. Ξεπερνώντας τα όρια, ουσιαστικά κάνει την υπέρβαση αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη πλευρά του.

γκρο πλαν:στη σκηνοθετική οπτική με τους φυσικούς φωτισμούς και τη χειροκίνητη κάμερα. 

 

Ροκ για πάντα

του Άνταμ Σάνκμαν

με τους Τον Κρουζ, Μάλιν Άκερμαν

ROCK_GIA_PANTA

η ιστορία: Βασισμένο στο ομώνυμο μιούζικαλ του 2006,το “Rock of Ages“ αφηγείται την ιστορία της Σέρι, μιας νεαρής κοπέλας από την επαρχία και του Χιου που γνωρίζονται και ερωτεύονται στο Λος Άντζελες, κυνηγώντας παράλληλα τα όνειρα τους. Το ροκ ν’ρολ ρομάντζο τους ξετυλίγεται μέσα από διαχρονικές επιτυχίες των Def Lekkppard, Foreigner, Journey, Poison, REO, Speedwagon,Twisted Sister και λοιπών.

η άποψη μας :Τη θεατρική επιτυχία “Rock of Ages“ που κέρδισε 5 υποψηφιότητες στα θεατρικά βραβεία Τόνι μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Άνταμ Σάνκμαν .

Ο Τομ Κρουζ υποδύεται τον Στέισι Τζαξ , ένα από τους μεγαλύτερους σταρ της μουσικής και εκπλήσσει με τις φωνητικές του ικανότητες. Εντυπωσιακές οι cameo εμφανίσεις των Sebastian Bach, Skin Row, Debbie Gibson.

γκρο πλαν:στον  Ράσελ Μπραντ και Άλεκ Μπόλντουιν που δίνουν μια ξεκαρδιστική νότα στην ταινία.   

Το ακρωτήρι του φόβου  (1962)

του Τζ. Λι Τόμπσον

με τους Γκρέκορι Πεκ, Ρόμπερτ Μίτσαμ

Cape20Fear20-200024

η ιστορία:Μετά την αποφυλάκιση του ο Max Cady,ένας ψυχοπαθής εγκληματίας που πέρασε 8 χρόνια της ζωής του στη φυλακή, φτάνει στην πόλη που ζει ο πρώην δικηγόρος του Sam Bowden . Ο Cady είχε καταδικαστεί για ένα σεξουαλικό έγκλημα. Σκοπός του τώρα είναι να βασανίσει τον Bowden  και την οικογένειά του, εισχωρώντας  σιγά-σιγά στη ζωή τους, παίρνοντας εκδίκηση. Μια εκδίκηση που στόχος της θα είναι η οικογένεια του δικηγόρου, η γυναίκα του και η κόρη του.

η άποψη μας: κλασική  ταινία , μια από τις πιο σημαντικές της νουάρ σχολής με δυο ογκόλιθους της υποκριτής. Το 1961 ο Γκρέκορι Πεκ απέκτησε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος του Τζον ΜακΝτόναλντ , “The Executioners“ και σε συμφωνία με τον  σκηνοθέτη τον Λι Τόμσον ο ρόλος του κακού δίνεται στον Ρόμπερτ Μίτσαμ , την πιο καλτ φιγούρα του νουάρ, ο οποίος καταθέτει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του. Στα συν της ταινίας, οι περίεργες γωνίες λήψεις, η ατμόσφαιρα, η λιτή σκηνοθεσία και βέβαια το καστ.

γκρο πλαν:στην εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία που συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της ταινίας.

The Philadelfia Story (1940)

του Τζορτζ Κιούκορ

με τους Κάθριν Χέμπορν, Κάρι Γκραντ

The20Philadelphia20Story20-200020

η ιστορία:H Φιλαδελφιανή κληρονόμος Τρέισι Λορντ πετάει τον πλέιμποι άντρα της, Ντέξτερ Χάβεν, έξω απ’το σπίτι τους  λίγο μετά τον γάμο. Δυο χρόνια μετά, η Τρέισι σχεδιάζει να ξαναπαντρευτεί αλλά ο Ντέξτερ φτάνει σπίτι την παραμονή του γάμου , με ένα δημοσιογράφο και μια φωτογράφο από το περιοδικό `Σπάι`, αποφασισμένος να τους χαλάσει τα σχέδια. Η Κέικ αναγκάζεται να τους δώσει πρόσβαση στην προσωπική της ζωή γιατί το περιοδικό για το οποίο δουλεύουν απειλεί να ξεσκεπάσει τις υποθέσεις του πατέρα της.

η άποψη μας:Καλοκαιρινή και κλασική, η κωμωδία του Κιούκορ παραμένει αθάνατη τόσο για το πρωταγωνιστικό δίδυμο όσο και για τη σκηνοθεσία και το πανέξυπνο σενάριο. Η κληρονόμος Τρέισι Λορντ γνωρίζει τον άντρα των ονείρων της , καταστρέφει την σχέση της και πρέπει να προσπαθήσει ξανά να τον κερδίσει. Αυτό που ξεχωρίζει την κωμωδία του Κιούκορ είναι το σασπένς και η λάμψη και γοητεία των πρωταγωνιστών της.  

γκρο πλαν: στον πρωταγωνιστικό ζευγάρι

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.