Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στο Δημοτικό Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Δήμου ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 9.00μμ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ  από το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  στο Δημοτικό Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» του Δήμου ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ  ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Τιμή Εισιτηρίου: 6 Ευρώ Προπώληση, 8 Ευρώ στο Ταμείο του Θεάτρου.

Μια μουσικοθεατρική ουτοπία  για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.

Η διαδραστική λαϊκή κωμωδία που παίχτηκε με επιτυχία όλο το χειμώνα  και απέσπασε τον ενθουσιασμό θεατών και κριτικών.

Μία πρωτοποριακή πρόταση πάνω σε ένα σύγχρονο και πολιτικό ανέβασμα του Αριστοφάνη

Αποσπάσματα κριτικών

«…Μια παράσταση γιομάτη θεατρικό πλούτο, χιούμορ και χάρι, αναγεννώσα τον Αριστοφάνη, από την τέφρα του ηφαιστιακού ποιητικού του πνεύματος… Ένα ιδεώδες σύνολο ηθοποιών σπάνιο σήμερα στο θεατρικό πρωταγωνιστικό σύνολο του ενός, ή του κανενός… 

Από τους Πλούτους που έχω ή και δεν έχω δεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

ήταν αναμφισβήτως ο καλύτερος…  (Πάρις Τακόπουλος)

«…Μια φρέσκια, ευφάνταστη και ευφρόσυνη παράσταση με έντονο, όχι τετριμμένο πολιτικό στοιχείο…  Ένα θέαμα που διασκεδάζει και προβληματίζει… Μια ισοκέφαλη ομάδα-μελίσσι ηθοποιών…  (Λέανδρος Πολενάκης)

«…Ένας ζουμερός, ζωντανός, λαϊκός Αριστοφάνης…» (Μαρώ Τριανταφύλλου)

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα (http://omadapeiragma.blogspot.gr), σε συνεργασία με το χώρο θεατρικής έρευνας studio 20/21 -που τελεί υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Αγγελικής Κασόλα- μετά από μία πολύ επιτυχημένη σαιζόν (χειμώνας 2011-2012) στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Ειρήνης Μελά και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα, ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία της το Σάββατο 14 Ιουλίου 2012 στις 9.00 μ.μ. από το Θέατρο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (Τέρμα Περάματος Αττικής, Τηλ: 210-44.14.700).

Όπως και το χειμώνα, με γνώμονα τις δύσκολες οικονομικά ημέρες που περνάμε όλοι μας, έτσι και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής της περιοδείας η ομάδα πείρα(γ)μα, στοχεύοντας να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές, προσκαλεί το κοινό στον «ΠΛΟΥΤΟ» με το συμβολικό εισιτήριο των 6 Ευρώ (προπώληση) και 8 Ευρώ στο ταμείο του θεάτρου και πιστεύει πως ο θεατής θα φύγει κεφάτος, εμψυχωμένος, αγωνιστικότερος, έχοντας εισπράξει σουρρεαλισμό, ανάταση, χαρά της ζωής και άρωμα ελευθερίας. 

Προπώληση για την παράσταση στο Πέραμα:

Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr

Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3, Πέραμα τηλ. 210-4414.700)

Μεζεδοπωλείο «Το Τρίκυκλο» (Θ. Γεωμέτρου 1 & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη Κυνοσάργους, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9232.384)

Η παράσταση θα ταξιδέψει το καλοκαίρι 2012 στα παρακάτω μέρη:

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012: Δημοτικό Θέατρο ‘ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ’, Δήμος Περάματος, Αττική

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012: Κάστρο ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ, 1Ο Φεστιβάλ Τεχνών και Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Φίλων Τέχνης και Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλίας «ΕΣΤΙΑ».

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012: ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, Άργος, Δήμος Άργους – Μυκηνών

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012: Θέατρο ΔΡΟΥΒΑ, Φεστιβάλ Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Αρχαία Ολυμπία

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012: Ανοιχτό Θέατρο Ξηροκαμπίου, Λακωνία.  Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου.  Mέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθούν στις αρχαιολογικές ανασκαφές Αγίου Βασιλείου Λακωνίας. 

Για Πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με την Περιοδεία:

Ομάδα πείρα(γ)μα, τηλ:6983-269.499

και στα: omadapeiragma@gmail.com, www.omadapeiragma.blogspot.com

Ploutos_3ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.

Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν.  Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μαζί με το δούλο του Καρίωνα, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει το φως του κι από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό των πεινασμένων γερόντων την Πενία από τη σκηνή.  Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης (αναδιανομή), ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία όλων των πολιτών της…

Η ομάδα πείρα(γ)μα για την παράσταση

Καθώς η «Πενία» και η συνεπακόλουθη καταστρατήγηση της ποιότητας της προσωπικής και της πολιτικής ζωής μας, σα μαύρο σύννεφο εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και χτυπάει την πόρτα μας όλο και πιο δυνατά, η ομάδα πείρα(γ)μα αρνείται να καταπέσει σε κατάθλιψη, αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία και ανακαλύπτει στον Αριστοφάνη έναν συντροφικό σύμμαχο.  Μέσα από ένα λόγο δημοκρατικά αναρχικό, αλλά και λόγο ανθρώπινο, ο Αριστοφάνης επιμένει στη χαρά της ζωής ως ύψιστο αγαθό, αλλά και στη γιορταστική διακωμώδηση κι εκδίωξη από σκηνής κάθε άδικης και ανέντιμης εξουσίας που τη «ζωή μας κυνηγά…».  

Η παράσταση βασίζεται σε τρεις άξονες: στο σεβασμό του ποιητικού κειμένου,στη διαδραστική σχέση κοινού και παράστασης χρησιμοποιώντας φόρμες του λαϊκού θεάτρου της χώρας μας, και, τέλος, στην ιδιαίτερη μεταχείριση του χορού που είναι πάντα παρών, δρων και συμμετέχων.  Η παράσταση αντλεί την μουσική της από το δημοτικό τραγούδι, κι ενσωματώνει το λόγο αγαπημένων Ελλήνων ποιητών, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Μήτσου Κασόλα και Μανόλη Πολέντα ως σύντομες σύγχρονες εμβόλιμες «παραβάσεις» στις σκηνές της Πενίας και του Συκοφάντη, σε ένα κατά τα άλλα αγέραστο κείμενο μέσα στους αιώνες.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον σκηνογράφο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Τάσο Ζωγράφο, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα, που η ομάδα είχε την ευτυχία να γνωρίσει και να αγαπήσει λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα – χώρος θεατρικής έρευνας studio 20/21

(www.omadapeiragma.blogspot.com)

Μετάφραση:  Ειρήνη Μελά

Σκηνοθεσία:  Αγγελική Κασόλα

Κινησιολογία:  Μυρτώ Παπαδοπούλου

Ποιητικά κείμενα:

Κώστας Βάρναλης, Τάσος Λειβαδίτης, Μήτσος Κασόλας, Μανόλης Πολέντας

Μουσική Επιμέλεια:  Νίκος Γιούσεφ

Μακιγιάζ:  Ειρήνη Σπήλιου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ασπασία Μπότα, ομάδα πείρα(γ)μα

Φωτισμοί/Ήχος:  Βασίλης Εφραιμίδης

Φωτογραφίες, Βίντεο και Graphic Design: www.creativespro.com

Αφίσσα: Αγγελική Αναγνωστοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Πλούτος: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

Χρεμύλος: Δημήτρης Καμπίτσης

Καρίωνας: Γιάννης Καρούνης

Πενία/Γριά/Ιερέας: Ειρήνη Μελά

Βλεψίδημος/Συκοφάντης: Γιώργος Αραχωβίτης

Γυναίκα Χρεμύλου/Ερμής: Έλλη Καμπίτση

Δίκαιος: Κώστας Πέτρου

Νέος/Συνοδός Δίκαιου: Γιάννης Μίνως

Χορός: Γιώργος Αραχωβίτης, Έλλη Καμπίτση, Γιάννης Μίνως, Κώστας Πέτρου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σάββατο 14 Ιουλίου 2012, ώρα 9:00 μμ.

ΧΩΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Τέρμα Περάματος, Πέραμα, 18863, ΑΤΤΙΚΗ,  Τηλέφωνο: 210-44.14.700

Εισιτήρια: 6 ευρώ προπώληση, 8 Ευρώ στο ταμείο του θεάτρου

Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 6983-269.499 και www.viva.gr

Προπώληση:

Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr

Πολιτιστικό Τμήμα Δήμου Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3, Πέραμα τηλ. 210-4414.700)

Μεζεδοπωλείο «Το Τρίκυκλο» (Θ. Γεωμέτρου 1 & Πυθέου 34, Λόφος Λαμπράκη Κυνοσάργους, Νέος Κόσμος, τηλ. 210-9232.384)

Υποστηρικτές:

ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ  www.totrikyklo.gr

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ  info@neoskosmos.com.gr

CREATIVES PRO  www.creativespro.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ πείρα(γ)μα

http://omadapeiragma.blogspot.gr

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί την καλλιτεχνική συνάντηση του ηθοποιού Γιάννη Καρούνη με την ηθοποιό/σκηνοθέτη Ειρήνη Μελά και τη σκηνοθέτιδα/συγγραφέα Αγγελική Κασόλα.

Στις Δράσεις της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα περιλαμβάνονται:

η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ, που στοχεύει σε ένα σύγχρονο ελληνικό λαϊκό θέατρο.  Οι θεατρικές Παραγωγές της ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΣΚΗΝΗΣ της ομάδας πείρα(γ)μα είναι τα έργα: ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σκηνοθ. Αγγ. Κασόλα, (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 2011-2012), «Play it Again, Sam» του Woody Allen, σκηνοθ. Αγγ. Κασόλα (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 2009-2011), «Επιχείρησις Ιουδίθ» του Π. Κοροβέση, σκηνοθ. Θ. Κυριακού (θέατρο ΑΡΓΩ STUDIO, 2008-2009), «Όνειρο για Δύο» του G. Foissy (BIOS, Ιούνιος 2008). 

η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, που αναζητά νέους τρόπους επικοινωνίας με το παιδί, τον γονιό και τον εκπαιδευτικό μέσα από το θέατρο.  Παρουσίασε φέτος (2011-2012) για δεύτερη χρονιά τον «Κηπουρό του Ουρανού» της Δήμητρας Ψυχογυιού (Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ, Θέατρο ΚΝΩΣΣΟΣ).

το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για ηθοποιούς με θεματικά εξειδικευμένα εργαστήρια και για μη ηθοποιούς που θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο και το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο.

ο ΧΩΡΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ STUDIO 20/21: τελεί υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Αγγελικής Κασόλα και αποτελεί χώρο έρευνας και μελέτης του θεάτρου και ειδικότερα των κινημάτων της πρωτοπορίας του 20ου και του 21ου αιώνα και των εφαρμογών τους στο καλλιτεχνικό έργο που παράγει η ομάδα.  Μέσα από αυτό το πλαίσιο προέκυψαν: η παράσταση της Αγγ. Κασόλα «ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΓΗ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ», Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μάιος 2009, και «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφρ. Ειρ. Μελά και σκηνοθ. Α. Κασόλα, θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, Ιούν. 2011.  Παράλληλα το studio έχει ενισχύσει 14 ανεξάρτητες παραγωγές τα δύο (2) τελευταία χρόνια, προσφέροντας το χώρο της για πρόβες αφιλοκερδώς. 

Ploutos_8Το θέατρο για την ομάδα πείρα(γ)μα είναι πολιτική πράξη.

Οι παραστάσεις της επιζητούν τη διαδραστικότητα με το κοινό και την κατάλυση του «τοίχου» της σκηνής.  Πάνω σε αυτήν την αρχή, που δεν είναι μόνο καλλιτεχνική αλλά και πολιτική, βασίζεται η έρευνα και η δουλειά της, είτε είναι για μεγάλους είτε είναι για παιδιά.

H Αγγελική Κασόλα σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης απ’ όπου απέσπασε και τη Διεθνή Υποτροφία Σκηνοθεσίας 1994-95, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σε Διεθνή Φεστιβάλ με το έργο της «Trust Me!».  

Σκηνοθετεί, συγγράφει για το θεάτρο και διδάσκει εξειδικευμένα εργαστήρια πάνω σε εναλλακτικές τεχνικές αυτοσχεδιασμού, θεατρικής δημιουργίας (devised theater) και πρακτικές του πειραματικού και πρωτοποριακού θεάτρου του 20ου αιώνα.  

Έχει την καλλιτεχνική εποπτεία του χώρου θεατρικής έρευνας της ομάδας πείρα(γ)μα studio 20/21 με στόχο τη μελέτη των κινημάτων της θεατρικής πρωτοπορίας.  

Πρόσφατες σκηνοθεσίες της για την θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα περιλαμβάνουν τα έργα «Πλούτος» του Αριστοφάνη (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο 2011-12) και “Play it Again, Sam” του Γούντυ Άλλεν (Γυάλινο Μουσικό Θέατρο 2009-2011). 

Άλλες σκηνοθεσίες της περιλαμβάνουν τα έργα: «Η Δημαρχίνα» του Γεωργίου Σουρή (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση, 2010-11), «Μία βραδιά με τον κύριο Βάλεντιν», 6 σκετς του Καρλ Βάλεντιν, (Θέατρο Δήμου Κρωπίας, Σεπτέμβριος 2010), «Τη Μέρα που Σταμάτησε η Γη να Γυρίζει» της ίδιας (Φεστιβάλ «devised theater» Θέατρο του Νέου Κόσμου, Μάιος 2009), «Αναβίωση των Αρχαίων Ηραίων», ένα πολυθέαμα με 160 συμμετέχοντες στην πόλη του Πυθαγορείου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια 2008” της Σάμου, «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα», σε θεατρική διασκευή της ίδιας (Ωδείο Ρεθύμνου, Σεπτ. 2005), «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα», σε θεατρική διασκευή της ίδιας (Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση- Έτος Σωκράτη 2001, Θέατρο Ήλιον 2001), «Προ των Θερμοπυλών», 5 μονόπρακτα του Πάρι Τακόπουλου, (Θέατρο της Ημέρας, 1997), «Πολιορκία κι Έξοδος», του Μήτσου Κασόλα, (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1996), «Τrust Me!», της ίδιας (Βερολίνο 1997, Θέατρο «ΑΛΙΚΗ», Studio Theatre, Φεστιβάλ Fringe Εδιμβούργου, Διεθνή Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού θεάτρου, 1994-1995), «Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού» του Ντάριο Φο, (Studio Theatre, Γλασκώβη, 1993), «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, (Studio Theatre, Γλασκώβη, 1991). 

Η Ειρήνη Μελά είναι ηθοποιός με σημαντικές ερμηνείες στο ιστορικό της.  Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα κι έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της παιδικής σκηνής «Ένα παραμύθι ταξιδεύει» που έχει παρουσιάσει με επιτυχία τα τελευταία 2 χρόνια την παράσταση για παιδιά «Ο Κηπουρός του Ουρανού» της Δήμητρας Ψυχογυιού σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία. (Θέατρο ΆΝΕΣΙΣ 2011-12, Θέατρο Κνωσσός 2010-11).  Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά κι ενήλικες μέσα από της δράσεις της ομάδας πείρα(γ)μα και του χώρου θεατρικής έρευνας studio 20/21.  Φέτος εμφανίζεται ως «Πενία», «Γριά» και «Ιερέας» στην παράσταση της ομάδας πείρα(γ)μα «Πλούτος» του Αριστοφάνη.

Ο Γιάννης Καρούνης είναι ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα με απαιτήτικούς ρόλους στη θεατρική του πορεία.  Εξειδικεύεται στην «αφηγηματικότητα» του ρόλου και την επικοινωνία του ηθοποιού με τον θεατή μέσα από φόρμες του «λαϊκού» θεάτρου, στοιχεία που ενσωματώνει στη διδασκαλία του στο θεατρικό παιχνίδι και στα μαθήματα υποκριτικής μέσα από τις δράσεις της θεατρικής ομάδας πείραγμα και του χώρου θεατρικής έρευνας studio 20/21.  Φέτος εμφανίζεται ως «Καρίωνας» στην παράσταση της ομάδας πείρα(γ)μα «Πλούτος» του Αριστοφάνη.  Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 με την εκπομπή για το θέατρο OFF BROADWAY.

http://omadapeiragma.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.